"Η διατροφή στη Μεσόγειο: Ιστορικές πτυχές και βιοχημικές προσεγγίσεις" στον νέο κύκλο ομιλιών του ΕΙΕ

Από την Τρίτη 7 Μαρτίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Από την Αρχαιότητα έως το Βυζάντιο και τη Νεότερη Εποχή, το κρασί, το λάδι, το μέλι και τα ψάρια εκτός από συστατικά της απλής κουζίνας ή της περίτεχνης γαστρονομίας ήταν επίσης γνωστά για τις θεραπευτικές, αντιοξειδωτικές και χρηστικές τους ιδιότητες. Σήμερα, ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν τις ευεργετικές τους δράσεις, ενώ αναδεικνύουν και νέα εξαιρετικά σημαντικά οφέλη τους στην υγεία. Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας (ΙΒΦΧΒ) και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) συνδιοργανώνουν τον Δ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα “Η διατροφή στη Μεσόγειο: Ιστορικές πτυχές και βιοχημικές προσεγγίσεις”.

Από την Τρίτη 7 Μαρτίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017: Κρασί

Ειδικές χρήσεις του οίνου και των προϊόντων του στην ιατρική και στην αλχημεία: Αρχαία και μεσαιωνική παράδοση - Ηλίας Αναγνωστάκης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ και Γεράσιμος Μέριανος, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ.
Κάρδιο-προστατευτικές δράσεις του κρασιού - Ελισάβετ Φραγκοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιολογικής Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Τρίτη 14 Μαρτίου 2017: Μέλι και γλυκαντικά

Μέλι και γλυκαντικά μέχρι την ανακάλυψη της ζάχαρης - Σοφία Γερμανίδου, Δρ. Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπουργείο Πολιτισμού.
Ελληνικά μέλια. Νεότερα επιστημονικά δεδομένα - Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017: Λάδι

Λάδι και λίπος στη διατροφή της Μεσογείου
- Ηλίας Αναγνωστάκης, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ και Μαρία Λεοντσίνη, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ
Επιτραπέζιες ελιές: Διατροφικά πλεονεκτήματα
- Θεόδωρος Σωτηρούδης, Ομότιμος Ερευνητής, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας/ΕΙΕ
Λάδι: Από βασικό και λειτουργικό τρόφιμο μέχρι την γονιδιωματική διατροφή
- Μαρία Α. Μποτσιβάλη, Δρ. Χημικός, Επιστημονική Συνεργάτις, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας /ΕΙΕ

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017: Ψάρια και θαλασσινά

Γεύσεις της θάλασσας στο τραπέζι της ιστορίας. Αντιλήψεις για τη θαλασσινή διατροφή από τον αρχαίο στον βυζαντινό κόσμο. Μια διεπιστημονική προσέγγιση - Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Επιστημονική Συνεργάτις, Ομάδα Αιγαιακής Πρωτο-ιστορίας, Αρχαιολογίες και Επιστήμες της Αρχαιότητας (Archéologies et Sciences de l’Antiquité, CNRS-UMR7041), Παρίσι. Μαρία Λεοντσίνη, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ και Δήμητρα Μυλωνά, Ζωοαρχαιολόγος, Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης.
Ποιότητα και διατροφική αξία ψαριών - Κρίτων Γρηγοράκης, Κύριος Ερευνητής, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Οργανικά κατάλοιπα σε αρχαιοϋλικά. Εφαρμογή αναλυτικών τεχνικών στη διερεύνηση διατροφικών, εμπορικών και τελετουργικών πρακτικών στην Αρχαιότητα - Μαρία Ρούμπου, Δρ. Αρχαιολόγος-Αρχαιομέτρης, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και Εργαστήριο Αρχαιομετρίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ ή να απευθυνθείτε στο τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών