Με την προτροπή "Ας κάνουμε την Επιστήμη ένα συναρπαστικό πρωτοσέλιδο" η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργάνωσε σειρά πρωτοβουλιών για την προβολή των επιτευγμάτων της ευρωπαϊκής έρευνας και την δημόσια αναγνώριση των Ευρωπαίων επιστημόνων.

Τα Βραβεία Descartes και το συνέδριο Communicating European Research ανέδειξαν, για άλλη μια φορά, τη ανάγκη για στενότερη σύνδεση και επικοινωνία της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας

Το "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και παρουσιάζει τον απολογισμό τους.

Για τη διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της κοινωνίας μιλά αποκλειστικά στο περιοδικό ο Κurt König, Προϊστάμενος της CORDIS, της Κοινοτικής υπηρεσίας πληροφόρησης για την έρευνα και καινοτομία, ενώ ο Ιstvan Palugyai, διακεκριμένος δημοσιογράφος επιστημονικών θεμάτων, αναφέρεται στο αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για περίπλοκα επιστημονικά θέματα όπως τα βλαστοκύτταρα και οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί.

Οι Έλληνες επιστήμονες βρέθηκαν στην κορυφή της ευρωπαϊκής έρευνας στα Βραβεία Descartes για την έρευνα και την προβολή της επιστήμης. Σημαντικές διακρίσεις για την ελληνική έρευνα επεφύλασσαν επίσης τα Βραβεία Αριστείας Μarie Curie και Πληροφορικής και Τεχνολογίας Eduard Rhein.

Σε αυτό το τεύχος ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο διεθνές συνέδριο για τις ευρεσιτεχνίες που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) Alain Pompidou βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε στο περιοδικό για τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για τη βελτίωση του συστήματος απονομής Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής καινοτομίας.

Επίσης, ο John Bambridge διευθυντής του συστήματος epoline® του ΕΓΔΕ αναφέρεται στις απλοποιημένες διαδικασίες και τα οφέλη της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας.

Διαβάστε επίσης για μία ακόμη σημαντική ελληνική διάκριση: ο καθηγητής Φώτης Καφάτος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, του κορυφαίου αυτού ευρωπαϊκού θεσμού που αναμένεται να δώσει ώθηση στη βασική έρευνα. 

Καλή ανάγνωση