"Το ερευνητικό έργο του ΕΙΕ πολλαπλασιαστής ισχύος για την ελληνική κοινωνία"

Βασίλειος Γρηγορίου

Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Τεύχος 113 | Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2018

Συνέντευξη

Με αφορμή τον εορτασμό των 60 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), ο Πρόεδρος του ΕΙΕ, Βασίλειος Γρηγορίου, μίλησε στον Μαργαρίτη Προέδρου και τη Δήμητρα Μαυρίδου, για την έρευνα στην Ελλάδα, τις δυνατότητες καριέρας των νέων ερευνητών, τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία, τη σύνδεση της ερευνητικής παραγωγής με την επιχειρηματικότητα και τον τρόπο αναστροφής του brain drain. Ο Β. Γρηγορίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα κυριότερα επιτεύγματα του ΕΙΕ και τους στόχους του ιδρύματος, τονίζοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος για όλα όσα έπονται τα επόμενα χρόνια στην έρευνα και την καινοτομία. 

Το ΕΙΕ γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του. Ποια είναι η συνεισφορά του στην ελληνική έρευνα, κοινωνία και οικονομία;

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Έχει ιδρυθεί το 1958, 60 χρόνια πριν, και έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική έρευνα. Θα έλεγα ότι αποτελεί ένα κομμάτι του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ο πολύς κόσμος δεν γνώριζε ότι γίνεται υψηλού επιπέδου έρευνα στην Ελλάδα. Με βάση τα δεδομένα και τις δυσκολίες της εποχής, θεωρώ ότι η τόνωση της αυτοπεποίθησης της ελληνικής κοινωνίας ότι διεξάγεται αξιόλογη έρευνα στην Ελλάδα, ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά.

Στην ερευνητική διαδρομή του ΕΙΕ έχουν γίνει πολλές ανακαλύψεις και έχουμε να παρουσιάσουμε επιτεύγματα με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την οικονομία. Για παράδειγμα είχαμε την ανάπτυξη της πρώτης υποδομής λέιζερ με πολλές εφαρμογές. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ήταν, επίσης, μια καινοτομία για τη χώρα. Το θέμα είναι τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Πράγματι, η μεγάλη πρόκληση για τα ερευνητικά αποτελέσματα και την παραγόμενη γνώση είναι να αξιοποιηθούν και να μεταμορφωθούν σε καινοτόμες ιδέες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη. Ποιες ενέργειες πρέπει να υλοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση;

Όταν είσαι σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, οι δυνατότητες είναι σχετικά περιορισμένες. Περιορισμένες δυνατότητες στη χρηματοδότηση, περιορισμένες δυνατότητες στην υποδομή. Μπορείς όμως, να κάνεις τα ερευνητικά αποτελέσματα να έχουν σχέση με την επιχειρηματικότητα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε εδώ είναι η εσωστρέφεια. Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Αμερική ή άλλες δυτικές χώρες. Θεωρούμε επίσης ότι η χρηματοδότηση έρχεται μόνο από ένα τοπικό χρηματοδοτικό οικονομικό σύστημα, το οποίο όμως την παρούσα χρονική περίοδο, λόγω της κρίσης, έχει τρομερά προβλήματα. Υπάρχουν όμως και οι χρηματοδότες του εξωτερικού, για παράδειγμα. Πρέπει να κινηθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μιλάμε πλέον μόνο για την ελληνική βιομηχανία, η οποία διαχρονικά είναι μεταποιητική ή εμπορική. Θα πρέπει να συνεργαζόμαστε με βιομηχανίες του εξωτερικού, οι οποίες χρειάζονται πραγματικά το επιστημονικό υπόβαθρο των ελληνικών ερευνητικών κέντρων.

Με ποιον τρόπο εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική σύνδεση και συνεργασία μεταξύ των Ερευνητικών Κέντρων και των ΑΕΙ, αλλά και με τις επιχειρήσεις; Ποιες οι δράσεις του ΕΙΕ προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ΕΙΕ, όπως και τα άλλα ερευνητικά κέντρα, υλοποιεί μια σειρά από στοχευμένες δράσεις για να συνδεθεί η έρευνα με την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Καταρχάς, έχουμε θεσμοθετήσει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το "Βιοεπιχειρείν", που διασυνδέει άμεσα την ακαδημαϊκή εκπαίδευση με τις επιχειρήσεις. Και ακολουθούν άλλες τρεις νέες συνεργασίες.

Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στις δράσεις που αναπτύσσουμε με Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ένας στόχος, και μάλιστα προσωπικό μου στοίχημα, είναι να αυξηθεί η εξωστρέφεια του ιδρύματος. Αδικούμε τον εαυτό μας, πιστεύοντας ότι το έργο και οι δράσεις μας αφορούν μόνο τον δικό μας χώρο, ενώ στην πραγματικότητα ενδιαφέρουν και άλλες κοινότητες. Ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης μπορούμε να προσφέρουμε πολλά.

Μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δράσεις που έχουμε είναι η δημιουργία του Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας του Καρκίνου στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου (DKFZ). Η Αθήνα είναι μια μητρόπολη πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων και έχει αποδειχθεί –υπάρχουν παραδείγματα σε Αμερική και Ευρώπη- ότι τέτοια ολοκληρωμένα κέντρα φέρνουν κοντά τον μοριακό βιολόγο με τον γιατρό, και έχουμε μια πιο καλή αντιμετώπιση της ασθένειας. Εμείς στο ΕΙΕ δεν αναπτύσσουμε θεραπείες, αλλά κάνουμε βασική έρευνα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι όταν έχουμε καταλάβει τους βασικούς μηχανισμούς πίσω από μερικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, μπορούμε να έχουμε καλύτερες θεραπευτικές αντιμετωπίσεις.

Όσον αφορά την ανάπτυξη εταιρειών spin-off, έχουμε αυτή τη στιγμή την εταιρεία βιοπληροφορικής e-NIOS. Θα έχουμε και άλλες τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει όμως να επιδιώξουμε να έχουμε επιτυχίες όχι μόνο σε επίπεδο τεχνολογικό, αλλά και σε οικονομικό. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ώστε να μπορούν αυτές οι εταιρείες να πάνε στο εξωτερικό για να αντλήσουν και από εκεί κεφάλαια ή τεχνογνωσία.

Τον τελευταίο καιρό έχει "ανοίξει" η συζήτηση για το πώς θα μπορέσει η επιστήμη να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία και τα αποτελέσματα της έρευνας να γνωστοποιούνται με κατανοητό τρόπο στο ευρύ κοινό. Με ποιον τρόπο το ΕΙΕ επιδιώκει να είναι ενεργό τμήμα του κοινωνικού ιστού;

Στο ΕΙΕ διοργανώνουμε τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις, μια δράση που έχει πάρει ήδη μεγάλη δημοσιότητα και θα επιδιώξουμε να εμπλουτιστεί. Επίσης, χάρη στο διαδίκτυο, πλέον όλες αυτές τις εκδηλώσεις μπορούν να τις παρακολουθούν και όσοι δεν παραβρίσκονται στο αμφιθέατρο. Η νέα γενιά επιστημόνων και ερευνητών θεωρούν ότι πρέπει να "ανοίξουν" τη δουλειά τους στην κοινωνία. Είναι ως έναν βαθμό και δική μας υποχρέωση να παρουσιάσουμε το έργο μας με τρόπο κατανοητό στο ευρύ κοινό και να δείξουμε ότι εδώ δεν κάνουμε το χόμπι μας, αλλά έργο που έχει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος για την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, στο φουαγιέ του ΕΙΕ λειτουργεί μια μόνιμη έκθεση που δείχνει τη διαχρονική πορεία του ΕΙΕ και είναι ανοικτή για το κοινό. Από την άλλη, τα νέα παιδιά πρέπει να έχουν παραστάσεις, πρέπει να έρχονται και να βλέπουν το έργο που γίνεται στο Ίδρυμα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει ένα άνοιγμα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τις "Ερευνητικές Περιηγήσεις" στους χώρους του ΕΙΕ, αλλά και με τη συμμετοχή μας σε δράσεις όπως η Βραδιά του Ερευνητή.

Όπως βλέπουμε από αυτές τις δράσεις, τα νέα παιδιά εκτιμούν το έργο μας και εντυπωσιάζονται όταν έρχονται στα εργαστήρια. Αυτή την εποχή που αμφισβητούνται πολλά πράγματα, και μάλιστα στην Ελλάδα η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κρίση αρχών, ο επιστήμονας αξίζει να φανεί στην κοινωνία ακόμα περισσότερο.

Μια πρόκληση που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση είναι η αναστροφή του brain drain. Πώς μπορούν τα ερευνητικά κέντρα να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Εμείς πρέπει και οφείλουμε να συνεισφέρουμε σε αυτό τα μέγιστα. Η όλη ιδέα είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εδώ, για να μπορεί ο ερευνητής να έχει μια καριέρα. Αυτό που υπολείπεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το επίπεδο μισθών, το οποίο για τους ερευνητές δεν είναι πλέον τόσο πρόβλημα, καθώς ο νομοθέτης έχει νομοθετήσει έτσι ώστε αν πραγματικά κάποιος παράγει έργο, να μπορεί να αμείβεται ικανοποιητικά.

Είμαι όμως αισιόδοξος, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν χρηματοδοτήσεις στην καινοτομία, και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Δεύτερον η πληροφόρηση που υπάρχει στην εποχή μας είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε αν κάποιος παράγει έργο, αυτό φαίνεται. Με αυτό το σκεπτικό θεωρώ ότι η αναστροφή του brain drain είναι απλή και μονόδρομος. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν.

Δεν θεωρώ ότι έχουμε brain drain όταν κάποιος πηγαίνει στο εξωτερικό για να μορφωθεί ή για προσωπικούς λόγους. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι και μια υποχρέωση, οι άνθρωποι που έχουν υψηλές θέσεις να πάνε για λίγο στο εξωτερικό. Να δουν και μια άλλη κουλτούρα. Η Ελλάδα θα είναι αντιστοίχως σε πολύ καλό επίπεδο με άλλες χώρες, αν καταφέρουμε να έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ξένων στα δικά μας ερευνητικά κέντρα, όπως γίνεται και σε οποιοδήποτε ερευνητικό κέντρο του εξωτερικού που έχει αξία. Δημιουργείται μια κουλτούρα, ένα οικοσύστημα υψηλού επιπέδου και αυτό αλλάζει όλο το περιβάλλον. Συνεπώς, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, απλώς πρέπει να το ολοκληρώσουμε.

Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να φέρουμε κοντά μας τους ανθρώπους που είναι στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας", μια πολύ καλή πρωτοβουλία που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και συμβάλει και αυτή με τον τρόπο της στην προσπάθεια αναστροφής του brain drain.

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις γίνονται μόνο στο εξωτερικό. Τελικά, υπάρχει αξιόλογη ερευνητική παραγωγή στην Ελλάδα; Τι μέλει γενέσθαι;

Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από εκεί που θα περίμενε κάποιος, σε επίπεδο επιστημονικής παραγωγής, όσον αφορά τις επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές, αλλά και στη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα. Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι δεν έχουμε πολλές πατέντες, γιατί δεν υπήρχε ποτέ τέτοια κουλτούρα. Νομίζω ότι τώρα αυτό αλλάζει, και αλλάζει άμεσα. Από την άλλη είμαστε μια μικρή χώρα με λίγα άτομα, και αν το δεις σε απόλυτους αριθμούς, προφανώς οι περισσότερες ανακαλύψεις θα γίνονται εκτός Ελλάδος.

Προτεραιότητα πρέπει να είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η επιστημονική αριστεία. Πρέπει να προσέξουμε πολύ και να επιδιώξουμε στα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας να έχουμε κόσμο υψηλού επιπέδου. Με την ευρεία πλέον χρήση της τεχνολογίας στις μέρες μας, μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε μέρος του κόσμου. Αυτό πρέπει να το δούμε σαν δύναμη. Πλέον και κάποιος από την Ελλάδα μπορεί να διεξάγει πολύ υψηλού επιπέδου έρευνα και οι στόχοι μας πρέπει πάντα να είναι πολύ υψηλοί.

Σημαντικό όμως είναι ότι πρέπει να υπάρχει και μια σχέση με την κοινωνία και με την επιχειρηματικότητα. Και όλο αυτό πρέπει να μετουσιώνεται σε δουλειές και ουσιαστικά σε πλούτο για την ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια και στο ΕΙΕ και σε όλο τον χώρο της έρευνας και καινοτομίας θα υπάρξει ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Β. Γρηγορίου

Ο Δρ. Βασίλειος Γρηγορίου είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος επιστήμονας ο οποίος κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς σταδιοδρομίας του, έχει θητεύσει σε ερευνητικές και διοικητικές θέσεις τόσο στην Ελλάδα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) όσο και στις ΗΠΑ (Advent Technologies, Northeastern, MIT, Polaroid, Princeton). Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Φυσικοχημεία (Ph.D. Duke University, USA, 1993) και αποδέκτης αποδέκτης βραβείου της Εθνικής Ερευνητικής Υπηρεσίας NRSA στη Βιοφυσική (ΝΙΗ Research Fellow, Princeton University, USA, 1994).

Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται σε ευρεία θεματολογία που περιλαμβάνει τα πεδία των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών κυψελίδων βασισμένων σε οργανικούς ημιαγωγούς και των οπτικά ενεργών υλικών βασισμένων σε συζευγμένα ολιγομερή καθώς και των νανοσύνθετων πολυμερικών υλικών. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 3 βιβλία, 6 κεφάλαια σε βιβλία, 82 επιστημονικές εργασίες σε περιοδικά με κριτές και 143 επιστημονικές παρουσιάσεις. Είναι επίσης, συνεφευρέτης 12 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Διαθέτει ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία σε προπτυχιακό επίπεδο (University of Massachusetts) και μεταπτυχιακό επίπεδο, τόσο στις ΗΠΑ (University of Connecticut) όσο και στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πατρών).

Έχει διατελέσει πρόεδρος της Ένωσης για την Εφαρμοσμένη Φασματοσκοπία (Society for Applied Spectroscopy - SAS) κατά το έτος 2001. Είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) για το πρόγραμμα Horizon 2020, τις δράσεις Mari Sklodowska-Curie και τον τομέα των Μελλοντικών και Αναδυόμενων Τεχνολογιών (Future and Emerging Technologies-FET). Έχει επίσης συνιδρύσει την εταιρεία spin off Advent Technologies η οποία εδρεύει στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ με πιλοτικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Πάτρα και συνεργασίες Ε&Α με το Πανεπιστήμιο Northeastern, το Πανεπιστημίου Πατρών και το ΙΤΕ-ICEΗT. H Advent Technologies είναι μια πρωτοποριακή εταιρεία στην ανάπτυξη προηγμένων υλικών και συσκευών για εφαρμογές ενέργειας, άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής.

Διαβάστε τη συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στο τ. 113 του "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" (eReader)