Innovation Deals: Ένα νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη της Καινοτομίας στην Κυκλική Οικονομία

Στόχος του νέου αυτού πιλοτικού προγράμματος είναι να διερευνήσει και να διευκολύνει όσους δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ισχύουσα νομοθεσίας και να προσφέρουν νέες λύσεις στην αγορά για τον συγκεκριμένο τομέα.

Πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα “Innovation Deals for a Circular Economy” απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όσους δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας, προκειμένου να τους διευκολύνει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν νέες λύσεις στην αγορά πιο άμεσα και εύκολα. Καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η 15η Σεπτεμβρίου 2016.

Δεδομένου ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες των κανονισμών και διαφορετικοί τρόποι προσαρμογής και μεταφοράς της νομοθεσίας σε εθνικό, τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, και σε συνδυασμό με τον ταχύ, πλέον, κύκλο της καινοτομίας, το νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο στον συγκεκριμένο τομέα δεν υποστηρίζει πάντοτε επαρκώς την προώθηση της καινοτομίας στην αγορά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην αναζήτηση προγραμμάτων και έργων, τα οποία θα συνεισφέρουν δυναμικά στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καθώς και στο Σχέδιο Δράσης της για την Κυκλική Οικονομία.

Στο πρόγραμμα “Innovation Deals for a Circular Economy”, επομένως, μπορούν να συμμετάσχουν είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες όσοι διαθέτουν ένα προϊόν ή μία υπηρεσία που αφορά στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας και αναζητούν τρόπο να τα διαθέσουν στην αγορά, επισημαίνοντας τα εμπόδια κανονιστικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζουν και αγωνίζονται να ξεπεράσουν. Οι προτάσεις που θα επιλεγούν, θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν μέσω της στενής συνεργασίας που θα προσφέρει το πρόγραμμα με τοπικούς, εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανονιστικούς θεσμούς, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει καινοτόμες ιδέες που διατηρούν την αξία των προϊόντων, των υλικών και των πόρων στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις βάσει σαφώς ορισμένων κριτηρίων και θα επιλέξει έως και 5 προτάσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η υλοποίηση των σχεδίων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο 2017.

Επιπλέον, μπορεί να προκύψουν έως και δέκα Innovation Deals μέσα από τις προκηρύξεις του “Ορίζοντα 2020” CIRC-01 και CIRC-02, από το Πρόγραμμα Εργασίας 2016/2017 στον Work Programme 2016/2017, υπό την Πρόσκληση Industry 2000 in the Circular Economy), στις οποίες θα ζητηθεί από τους αιτούντες να παρουσιάσουν συνοπτικά τις καινοτόμες προτάσεις τους και να επισημάνουν τα σημεία όπου πιστεύουν ότι τα ευρωπαϊκά ρυθμιστικά πλαίσια εμποδίζουν την πορεία των καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων τους προς την αγορά.

Το πρόγραμμα έχει τη μορφή της οικειοθελούς καθοδήγησης και της συνεργασίας μεταξύ καινοτόμων εκπροσώπων του τομέα, διάφορων παραγόντων, των νομοθετικών αρχών και της Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρέχει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των προτάσεων που θα επιλεγούν, καθώς πρόκειται για μοντέλο πρακτικής συνεργασίας. Μελετώντας από κοντά και διερευνώντας αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εστιάσει στα ακούσια και απρόβλεπτα εμπόδια που προκύπτουν από την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία ή την εφαρμογή της από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος “Innovation Deals”.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκή Επιτροπή