Ευφυής και γρήγορη πρόβλεψη γεγονότων, από το ερευνητικό έργο SPEEDD

Μπορούμε να προβλέψουμε και να αποφύγουμε τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους ή τη χρήση κλεμμένων πιστωτικών καρτών; Και αν ναι, πόσο γρήγορα μπορούμε να το κάνουμε; Το ευρωπαϊκό έργο SPEEDD δίνει τις απαντήσεις.

Οι ερευνητές ενός νέου ευρωπαϊκού έργου,με τον τίτλο SPEEDD, σχεδιάζουν και υλοποιούν πρωτοποριακά συστήματα ανάλυσης γεγονότων, αλγορίθμους για ταχεία και προληπτική λήψη αποφάσεων, καθώς και καινοτόμα εργαλεία οπτικοποίησης για να υποβοηθήσουν χρήστες και οργανισμούς στον απαιτητικό τομέα της πρόβλεψης γεγονότων και τη λήψη κατάλληλων διορθωτικών αποφάσεων, υπό τον συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ".

Σημαντική συμβολή στην πορεία του SPEEDD έχουν οι πραγματικοί χρήστες της τεχνολογίας που είναι υπό ανάπτυξη, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους ερευνητές του έργου. Έτσι, σε συνεργασία με το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στη γαλλική πόλη της Grenoble, αναπτύσσεται η εφαρμογή του SPEEDD για την πρόβλεψη και αποφυγή μποτιλιαρίσματος στην πόλη. Αντίστοιχα, η συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καθοδηγεί την εφαρμογή του SPEEDD για την έγκαιρη πρόβλεψη και αποφυγή χρηματοπιστωτικής απάτης.

Οι εφαρμογές αυτές υποστηρίζονται από το ολοκληρωμένο πρωτότυπο του SPEEDD, βασισμένο σε ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ υπολογιστικών κόμβων (Storm, Kafka), το οποίο ενσωματώνει νέες τεχνολογίες για την αναγνώριση και πρόβλεψη γεγονότων, καθώς και τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά, κάποια από τα επιτεύγματα του έργου μέχρι τώρα είναι:
• εξομοιωτής κυκλοφορίας για την πόλη της Grenoble
• αναγνώριση και πρόβλεψη γεγονότων από αβέβαια δεδομένα ροής με το σύστημα PROTON
• αλγόριθμοι δυναμικής λήψης αποφάσεων
• αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης των κανόνων του συστήματος από δεδομένα
• αλγόριθμοι κατανεμημένης μηχανικής μάθησης για επεξεργασία μεγάλων όγκων δεδομένων
• πλατφόρμα οπτικοποίησης των ροών δεδομένων, των γεγονότων και των αποφάσεων
• ολοκληρωμένο πρωτότυπο SPEEDD, βασισμένο σε ασύγχρονη επικοινωνία μεταξύ υπολογιστικών κόμβων (Storm, Kafka).

"Το πλήθος, η ποικιλομορφία, αλλά και η αβεβαιότητα που κυριαρχούν στις μεγάλες ροές δεδομένων αποτελούν τόσο μια μεγάλη πρόκληση όσο και μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για εμάς" αναφέρει ο συντονιστής του SPEEDD, Γεώργιος Παλιούρας, από το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος". "Η αναγνώριση και η πρόβλεψη σύνθετων γεγονότων, όπως αυτά που αφορούν χρηματοπιστωτική απάτη, αλλά και προληπτική λήψη αποφάσεων απαιτεί συνδυασμό καινοτόμων τεχνολογιών. Αυτός ακριβώς ο συγκερασμός είναι το στοιχείο που κάνει το SPEEDD μια τόσο ενδιαφέρουσα προσπάθεια!"

Μπαίνοντας στον τελευταίο χρόνο του έργου, συνολικής διάρκειας 3 ετών, το SPEEDD οδεύει προς την επίτευξη του τελικού στόχου που είναι η δημιουργία ενός εύχρηστου, καινοτόμου συστήματος που θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να λαμβάνουν έξυπνες αποφάσεις, μετατρέποντας, σε πραγματικό χρόνο, τον τεράστιο όγκο ετερογενούς και αβέβαιης πληροφορίας σε χρήσιμη γνώση.

Για την υλοποίηση του SPEEDD το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνεργάζεται με ομάδες: της IBM από το Ισραήλ, της Πορτογαλικής εταιρείας πληροφορικής Feedzai, του Εθνικού Γαλλικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα CNRS, του Ισραηλινού Ινστιτούτου τεχνολογίας Technion, του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης ETH, καθώς και του Πανεπιστημίου του Birmingham.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος