Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διαστημικής CanSat για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Βασικός στόχος του διαγωνισμού CanSat in Greece 2017 που απευθύνεται σε μαθητές λυκείου, είναι η εξοικείωση των νέων με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διαστημική και η αξιοποίηση τους σε εφαρμογές που προσομοιάζουν τις πραγματικές.

Τον Απρίλιο του 2017 διοργανώνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του IEEE NTUA Student Branch, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διαστημικής CanSat in Greece. Απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 14 ετών και άνω, οι οποίοι καλούνται να κατασκευάσουν τον δικό τους μικρό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και οι 10 ομάδες με τις καλύτερες ιδέες για τους δορυφόρους τους θα κληθούν να τους κατασκευάσουν και να τους εκτοξεύσουν σε ύψος 1 km με τη βοήθεια ειδικού πυραύλου. Οι αιτήσεις συμμετοχής λήγουν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 23:59. Τη φόρμα συμμετοχής θα τη βρείτε εδώ.

Ο διαγωνισμός αποτελεί την προκριματική φάση του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, που πραγματοποιείται για 7η συνεχόμενη χρονιά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA).  Βασικός στόχος του είναι η εξοικείωση των μαθητών με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στη διαστημική και η αξιοποίηση τους σε εφαρμογές που προσομοιάζουν τις πραγματικές. Παράλληλα, μέσω του διαγωνισμού οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να:

● Αποκτήσουν νέες γνώσεις στη φυσική και στον προγραμματισμό και παράλληλα να τις εφαρμόσουν κατά τη δημιουργία του δορυφόρου.
● Εξοικειωθούν με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.
● Μάθουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολοκληρωμένο project, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση.
● Πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.
● Εξασκήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ομάδες των 4-6 ατόμων και υπό την καθοδήγηση ενός υπεύθυνου καθηγητή κατασκευάζουν τον δικό τους δορυφόρο που θα πραγματοποιήσει 2 αποστολές: μία καθορισμένη και μία που αφήνεται στη φαντασία τους. Στις ομάδες παρέχεται μεγάλο μέρος του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς και διαρκής συμβουλευτική υποστήριξη από άρτια καταρτισμένα άτομα, με προηγούμενη εμπειρία στον διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece διοργανώνεται από τον φοιτητικό οργανισμό ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) NTUA Student Branch με την αρωγή του IEEE Greece Section και επανδρώνεται από μια πολυάριθμη ομάδα εθελοντών από όλη την Ελλάδα. Το IEEE NTUA Student Branch αποτελεί το φοιτητικό παράρτημα του ΙΕΕΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σκοπός του είναι να παρέχει στους φοιτητές, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ή συγγενείς επιστήμες, ευκαιρίες για ακαδημαϊκή, τεχνολογική και επαγγελματική εξέλιξη.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κύριοι υποστηρικτές του είναι: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος - European Space Agency (ESA), η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οργανισμός Corallia, ο συνεργατικός σχηματισμός σχετικών με το διάστημα φορέων Corallia si-Cluster, καθώς και η Ακαδημία Αθηνών.

Τί προσφέρει ο διαγωνισμός CanSat in Greece;

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να περάσουν μέσα από όλα τα στάδια που ακολουθούνται κατά τη διεξαγωγή ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος: Η επιλογή της αποστολής, ο σχεδιασμός του δορυφόρου, η έρευνα αγοράς για την οικονομικότερη ανεύρεση των απαραίτητων εξαρτημάτων, η κατασκευή του δορυφόρου, η δοκιμή και την εκτόξευσή του καθώς και η ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων που κατέγραψε. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές αποκτούν νέες γνώσεις στη Φυσική και στον Προγραμματισμό και έχουν την ευκαιρία να της εφαρμόσουν κατά την κατασκευή του δορυφόρου. Επιπλέον, έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών. Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα και μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται ένα ολόκληρο project από το μηδέν μέχρι την ολοκλήρωσή του. Τέλος, διαπιστώνουν πως μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα και ταυτόχρονα εξασκούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός CanSats in Europe διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Από τότε έχουν λάβει χώρα έξι ευρωπαικοί διαγωνισμοί με ισάριθμες ελληνικές συμμετοχές. Οι ελληνικές αποστολές έχουν καταλάβει δύο φορές τη δεύτερη θέση, το 2012 και 2014.

Η ιδέα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού CanSat in Greece προέκυψε τον Οκτώβρη του 2015, όταν στα πλαίσια μιας συζήτησης, για καινοτόμες δράσεις, που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, οι φοιτητές Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής πρότειναν τη διοργάνωση του διαγωνισμού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι τρεις αυτοί φοιτητές συμμετείχαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat το 2012 ως μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με την ομάδα Icarommenipus 3D, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Συνεχίζοντας την πορεία τους στον τομέα της τεχνολογίας, πέρασαν στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Θέλοντας να δώσουν στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του διαγωνισμού, αποφάσισαν, ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch, να διοργανώσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από CanSat