"Μεγάλα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρείες έχουν ανάγκη από μικρότερες εταιρείες, οι οποίες θα παρέχουν ολοκληρωμένες μελέτες υπολογιστικής προσομοίωσης"

Σωτήρης Κόκκινος

Ηλεκτρολόγος μηχανικός, Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας FEAC Engineering

Τεύχος 114 | Δεκέμβριος 2018 - Φεβρουάριος 2019

Συνέντευξη

Παρότι πολλοί τους συμβούλευσαν ότι ήταν παράτολμο, ο Σωτήρης Κόκκινος και ο αδελφός του Χαρίλαος αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη FEAC Engineering, μια εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης στην Ελλάδα της κρίσης, αξιοποιώντας την εμπειρία που ο τελευταίος είχε αποκτήσει στο διάσημο ερευνητικό κέντρο CERN. Τέσσερα χρόνια μετά το ξεκίνημα της εταιρίας, ο Σωτήρης Κόκκινος μιλάει στη Βάλια Σκούρα για τη σημασία του να τολμάς επιχειρηματικά στην Ελλάδα, τη σημαντική βοήθεια των Ελλήνων του εξωτερικού στην εξωστρέφεια μιας ελληνικής εταιρείας, αλλά και για την ελπίδα να έρθει, μέσω μιας τέτοιας διασύνδεσης, πίσω στην Ελλάδα μεγάλος μέρος του εξειδικευμένου προσωπικού που έχει μεταναστεύσει. 

Μιλήστε μας για την ιδέα να δημιουργήσετε μια εταιρεία ηλεκτρομηχανολογικής προσομοίωσης στην Ελλάδα.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2014 όταν ο έτερος συνιδρυτής και αδελφός μου Χαρίλαος Κόκκινος αποφάσισε να επιστρέψει από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Εργαζόταν για 4 χρόνια στο CERN της Γενεύης, στο ερευνητικό κέντρο πυρηνικής φυσικής. Απέκτησε μεγάλη τεχνογνωσία στο κομμάτι της υπολογιστικής προσομοίωσης και παράλληλα συνειδητοποίησε ότι μεγάλα ερευνητικά κέντρα και τεχνολογικές εταιρείες έχουν ανάγκη από μικρότερες εταιρείες εξωτερικές οι οποίες θα παρέχουν ολοκληρωμένες μελέτες υπολογιστικής προσομοίωσης.

Πόσο δύσκολη απόφαση είναι να εγκαταλείψει κανείς το CERN για να επιστρέψει και να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα;

Οι συνθήκες εργασίας στο CERN ήταν ιδανικές. Για προσωπικούς λόγους όμως, ο Χαρίλαος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μεταδώσει την τεχνογνωσία που απέκτησε και σε μας τους υπόλοιπους, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι καινοτόμο και καινούργιο στον ελλαδικό χώρο. Επέστρεψε λοιπόν στην Ελλάδα και μαζί αποφασίσαμε να ιδρύσουμε την εταιρεία FEAC Engineering σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για τα ελληνικά δεδομένα. Ενώνοντας τις δυνάμεις μας καταφέραμε να βγάλουμε μια ολοκληρωμένη υπηρεσία με διαφορετικές πτυχές της υπολογιστικής προσομοίωσης. Είχαμε πολύ καλό υπόβαθρο σε μηχανολογία, αλλά μας έλειπε το κομμάτι ανάπτυξης μιας εταιρείας, θέματα business development, πωλήσεις, μάρκετινγκ κ.ο.κ.

Ξεκινήσαμε λοιπόν να συμμετέχουμε σε διάφορα προγράμματα υποστήριξης νεανικής επιχειρηματικότητας και μέσα από αυτά τα προγράμματα καταφέραμε να στήσουμε την εταιρεία, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πελατών και συνεργατών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα η εταιρεία; Δώστε μας κάποια παραδείγματα εφαρμογών προσομοίωσης που έχετε διοχετεύσει με επιτυχία στην ελληνική αγορά.

