Έχοντας διανύσει μια μακρόχρονη πορεία, το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ), που είναι το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον που προσφέρει ανοικτή πρόσβαση στο σύνολο της επιστημονικής παραγωγής της χώρας και στα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας.

Μέσα από την κεντρική πύλη www.epset.gr, τόσο οι μεμονωμένοι επισκέπτες όσο και η επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μπορούν να αναζητήσουν έγκυρο ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες πληροφόρησης για τη σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα και την καινοτομία.

Στο ΕΠΣΕΤ είναι αφιερωμένο το κύριο θέμα αυτού του τεύχους. Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει μια εκτενή παρουσίαση της πορείας ανάπτυξης του ΕΠΣΕΤ και των επιμέρους δράσεων, με αναλυτικά στοιχεία για το έγκριτο περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού που διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο, τους χρήστες του έργου, την τεχνολογική υποδομή, αλλά και τα επόμενα βήματα για υπηρεσίες λογισμικού και παροχής ανοικτών δεδομένων.

Όσον αφορά τα άλλα θέματα του περιοδικού, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα σημαντικών εκδηλώσεων για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα. Στην εκδήλωση "We mean Business: Επενδύουμε στους νέους, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα" που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ο Σύνδεσμος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, παρουσιάστηκαν ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτούν την πρακτική άσκηση νέων σε επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση με θέμα "Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Τεχνολογικές Προτεραιότητες", που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, πρόβαλε την καινοτομία και τις τεχνολογίες αιχμής ως καθοριστικές παραμέτρους για την ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας.

Επίσης, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας διοργάνωσε συνάντηση εργασίας με θέμα τις στρατηγικές προτεραιότητες για την Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία, και την έξυπνη εξειδίκευση για την περίοδο 2014-2020.

Η εκδήλωση απευθυνόταν σε εκπροσώπους Περιφερειών, Υπουργείων, ερευνητικών και τεχνολογικών οργανισμών, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη και εποικοδομητική συμμετοχή.

Ενημερωθείτε ακόμη για τια διακρίσεις Ελλήνων ερευνητών: Ο Δρ Γκίκας Μαγιορκίνης απέσπασε το βραβείο Marie Curie, στην κατηγορία "Ελπιδοφόρο ερευνητικό ταλέντο", για το καινοτόμο έργο του στην ανίχνευση του τρόπου διάδοσης του ιού της ηπατίτιδας C (HCV) που προσβάλλει το συκώτι και απειλεί περίπου 150 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως. 

Επίσης, ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης δημοσίευσαν τα συμπεράσματα μελέτης που αποδεικνύει πως η κατανάλωση τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με τη γέννηση νεογνών χαμηλότερου βάρους και μικρότερης διαμέτρου κεφαλής.

Μια ακόμα σημαντική δημοσίευση προέρχεται από ελληνική ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", σύμφωνα με την οποία μια πολύ συχνή "μετάλλαξη" ευθύνεται για το ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένες μολύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS. 

Διαβάστε, επίσης,  γα το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) που τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Keck για τη συντήρηση και αποκατάσταση των Καρυάτιδων της νότιας πρόστασης του Ερεχθείου, με τη χρήση διεθνώς πρωτοποριακής τεχνολογίας λέιζερ.

Στο τεύχος παρουσιάζονται επίσης τα 5 οικολογικά καινοτόμα προϊόντα διατροφής που πρότειναν Έλληνες φοιτητές και βραβεύτηκαν στον Διαγωνισμό Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής "ECOTROPHELIA 2012" που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Ενημερωθείτε για τα αποτελέσματα του πρώτου Διεθνούς Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, στο οποίο παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του ΕΚΤ για την ψηφιοποίηση και ανοικτή διάθεση πολιτιστικού περιεχόμενου.

Διαβάστε για το πρώτο ελεύθερο ελληνικό ψηφιακό ραδιόφωνο που λειτουργεί στο πλαίσιο των δράσεων της ΕΕΛ/ΛΑΚ και υποστηρίζεται από άδειες Creative Commons, καθώς και για τo Αρχείο της ΕΡΤ που φιλοξενείται πλέον στις Ψηφιακές Εκθέσεις του EUscreen και της Europeana.

Όπως πάντα, ενημερωθείτε για τις ανοικτές προκηρύξεις και τις εκδηλώσεις για έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Καλή ανάγνωση!