Πρόσκληση για εκπόνηση επιστημονικών μελετών από το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση

08.06.2009

Οι ενδιαφερόμενοι για την εκπόνηση μελετών με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση θα πρέπει να ετοιμάζονται. Το Ίδρυμα ανακοίνωσε πρόσφατα τις θεματικές ενότητες στις οποίες θα πρέπει να εντάσσονται οι προτάσεις των μελετητών τις οποίες μπορούν να καταβάλουν από 1 μέχρι και 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αξιολογηθούν από την επιστημονική επιτροπή και να επιλεγούν οι 20 πρωτότυπες μελέτες που θα λάβουν χρηματοδότηση για το 2010.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η πρόταση να υποβληθεί από ομάδα μελετητών με ένα συντονιστή, να μην αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής ή διπλωματικής εργασίας μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά ούτε και μέρος μελετητικού έργου ή ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από άλλο φορέα. Θα πρέπει, τέλος, οι μελέτες να εκπονηθούν εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία γνωστοποίησης στην ομάδα των μελετητών της επιλογής τους από το Ίδρυμα.

Οι μελετητές έχουν να επιλέξουν από έξι θεματικές που υπάγονται στις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Θεσμοί και Αγορές - Θεσμοί, Αξίες, Πεποιθήσεις και Συμπεριφορά - Περιβάλλον και Κοινωνία - Ο Ανθρώπινος Νους και η Πολυπλοκότητά του - Πολιτισμοί και Πολιτισμική Παραγωγή - Η Μελέτη του Ανθρώπινου Παρελθόντος), τρεις στον τομέα των Θετικών Επιστημών (Επιστήμη των Υπολογιστών και Πληροφορική - Προϊόντα και Μηχανική Διεργασιών - Γεωεπιστήμες) και τρεις θεματικές από τις Επιστήμες της Ζωής (Διαγνωστικά Εργαλεία, Θεραπείες και Δημόσια Υγεία - Εξελικτική, Πληθυσμιακή και Περιβαλλοντική Βιολογία - Εφαρμοσμένες Επιστήμες της Ζωής και Βιοτεχνολογία).

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Ιδρύματος. Κατόπιν, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση αλλά κατά την κρίση του, θα επιλέξει έως 20 μελέτες οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κατά το έτος 2010. Ο αριθμός των μελετών που θα χρηματοδοτηθούν ανά γνωστικό πεδίο θα καθοριστεί κατά την αξιολόγηση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει το αργότερο στις 16 Νοεμβρίου 2009. Το ανώτατο ποσό στο οποίο μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση της κάθε μελέτης είναι τα 12.000 ευρώ.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, που ιδρύθηκε το 2005 και έχει την έδρα του Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, αποσκοπεί στην ανάληψη και υποστήριξη κοινωφελών δράσεων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η επιστήμη, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και ο αθλητισμός. Η ετήσια χρηματοδότηση επιστημονικών μελετών που θέσπισε το 2008 έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, κυρίως σε τομείς και ερευνητικές ομάδες των οποίων η δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλες θεσμοθετημένες πηγές είναι περιορισμένη.