Εντυπωσιακές καινοτομίες από τους νικητές του διαγωνισμού Innovation Radar Prize 2016

Στόχος του διαγωνισμού ήταν να αναδειχθούν και να επιβραβευθούν όσοι επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες έχουν ξεχωρίσει για το καινοτομο έργο τους στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας και έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των βραβείων του νέου διαγωνισμού Innovation Radar Prize για τους κορυφαίους μελλοντικούς εκπροσώπους της καινοτομίας στην Ευρώπη, τον οποίον εγκαινίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασιζόμενη στην πρωτοβουλία The Innovation Radar (IR), μέσω της οποίας έχουν ξεχωρίσει οι 40 καλύτεροι Ευρωπαίοι καινοτόμοι στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και οι ψηφιακές καινοτομίες με υψηλό δυναμικό που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει πρόσκληση στο κοινό να ψηφίσει την προσφιλέστερη σε αυτούς καινοτόμο πρόταση ή εκπρόσωπο του χώρου, προκειμένου να επιλεχθούν οι 16 επικρατέστεροι, οι οποίοι διαγωνίστηκαν στον τελικό του Innovation Radar στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία), κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ICT proposers' day.

Το βραβείο Innovation Radar Prize 2016 απονεμήθηκε στην Intrinsic-ID, μία μικρομεσαία επιχείρηση spin-off της Philips, η οποία έχει αναπτύξει μία μοναδική τεχνολογία και έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στα συστήματα ασφαλείας. Η επιχείρηση Intrinsic-ID, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PUFFIN, ανέπτυξε μία τεχνολογία για ταυτοποίηση, βασισμένη στο ηλεκτρονικό αποτύπωμα συσκευών. Καθώς είναι αδύνατον να «κλωνοποιηθεί» ένα chip, η Intrinsic-ID αξιοποίησε ακριβώς αυτό το στοιχείο για να δημιουργήσει την καινοτόμο τεχνολογία της. Μυστικά κλειδιά και αναγνωριστικοί κωδικοί λαμβάνονται από το chip, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία σε αγορές όπως η κινητή τηλεφωνία και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, αλλά και σε εφαρμογές σχετικές με την κυβέρνηση και την άμυνα. Η Intrinsic-ID κέρδισε, επιπλέον, και το βραβείο Excellent Science.

Στην τελετή βράβευσης ανακοινώθηκαν και οι εξής νικητές στις παρακάτω κατηγορίες:

·         Νικητής στην κατηγορία ICT for Society είναι η MARLO AS, μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα του IT και εξειδικεύεται στο πεδίο των μεταφορών και των logistics, η οποία ήταν και εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iCargo project. Η καινοτομία τους, το MixMoveMatch.com, είναι μία πρωτοποριακή «Software as a Service» συνεργατική πλατφόρμα, η οποία μπορεί να πετύχει μείωση των εξόδων μεταφοράς έως και 35% και μειώσεις στο αποτύπωμα άνθρακα έως και 50%.

·         Νικητής στην κατηγορία Industrial & Enabling technologies είναι το University of Le Mans στη Γαλλία. Στο πλαίσιο του έργου EUMSSI, το Πανεπιστήμιο ανέπτυξε μία τεχνολογία λογισμικού για αναγνώριση φωνής και ομιλητή, η οποία μειώνει κατά 25% τον υπολογισμό του χρόνου που χρειάζεται για την επεξεργασία του μεγάλου σε όγκο περιεχομένου ήχου και βίντεο, διατηρώντας, όμως, την ποιότητα στο αποτέλεσμα.

·         Νικητής στην κατηγορία Horizon 2020 ICT Innovator είναι η Realeyes, μία μικρομεσαία επιχείρηση από την Εσθονία με προσανατολισμό στην έρευνα, η οποία μετράει τις ανθρώπινες συναισθηματικές αντιδράσεις σε βίντεο χρησιμοποιώντας webcams. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος H2020 SEWA, η επιχείρηση ανέπτυξε την Ad Recommendation Engine, ένα εργαλείο που βοηθάει όσους πραγματοποιούν έρευνα της αγοράς να αναλύσουν τον αντίκτυπο των διαφημίσεών τους και να τον μεγιστοποιήσουν.

Οι 40 υποψήφιοι είχαν επιλεγεί αρχικά μέσω της πρωτοβουλίας Innovation Radar, η οποία χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που σχεδίασε η Γενική Διεύθυνση για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG CONNECT) μαζί με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) για την ανάλυση δεδομένων από τα ερευνητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων έργων από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ Ορίζοντας 2020. Με αυτή τη διαδικασία, η ΕΕ κατάφερε να εντοπίσει τις προτάσεις με το μεγαλύτερο δυναμικό καινοτομίας στον τομέα των ΤΠΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 40 υποψηφίους από 17 χώρες ήταν και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ (CERTH) με την ερευνητική πρόταση FastAR (Fast Augmented Reality) και την εταιρεία spin-off Infalia, η οποία δημιουργήθηκε για την εμπορική αξιοποίηση της πρότασης. Η πρότααη, η οποία ήταν στους 5 φιναλίστ της κατηγορίας ICT for Society, αφορά την ανάπτυξη λογισμικού που επιτυγχάνει την αυτόματη αναβάθμιση ενός δικτυακού τόπου σε τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality - AR) για τους πιο δημοφιλείς browsers AR, με χαμηλό κόστος και χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση προγραμματισμού.  

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό, με τους νικητές και το Innovation Radar είναι διαθέσιμες στον σχετικό σύνδεσμο https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/2016-innovation-radar-prize-winners

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή