Η καινοτομία αναφέρεται συχνά ως "μονόδρομος" για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ευρώπης. Στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας δεν μπορούν παρά να βρίσκονται νέοι ερευνητές, με δημιουργικό ταλέντο και φαντασία που μετατρέπουν τις ιδέες σε πρωτοποριακές τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα, παρά τις όποιες αντιξοότητες, νέοι φοιτητές διακρίνονται και καινοτομούν.

Στους νέους αυτούς είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα του τεύχους - σε ομάδες φοιτητών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Λαμία, που είτε διακρίθηκαν σε διεθνείς διαγωνισμούς, είτε ανέπτυξαν καινοτόμες εφαρμογές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Στο τεύχος παρουσιάζεται επίσης σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, στα οποία διακρίθηκαν ελληνικές συμμετοχές. Καταρχάς, το έργο "Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας" του Δήμου Ιητών βρέθηκε ανάμεσα στους 12 φιναλίστ για τα "Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία 2010" που προωθούν την περιφερειακή επιχειρηματικότητα. Στην πρώτη θέση των "Ευρωπαϊκών Βραβείων Βίντεο για την Επιχειρηματικότητα 2010" βρέθηκε επίσης το βίντεο "Επιχειρηματικότητα - Μια διαφορετική γεύση ζωής" της Μάρας Καποτά.

Ενημερωθείτε επίσης για σημαντικά ερευνητικά έργα Ελλήνων επιστημόνων, όπως η μελέτη εκρηκτικών ηλιακών επεισοδίων από ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αθηνών, και τα καινοτόμα προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά συστατικά για τα οποία συνεργάστηκαν η εταιρεία καλλυντικών Κορρές, το Ινστιτούτο Bιολογικών Eρευνών και Bιοτεχνολογίας (ΙΒΕΒ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο διευθυντής ερευνών του ΙΒΕΒ Στάθης Γκόνος μιλάει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" για τα ερευνητικά επιτεύγματα του Ινστιτούτου στον τομέα της αντιγήρανσης, αλλά και για τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας. 

Το τεύχος φιλοξενεί δύο σημαντικές πρωτοβουλίες για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση: πρώτον, το έργο OpenAIRE που αναπτύσσει πληροφοριακές υποδομές και υπηρεσίες για ανοικτή πρόσβαση στα αποτελέσματα ερευνητικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, τη Διακήρυξη της Αλάμπρα για την Ανοικτή Πρόσβαση στις χώρες της Ν. Ευρώπης που υπογράφτηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετέχει στο OpenAIRE, ενώ ήταν μεταξύ των φορέων που υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αλάμπρα.

Διαβάστε ακόμα για τον ανασχεδιασμό των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών "Labs.OpenGov" που ανέλαβε η Ομάδα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του γραφείου του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης – για τα έργα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα αλλά και για την 3η φάση που αφορά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ενημερωθείτε τέλος για τις ανοικτές προκηρύξεις του 7ου ΠΠ, αλλά και για ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Καλή ανάγνωση!