Δύο νέες πρωτοβουλίες για τη χαρτογράφηση και τη στήριξη των Start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Οι δύο πρωτοβουλίες αφορούν στην έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για τη Χαρτογράφηση των Επιχειρηματικών Αναγκών των Ελληνικών υφισταμένων και υπό σύσταση Start-up Επιχειρήσεων και τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για το Μητρώο Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Start-ups).

Ξεκίνησε η πρωτογενής έρευνα μέσω ερωτηματολογίου για τη Χαρτογράφηση των Επιχειρηματικών Αναγκών των Ελληνικών υφισταμένων και υπό σύσταση Start-up Επιχειρήσεων, από τη Δ/νση Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας σε συνέχεια της Δημόσιας Διαβούλευσης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις Start-Up επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Η έρευνα, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία μία πρωτοβουλία της Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θ. Τζάκρη, απευθύνεται σε υφιστάμενες Start-up επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων και σε ομάδες ανθρώπων που σκοπεύουν στο άμεσο μέλλον να ιδρύσουν Start-up επιχειρήσεις, και θα διαρκέσει από τις 21 Οκτωβρίου έως τις 25 Νοεμβρίου 2016. Τα συνολικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν στην έρευνα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στη σχετική ιστοσελίδα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) προχώρησαν στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας δημιουργείται για πρώτη φορά το Μητρώο Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας (Start-ups).

Σκοπός του μητρώου είναι να διατίθεται αξιόπιστη πληροφόρηση για τις διατιθέμενες υπηρεσίες από τις παραπάνω δομές και στόχοι του είναι:

  • η δυναμική καταγραφή του οικοσυστήματος που υποστηρίζει ενεργά τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο πλαίσιο δράσεων επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, αλλά και ευρύτερα
  • η δυνατότητα αναζήτησης δομών υποστήριξης από δυνητικούς ωφελούμενους βάσει κριτηρίων
  • η αξιολόγησή των δομών από τους χρήστες.

Σε πρώτο στάδιο καλούνται οι δομές όπως Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά πάρκα, Εκκολαπτήρια/Incubators, Χώροι Συνεργασίας/Coworking Spaces, Προγράμματα Επιτάχυνσης/Accelerators, να συνδεθούν με την πλατφόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.startupincubator.gov.gr και να καταγράψουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στη χωροθέτηση, στο δυναμικό των δομών, στο υποστηρικτικό προσωπικό, στις παρεχόμενες υπηρεσίες, στα επιχειρηματικά σχήματα που φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται και τις «ιστορίες επιτυχίας» που ενδεχόμενα έχουν να επιδείξουν.

Σε επόμενο στάδιο οι ωφελούμενοι των δομών, παλιοί και νέοι, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις δομές σε μια σειρά παραμέτρων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη αποτύπωση, τόσο των Δομών Ενεργού Στήριξης της Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας όσο και των ωφελούμενων από αυτές, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα εξαγωγής στοιχείων και στατιστικών αναλύσεων.

Η πλατφόρμα αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο για τη διάχυση της πληροφόρησης με έναν ενιαίο και δομημένο τρόπο, ενισχύει τη διαφάνεια και αξιοπιστία, προωθεί την ευγενή άμιλλα μεταξύ των δομών προς όφελος της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής για την καινοτομία και τη νέα δυναμική επιχειρηματικότητα, μέσα από την ανάπτυξη ενός εύρωστου οικοσυστήματος με αξιόπιστους φορείς στήριξης και ενθάρρυνσης, για την πύκνωση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των δρώντων (επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς, κρατικές υπηρεσίες, φορείς χρηματοδότησης, κοινωνικούς φορείς κ.λπ.). 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Startupgreece, ΕΠΑνΕΚ