"Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240)" στον νέο κύκλο ομιλιών του ΕΙΕ

Από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις στο πλαίσιο των Μορφωτικών Εκδηλώσεων του ΕΙΕ.

Αμέσως μετά την ίδρυση του, το πρώτο ρωσικό κράτος, με κέντρο το Κίεβο (882-1240), αποτέλεσε έναν ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό και οικονομικό παράγοντα στα βόρεια σύνορα του Βυζαντίου. Οι δύο πλευρές, αν και βρέθηκαν προσωρινά αντιμέτωπες, ανέπτυξαν μεταξύ τους ισχυρούς πολιτισμικούς και πνευματικούς δεσμούς, για τους οποίους καταλυτικό ρόλο είχε ο εκχριστιανισμός των Ρώσων από την Κωνσταντινούπολη το έτος 988. Στο πλαίσιο του προγράμματος των Μορφωτικών Εκδηλώσεων "Επιστήμης Κοινωνία", το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (Τομέας Βυζαντινών Ερευνών), του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) διοργανώνει τον Γ΄ Kύκλο Oμιλιών 2016-2017, με θέμα “Το Βυζάντιο και το πρώτο ρωσικό κράτος (882-1240)”. 

Από την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και για κάθε Τρίτη μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα), στις 19:00 και με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ενδιαφέρουσες διαλέξεις που θα αποκρυπτογραφήσουν τη διαχρονική σχέση του Βυζαντίου με το πρώτο ρωσικό κράτος, από την ίδρυσή του μέχρι και τον εκχριστιανισμό του. Οι ομιλίες πραγματοποιεούνται στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας, όπως έχει καθορισθεί το 2016. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των ομιλιών:

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου: Απαρχές και Εικόνα του Άλλου

Από το Νόβγκοροντ στο Κίεβο. Απαρχές και εξέλιξη του πρώτου ρωσικού κράτους - Γιώργος Καρδαράς, Κύριος Ερευνητής ΙΙΕ/ΕΙΕ.
Βυζάντιο και Ρως: Η εκατέρωθεν εικόνα του άλλου - Αγγελική Παπαγεωργίου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου: Διπλωματία και Ανταγωνισμοί 

Οι συνθήκες του 10ου και 11ου αι. και η ανάπτυξη των βυζαντινορωσικών οικονομικών σχέσεων - Μαρία Γερολυμάτου, Διευθύντρια Ερευνών ΙΙΕ/ΕΙΕ.
Ο βυζαντινορωσικός ανταγωνισμός στη Βαλκανική και στην Κριμαία - Πάνος Σοφούλης, Λέκτορας, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου: Όψεις Προσέγγισης: Εκκλησία και Στρατός

Ο εκχριστιανισμός των Ρώσων: Η ρωσική Εκκλησία και ο μοναχισμός έως το 1240 - Γκέντσο Μπάνεφ, Διδάσκων, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
Η ρωσοβαραγγική φρουρά στο Βυζάντιο - Χρήστος Μακρυπούλιας, Ιστορικός.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου: Γραμματεία και Τέχνη

Οι απαρχές της ρωσικής γραμματείας και τα βυζαντινά της πρότυπα - Τατιάνα Μπορίσοβα, Διδάσκουσα, Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ.
Η σκηνή του «pokrov» στη δυτική θύρα του Καθεδρικού ναού της Γέννησης της Θεοτόκου στο Souzdal (α΄ τέταρτο του 13ου αι.) Βυζαντινές καταβολές και εξέλιξη του θέματος στη ρωσική εικονογραφία - Θανάσης Σέμογλου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Οι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μπείτε εδώ ή να απευθυνθείτε στο τηλ. 210 7273516 & 700, email: mkont@eie.gr.

Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ''Επιστήμης Κοινωνία' του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, διοργανώνεται, επί σειρά ετών, με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών