Ψηφίστε τους κορυφαίους εκπροσώπους της καινοτομίας στην Ευρώπη στον διαγωνισμό Innovation Radar 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση στο κοινό να ψηφίσει ανάμεσα στους 40 υποψήφιους από 17 χώρες, οι οποίοι έχουν ξεχωρίσει για το καινοτομο έργο τους στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνίας και έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Έναν νέο διαγωνισμό για τη διάκριση των κορυφαίων μελλοντικών εκπροσώπων της καινοτομίας στην Ευρώπη εγκαινίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βασιζόμενη στην πρωτοβουλία The Innovation Radar (IR), μέσω της οποίας έχουν ξεχωρίσει οι 40 καλύτεροι Ευρωπαίοι καινοτόμοι στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και οι ψηφιακές καινοτομίες με υψηλό δυναμικό που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει πρόσκληση στο κοινό να ψηφίσει την προσφιλέστερη σε αυτούς καινοτόμο πρόταση ή εκπρόσωπο του χώρου, προκειμένου να επιλεχθούν οι 16 επικρατέστεροι, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στον τελικό του Innovation Radar στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 στην Μπρατισλάβα (Σλοβακία), κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ICT proposers' day.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα στις 40 υποψηφιότητες από 17 χώρες, στις οποίες συγκαταλέγονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές ομάδες και startups, οι ψηφιακές καινοτόμες προτάσεις των οποίων θα έχουν μελλοντικό αντίκτυπο, μεταξύ άλλων, στον τομέα των μεταφορών, στη διαχείριση υδάτων και στη θεραπεία του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι είναι χωρισμένοι σε τέσσερις κατηγορίες:

  • ICT for Society: για τις ψηφιακές τεχνολογίες που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία και τους πολίτες
  • Excellent Science: για την έρευνα αιχμής που μπορεί να οδηγήσει σε ψηφιακές καινοτομίες
  • Industrial and Enabling Technologies: η επόμενη γενιά τεχνολογιών που θα διευκολύνει την ψηφιοποίηση της βιομηχανίας
  • Horizon 2020 ICT Innovator: για την καινοτόμο αριστεία μέσω των προγραμμάτων του Ορίζοντα 2020 για την ψηφιακή έρευνα και καινοτομία

Οι 40 υποψήφιοι επιλέχθηκαν μέσω της πρωτοβουλίας Innovation Radar, η οποία χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που σχεδίασε η Γενική Διεύθυνση για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG CONNECT) μαζί με το Κοινό Κέντρο Ερευνών (Joint Research Centre) για την ανάλυση δεδομένων από τα ερευνητικά αποτελέσματα των ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενων έργων από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ, το πρόγραμμα-πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ Ορίζοντας 2020. Με αυτή τη διαδικασία, η ΕΕ κατάφερε να εντοπίσει τις προτάσεις με το μεγαλύτερο δυναμικό καινοτομίας στον τομέα των ΤΠΕ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους 40 υποψηφίους από 17 χώρες βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ (CERTH) με την ερευνητική πρόταση FastAR (Fast Augmented Reality) και την εταιρεία spin-off Infalia, η οποία δημιουργήθηκε για την εμπορική αξιοποίηση της πρότασης. Η πρότααη αφορά την ανάπτυξη λογισμικού που επιτυγχάνει την αυτόματη αναβάθμιση ενός δικτυακού τόπου σε τεχνολογία Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality - AR) για τους πιο δημοφιλείς browsers AR, με χαμηλό κόστος και χωρίς να είναι απαραίτητη η γνώση προγραμματισμού.  

Το κοινό μπορεί να ενημερωθεί και να επιλέξει ανάμεσα στους υποψήφιους μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, ενώ κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του Αυγούστου δύο υποψήφιοι θα προβάλλονται για την καινοτόμο πρότασή τους μέσω των λογαριασμών twitter και facebook της πρωτοβουλίας για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή