Συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τη Διανοητική Ιδιοκτησία

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο με εξαγωγές, συνεργασίες στο εξωτερικό και επενδύσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμα και να είναι ανταγωνιστικές. Οι ίδιες έρευνες υποστηρίζουν πως, τα τελευταία τρία χρόνια, το 25% των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) εξάγουν περισσότερο από τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Παρ' όλα αυτά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές ΜΜΕ βασίζονται ακόμα κατά πολύ στις εσωτερικές αγορές.

Ένας κύριος λόγος για την επιφυλακτικότητα των επιχειρήσεων να βγουν στην παγκόσμια αγορά είναι ο φόβος για την καταπάτηση της διανοητικής τους ιδιοκτησίας και την απάτη, καθώς το διεθνές εμπόριο πλαστών/πειρατικών προϊόντων αγγίζει τα 250 δισ. δολάρια το χρόνο. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν το κεφάλαιο και τον χρόνο που απαιτούνται για την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων, οπότε συχνά οι επιχειρηματίες αποφεύγουν τα διεθνή ανοίγματα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την ενίσχυση των διασυνοριακών συνεργασιών και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν μια διατλαντική πύλη σε θέματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (τόσο δηλαδη της πνευματικής όσο και της βιομηχανικής ιδιοκτησίας) (TransAtlantic IPR Portal, http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/ipr/index_en.htm), η οποία αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό για όσες επιχειρήσεις θέλουν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την πύλη ξεκίνησε να συνεργάζεται το 2004, δίνοντας έμφαση σε αναπτυσσόμενες τρίτες χώρες, όπου η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά συμφέροντα και δυσκολεύονται να βρουν και να αξιοποιήσουν πληροφορίες για την προστασία της διανοητικής τους ιδιοκτησίας.

Η διατλαντική πύλη περιλαμβάνει πληροφορίες για θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας, στοιχεία επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, συμβουλευτικές ομάδες για ευρωπαϊκές και αμερικάνικες επιχειρήσεις, κ.ά. Καλύπτει γενικά θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, πληροφορίες ανά χώρα και εργαλεία διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, εκπαιδευτικό υλικό και εξ αποστάσεως κατάρτιση, συμβουλές από εμπειρογνώμονες, κ.ά.