Διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στην έρευνα και την καινοτομία

Ανακοινώθηκε η δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, για την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ του 2006 για Συνεργασία στον Ιδιωτικό Τομέα, στη Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη.

Μια σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητή Κώστα Φωτάκη με τον επικεφαλής Επιστήμονα (Chief Scientist), κ. Avi Hasson που συντονίζει την πολιτική του Ισραήλ για θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου στην Αθήνα, για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ στην Έρευνα και την Καινοτομία. Προς την κατεύθυνση αυτή, αναπτύσσεται το πρόγραμμα «Ουρανός», το οποίο προσβλέπει στη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που θα στηρίζονται στην έρευνα και την καινοτομία.
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι κκ. Hasson και Φωτάκης ανακοίνωσαν τη δεύτερη κοινή πρόσκληση προς ισραηλινές και ελληνικές επιχειρήσεις, με δυνητική συμμετοχή ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων και ευρύτερη προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, για την υποβολή προτάσεων για κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης βάσει της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ του 2006 για Συνεργασία στον Ιδιωτικό Τομέα, στη Βιομηχανική Έρευνα και Ανάπτυξη. Η χρηματοδότηση των έργων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ) για την Ελλάδα και αντίστοιχους πόρους του Ισραήλ.

Η προκήρυξη θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2016 σε δύο φάσεις για όλες τις θεματικές περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στην πρώτη φάση σε συνεργασίες στους τομείς της Aγροδιατροφής, των Eπιστημών Yγείας και Φαρμάκων, την Ενέργεια και το Περιβάλλον. Σε δεύτερη φάση, θα προκηρυχθούν δράσεις για τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τον Πολιτισμό-Τουρισμό, τις Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες, τα Υλικά και τις Μεταφορές (Logistic). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη κοινή προκήρυξη έγινε το 2013 με μεγάλη επιτυχία και την υλοποίηση 31 κοινών έργων.

Ο Α. Hasson δήλωσε ότι είχε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Κ. Φωτάκη και τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητή Θωμά Μαλούτα,  στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσία της Πρέσβειρας του Ισραήλ κ. Irit Ben Abba και συνεργατών των δύο πλευρών. Τόνισε ότι το πρόγραμμα για τα κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργηθούν συνέργειες μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ έχει ένα πολύ ανεπτυγμένο οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει πάνω από 5.000 νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ 250 πολυεθνικές έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα.  Στην Ελλάδα, όπως είπε, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται  μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και μέσω του προγράμματος «Ουρανός»,  το Ισραήλ επιδιώκει την  προώθηση της συνεργασίας στην νεοφυή επιχειρηματικότητα τόσο με κρατικούς φορείς όσο και με επιχειρηματίες. Για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Από την πλευρά του ο Κ. Φωτάκης δήλωσε ότι οι συνέργειες στον τομέα της καινοτόμου επιχειρηματικότητας μεταξύ των δύο χωρών, διευρύνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει και ταυτόχρονα τροφοδοτούνται θετικά από αυτό. Οι εμπειρίες του Ισραήλ στην αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Έρευνας είναι αξιοσημείωτες και μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι τομέας αναδυόμενος και μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργία της Οικονομίας της Γνώσης ως πυλώνας ανάπτυξης. Ειδικότερα, η συνέχιση της συνεργασίας με το Ισραήλ μπορεί να αναβαθμίσει και να περιλάβει επενδύσεις σε κοινές δράσεις διδυμοποίησης, μεταξύ επιστημονικών και τεχνολογικών φορέων των δύο χωρών.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψή του Α. Hasson στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής διακήρυξης που εξέδωσαν στις 27 Ιανουαρίου 2016, οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, κκ. Αλέξης Τσίπρας και Μπενιαμίν Νετανιάχου, στα Ιεροσόλυμα, για την προώθηση της συνεργασίας των δύο κρατών στους τομείς της έρευνας και επιχειρηματικότητας, με μοχλό την καινοτομία. Το πρόγραμμα «Ουρανός» είναι μια από τις δράσεις της εν λόγω  συνεργασίας και προσβλέπει στη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας των δύο χωρών για τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων που στηρίζονται στην Έρευνα και την Καινοτομία.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων