Απονεμήθηκαν τα EIT Awards σε καινοτόμους επιστήμονες και επιχειρηματίες της Ευρώπης

Οι νικητές των βραβείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology EIT) είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους ενώπιον πλήθους εκπροσώπων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και να τις προωθήσουν μέσω της στοχευμένης εκστρατείας για μεγαλύτερη δημοσιότητα, που πραγματοποίησε το ΕΙΤ

Απονεμήθηκαν τα βραβεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology EIT) για τις πλέον εφευρετικές ιδέες και φιλόδοξες νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Η τελετή απονομής για τα τρία EIT Awards πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του διήμερου φόρουμ καινοτομίας Innoveit 2016 στη Βουδαπέστη, στο οποίο συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 350 νέοι επιχειρηματίες και ερευνητές από όλη την Ευρώπη.

«Οι νικητές των βραβείων ΕΙΤ αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και είμαστε περήφανοι που συνεισφέρουμε στην εξέλιξη του ταλέντου τους και τους βοηθάμε να μετατρέψουν τις συναρπαστικές ιδέες τους σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας στην Ευρώπη» δήλωσε ο προσωρινός διευθυντής του ΕΙΤ, Martin Kern.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία ΕΙΤ που απονεμήθηκαν είναι τα εξής τρία:

EIT Venture Award”: το βραβείο κέρδισε ο Florian Schneider από την Ολλανδία, συνιδρυτής της εταιρείας Nerdalize, με την καινοτόμο ιδέα για θέρμανση σπιτιών μέσω cloud computing. Ο Florian Schneider ευχαρίστησε συγκεκριμένα το Climate KIC του EIT για την καθοδήγηση και την υποστήριξή, καθώς μέσω του προγράμματος επιτάχυνσης που παρέχει το συγκεκριμένο project, η Nerdalize είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα δίκτυο προσεγγίζοντας νέους εταίρους και πιθανούς πελάτες, καταφέρνοντας να εγκαταστήσει το σύστημα σε πέντε σπίτια μέχρι στιγμής πιλοτικά και να είναι έτοιμη για να μεγαλώσει σε επίπεδο παραγωγής και εξυπηρέτησης.

EIT Change Award”: το βραβείο που αναγνωρίζει τη νέα γενιά επιχειρηματιών κέρδισε ο Allen Ali Mohammadi, ιδρυτής της εταιρείας Hippogriff AB με βάση τη Σουηδία, η οποία ανέπτυξε το Complex Disease Detector, ένα ακριβές και οικονομικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση καρδιακών νοσημάτων. Ο Allen Ali Mohammadi δήλωσε ότι μέσω των Master programmes του ΕΙΤ και με την υποστήριξη του KIC InnoEnergy και της ευρύτερης κοινότητας του ΕΙΤ, κατάφερε να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στη Μηχανική/Μηχανολογία προκειμένου να αναπτύξει εργαλεία και ανιχνευτικές μεθόδους για γιατρούς που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να είναι ενήμεροι και να παρακολουθούν την υγεία τους αποτελεσματικά.

EIT Innovators Award”: το βραβείο αυτό αφορά την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος ή υπηρεσίας ή διαδικασίας που θα έχει αξιόλογες δυνατότητες για θετικό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο και απονεμήθηκε στον Norbert Kuiper από την Ολλανδία ο οποίος ανέπτυξε το project του WE4CC-II, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τα απόβλητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή καθαρού νερού και τον έλεγχο του εσωτερικού αέρα. O Norbert Kuiper συνεργάστηκε με το Climate KIC για να αναπτύξει την ιδέα τους και δήλωσε ότι το βραβείο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στην περαιτέρω εξέλιξη και προώθηση στην αγορά της τεχνολογίας αυτής.

Ο Επίτροπος για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τη Νεολαία και υπεύθυνος για το ΕΙΤ, Tibor Navracsics, συνεχάρη τους νικητές των βραβείων και δήλωσε ότι τα επιτεύγματά τους αναδεικνύουν τις τεράστιες δυνατότητες της Ευρώπης στον τομέα της καινοτομίας, οι οποίες θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα της.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, με χρηματοδότηση 2,35 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020", αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ολοκλήρωση του "Τριγώνου της Γνώσης" (εκπαίδευση, έρευνα, επιχειρηματικότητα) μέσω των "Κοινοτήτων Γνώσης και Καινοτομίας" (Knowledge Innovation Clusters, KICs). Βασικοί του στόχοι είναι η δημιουργία δράσεων για την εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων.

Η λειτουργία του ΕΙΤ ξεκίνησε το 2008 και, έως σήμερα, λειτουργούν οι ακόλουθες Κοινότητες: KIC για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΕΙΤ Digital), KIC για τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και προσαρμογή (Climate-KIC), KIC για βιώσιμη Ενέργεια (KIC InnoEnergy), KIC για την υγιή διαβίωση και ενεργό γήρανση (EIT Health), KIC για Πρώτες ύλες (EIT Raw Materials).

Σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για AEI, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις που προσφέρει το ΕΙΤ, καθώς και η τρέχουσα προκήρυξη υποβολής προτάσεων που αφορά τη δημιουργία δύο νέων KICs στους τομείς: EIT-Τρόφιμα για το μέλλον (EIT Food: Food4Future - Sustainable Supply Chain from Resources to Consumers) και EIT-Μεταποίηση υψηλής προστιθέμενης αξίας (EIT Manufacturing: Added-value Manufacturing).

Οι παρουσιάσεις και τα βίντεο των εκπροσώπων του ΕΙΤ που συμμετείχαν είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης. Επιπλέον, στο κανάλι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης στο YouTube, είναι διαθέσιμες συνεντεύξεις που έδωσαν στο πλαίσιο της ημερίδας οι εκπρόσωποι του ΕΙΤ Mathea Fammels, Mike Cherrett, Pier Luigi Franceschini, Αντώνιος Φυσεκίδης και Fabio Pianesi.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT)