Η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πλέον μια από τις πιο σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. H τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC) αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί σημαντικά έως το 2100, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερους καύσωνες, ξηρασίες,  πλημμύρες, τυφώνες, λιώσιμο των πάγων και αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Το κύριο θέμα του τεύχους αυτού είναι αφιερωμένο στις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας μιλά στο περιοδικό μας για τη διεξοδική δέσμη μέτρων της ΕΕ για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και για τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% τουλάχιστον, αλλά και για αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο 20% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης, έως το 2020.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολή της έρευνας και της τεχνολογίας στην πρόληψη της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος και την αποφυγή των μη αντιστρεπτών συνεπειών της. Η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στις "οικολογικές καινοτομίες" που δίνουν λύσεις στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ο καθ. Α. Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ, μας μιλά για την τεχνολογία παραγωγής "καθαρής ενέργειας" HYDROSOL που απέσπασε πρόσφατα μια μεγάλη διάκριση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τα Βραβεία Descartes.

Το τεύχος φιλοξενεί επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της καινοτομίας: την έκθεση "European Innovation Scoreboard 2006" που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την έκθεση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας σχετικά με την αύξηση των Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και των Τίτλων Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα, καθώς και τα εγκαίνια του πρώτου Τεχνολογικού Συνεργατικού Σχηματισμού (Cluster) στην Ελλάδα, του Κέντρου Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής.

Ενημερωθείτε επίσης για τα επιτεύγματα ελληνικών ερευνητικών ομάδων: το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών πέτυχε τη διαλυτοποίηση νανοσωλήνων άνθρακα με κατάλληλη χημική τροποποίηση, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δημοσίευσε, πρόσφατα, αποτελέσματα έρευνας που ρίχνει για πρώτη φορά φως σε ένα σημαντικό μηχανισμό ελέγχου της γήρανσης, ενώ το Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" συμμετέχει σε ερευνητικό έργο, το οποίο θα αναπτύξει νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία του έντονου πόνου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καρκινοπαθών.

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένας νέος πρότυπος χώρος που συνδυάζει μάθηση και ψυχαγωγία και λειτουργεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου, καθώς και το 4ο Διεθνές Συνέδριο της Οργανωτικής Επιτροπής Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) με θέμα "Οι Βιβλιοθήκες- Σταυροδρόμι Πολιτισμών: Υπηρεσίες για Διαφορετικές Ομάδες" το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Μάιο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως πάντα, σας παρουσιάζουμε σε πίνακες καινοτόμες τεχνολογίες από όλη την Ευρώπη, τις νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο, καθώς και συνέδρια και εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλή ανάγνωση!