Η υπολογιστική προσομοίωση βρίσκει πλέον εφαρμογή σε όλο το φάσμα της βιομηχανίας, σε τομείς όπως φυσική υψηλών ενεργειών, ναυτιλία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και μια σειρά ακόμη τομέων της βιομηχανίας. Η πορεία μας έδειξε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς αυτούς. Η εταιρεία ξεκίνησε παρέχοντας υπηρεσίες υπολογιστικής προσομοίωσης, ταυτόχρονα όμως στην πορεία του χρόνου ανέπτυξε κι άλλες δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι η ανάπτυξη του δικού μας υπολογιστικού εργαλείου πάλι για υπολογιστικές προσομοιώσεις.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα είμαστε εκπρόσωποι των υπολογιστικών εργαλείων της Siemens για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο. Παράλληλα, παρέχουμε και όλη την τεχνική υποστήριξη, σεμινάρια, training κ.λπ. για κάθε υποψήφιο πελάτη και για χρήστες των υπολογιστικών εργαλείων της Siemens.

Έχετε ήδη αποσπάσει βραβεύσεις για τη δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με το CERN έχουν δώσει μεγάλη εξωστρέφεια στη δουλειά σας. Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

Ξεκινώντας το 2014 είχαμε την τύχη να αναλάβουμε το πρώτο μεγάλο project για τις ανάγκες του CERN, το οποίο αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις ανάγκες της εταιρείας. Ήταν ένα project με πολύ μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις. Καταφέραμε να το φέρουμε εις πέρας και αυτό αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να βραβευτούμε παγκοσμίως από την εταιρεία του λογισμικού εργαλείου που χρησιμοποιήσαμε για τις ανάγκες του project. Αυτό αποτέλεσε το διαβατήριο, ώστε να ανοίξουν κάποιες μεγάλες πόρτες στο εξωτερικό και να μας μάθουν.

Καταφέραμε, μέσω του τζίρου που έκανε η εταιρεία μέσα από τέτοιου είδους projects, να επενδύσουμε χρήματα στη συμμετοχή μας σε συνέδρια και εκθέσεις, ευελπιστώντας ότι έτσι θα γνωρίσουμε νέους υποψήφιους πελάτες και συνεργάτες, όπως και τελικά έγινε. Με αυτούς συνεχίζουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία και να συμμετέχουμε από κοινού σε ευρωπαϊκά έργα, υπό το πρίσμα του "Ορίζοντα 2020" και όχι μόνο. Να προσθέσω όμως ότι, πέρα από τις συνεργασίες με το εξωτερικό, υπάρχει ενδιαφέρον γι' αυτό που κάνουμε και από τον ελληνικό χώρο.

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την ανάγκη και τη βοήθεια που προσφέρει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων η ηλεκτρομηχανολογική προσομοίωση.

Θεωρείτε ότι η επιχειρηματική "ατολμία" στην Ελλάδα "βαφτίζεται" συχνά αδυναμία του επιχειρείν λόγω κρίσης;

Εκ των ύστερων, προσωπικά αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχε πολύ μεγάλο ρίσκο όταν ξεκινούσαμε και ήμασταν με την καλή έννοια "αφελείς" ή απλά δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το ρίσκο. Ξεκινήσαμε θέλοντας απλά να δημιουργήσουμε μια δική μας εταιρεία που θα ήταν σύμφωνη, με τα δικά μας θέλω και τις δικές μας ανάγκες. Στην πορεία αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που υπήρχαν. Η αλήθεια είναι ότι πριν λίγο καιρό υπήρχε ατολμία γενικότερα στην Ελλάδα. Οι νέοι φοβόντουσαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να αρχίσουν να δημιουργούν τις δικές τους ιδέες. Στην πραγματικότητα ιδέες υπήρχαν, αλλά φοβόντουσαν να τις κάνουν πράξη. Αυτό σιγά-σιγά έχει αλλάξει και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν την ιδέα τους να την κάνουν πράξη και να τη μεταφράσουν σε επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε τη συνέντευξη στο περιοδικό (eReader)