Σεμινάριο για τη χρήση των ψηφιακών πηγών και των ανοικτών ψηφιακών αποθετηρίων από το ΕΑΠ

Η Μαρία Πάσχου (Υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών Επιστημονικής Πληροφόρησης του ΕΚΤ) παρουσίασε τις ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Ένα ενδιαφέρον σεμινάριο με θέμα «Πώς να δικτυωθούμε με τις ψηφιακές πηγές» με θέμα τη χρήση των ψηφιακών πηγών και των ανοικτών ψηφιακών αποθετηρίων για την έρευνα στην ιστορία της τέχνης διοργανώθηκε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016, από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» (Θεματική Ενότητα ΕΠΟ 20 - Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη), σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, στην Αθήνα (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). 

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν η καθηγήτρια Βασιλική Πετρίδου, συντονίστρια της ενότητας, η οποία τόνισε τη σημασία των επιμορφωτικών σεμιναρίων στην εκπαιδευτική διαδικασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και ο καθηγητής Βύρων Καλδής, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ακαδημαϊκός Διευθυντής Σπουδών του Π.Σ. ΕΠΟ.

Ο κ. Καλδής τόνισε, μεταξύ άλλων, την αξία του προπτυχιακού προγράμματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» το οποίο έχοντας ως κεντρικό του στόχο την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης γύρω από μια σειρά ζητημάτων που προσδιορίζουν ιστορικά τον σχηματισμό της κοινής πολιτισμικής ευρωπαϊκής ταυτότητας, συμβάλλει καθοριστικά στην κατανόηση των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

Η Άννυ Μάλαμα (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Δρ Ιστορίας της Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου) ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Digital Humanities) και στη συνέχεια, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europeana, τη συμμετοχή της Εθνικής Πινακοθήκης σε αυτό, καθώς και την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης – έναν πρωτοποριακό διαδικτυακό τόπο για τη βιβλιοθήκη της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η Ευγενία Δρακοπούλου (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Διευθύντρια Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), στην εισήγησή της παρουσίασε ψηφιακές πηγές για την ιστορία της τέχνης και το Google Cultural Institute.

Ακολούθως, η Μαρία Πάσχου (Υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών Επιστημονικής Πληροφόρησης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης), παρουσίασε τις ψηφιακές πηγές για την έρευνα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, που αναπτύσσει το ΕΚΤ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά μεταξύ άλλων στον Ήλιο, το Αποθετήριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών, στο ψηφιακό αποθετήριο SearchCulture.gr, καθώς και στην υπηρεσία ηλεκτρονικών εκδόσεων ΕΚΤ epublishing. Ιδιαίτερη επίσης μνεία, έκανε στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Επιστήμης Τεχνολογίας Πολιτισμού του ΕΚΤ. 

Τέλος, η Ευγενία Αλεξάκη, (ΣΕΠ/ΕΑΠ-ΕΠΟ 20, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης), αναφέρθηκε σε έγκριτες ψηφιακές πηγές για την ιστορία της τέχνης σχολιάζοντας το παράδειγμα της Heilbrunn Timeline of Art History τoυ Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης (Ν. Υόρκη) και της Khan Academy (smart history on Khan Academy).

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης