Ελληνικές καινοτομίες και ερευνητικά επιτεύγματα στην 81η ΔΕΘ

Σε αυτό το αφιέρωμα:

GeoMAREA - Υποθαλάσσιος αισθητήρας ραδιενέργειας μέσης διακριτικής ικανότητας, Eλληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Εκπαιδευτικές εφαρμογές για γνωριμία με τον Κόσμο της Θάλασσας, ΕΛΚΕΘΕ - Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium

Be There Now! – Ο χρήστης "ενσωματώνεται" στο ψηφιακό περιβάλλον, Ιδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Πληροφορικής

Σύστημα συνεργατικής εκμάθησης με ρομπότ στον χώρο εργασίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΙΠΤΗΛ

SMARTEGE -  Έξυπνο Σύστημα Εκπαιδευτικών  Διαδικασιών βασισμένων στη μεθοδολογία Gamification, ΣΑΪΚΟΝ, ΚΙΝΝΟ, EPIS

Φωτονικοί Αισθητήρες Ασύρματης Δικτύωσης για Αμυντικές, Περιβαλλοντικές και Βιομηχανικές Εφαρμογές, Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών - Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας

"Κύπριος Χαρακτήρ" - Ένας ιστότοπος για την Αρχαία Κύπρο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

Επιτυχής μεταφορά τεχνολογιών από το Διάστημα στη Γη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σύστημα αυτοματοποιημένης και πιστοποιημένης κατάθεσης και έκδοσης εγγράφων, UNIXFOR

Μια ΙΔΕΑ για την εξέλιξη της σκέψης και της τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων

Ημερίδα για την Έρευνα & Καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ

Μια εφαρμογή διαστημικής τεχνολογίας για την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ένα διαδραστικό σύστημα "ενσωμάτωσης" χρηστών σε ψηφιακό τοπίο, ένα σύστημα συνεργατικής εκμάθησης με ρομπότ στον χώρο εργασίας, τρεις ευφάνταστες εκπαιδευτικές εφαρμογές για τον κόσμο της θάλασσας  και ένα έξυπνο σύστημα για εκπαίδευση χρηστών σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση gamefication, είναι μερικά από τα εντυπωσιακά εκθέματα, τα οποία μικροί και μεγάλοι είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά στο περίπτερο 15 της 81ης ΔΕΘ (10-18/09/16).

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ήταν παρών στη ΔΕΘ, με στόχο τη διάχυση και προβολή των ερευνητικών επιτευγμάτων των ελληνικών φορέων στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ καθώς και στα social media. Ο Μαργαρίτης Προέδρου, που επιμελήθηκε το αφιέρωμα αυτού του τεύχους, συνομίλησε με εκπροσώπους Ερευνητικών Κέντρων, ΑΕΙ και επιχειρήσεων, και ο Γιάννης Δεσύπρης ανέλαβε τη φωτογράφιση-βιντεοσκόπηση της Έκθεσης. Ακολουθούν όσα ενδιαφέροντα είδαν και άκουσαν κατά την παραμονή τους στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβρη.
   
Εκτός από τις καινοτόμες τεχνολογίες και τα διαδραστικά εκθέματα που παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα, μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι του ΕΚΤ στο Youtube (www.youtube.com/EKTgr) και να δείτε όλες τις αποκλειστικές βιντεοσυνεντεύξεις - παρουσιάσεις των ερευνητικών επιτευγμάτων.

Μέσα από προβολές και παρουσιάσεις, διαδραστικά ψηφιακά εκθέματα, διαδικτυακές εφαρμογές και παιχνίδια, οι επισκέπτες της 81ης ΔΕΘ ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο της έρευνας και της τεχνολογίας, στους τομείς της Πληροφορικής και των Υπολογιστικών Επιστημών, της Ιατρικής-Βιοϊατρικής, των Φυσικών Επιστημών, της Θαλάσσιας Έρευνας, της Μοριακής Βιολογίας, της Ενέργειας. Ειδικότερα, οι επισκέπτες ενημερώθηκαν και είδαν από κοντά ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία σχετίζονται με:
- Ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης
- Ψηφιακή ανάλυση των συνθηκών σε εργασιακά περιβάλλοντα
- Έλεγχο της επιβάρυνσης του πληθυσμού από ακτινοβολίες
- Διαχείριση γεωδυναμικών φαινομένων, όπως το τσουνάμι
- Αμυντικές περιβαλλοντικές και βιομηχανικές εφαρμογές
- Ιατρικές διαγνωστικές εφαρμογές και γονιδιακή μοριακή ανάλυση
- Αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας
- Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, την εργασία και την κατάρτιση
- Εξοπλισμό που αξιοποιείται σε αποστολές στο Διάστημα
- Ανάλυση και ανάδειξη συγκεκριμένων περιόδων της ιστορίας
- Ψηφιακές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τεχνολογίες ανάδειξης πολιτιστικών θεμάτων
- Εξειδικευμένες τεχνολογίες για τη θαλάσσια έρευνα
- Βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας στις πόλεις

Τα εγκαίνια του περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν στις 10/09/16 παρουσία του Αν. Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και του Γενικού Γραμματέα Ε&Τ Θωμά Μαλούτα. Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Φωτάκης επισήμανε ότι: "Στη χώρα υπάρχει εξαιρετικό δυναμικό και σε επίπεδο επιστημόνων αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικής ποιότητας. Bλέπω μια σημαντική πρόοδο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η οποία αποτυπώνεται στα εκθέματα και πλέον βάζει υψηλά τον πήχη όσον αφορά τις δράσεις της Πολιτείας για τη στήριξη και της επιστήμης και της έρευνας, αλλά και της επιχειρηματικότητας, τουλάχιστον όσον αφορά σε πρώιμο στάδιο. Για τον λόγο αυτό έχουμε αναλάβει μια σειρά μέτρων, όπως το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) που βασίζεται στη χρηματοδότηση νέων επιστημόνων και ερευνητικών έργων, στα Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας κατά τα επόμενα 3 έτη με 240 εκατ. ευρώ, μόνο για έρευνα που συνδέεται με την επιστημονική περιέργεια, γεγονός πολύ σημαντικό".

Αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και θα αφορούν την επιχειρηματικότητα, ο Κ. Φωτάκης δήλωσε: "Σχεδιάζουμε ένα Ταμείο για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας σε πρώιμο στάδιο. Το Ταμείο αυτό θα στηριχθεί σε πόρους που έρχονται από το Δημόσιο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε πόρους που έρχονται από το ΕΣΠΑ, περιφερειακά και τομεακά προγράμματα, και σε πόρους που έρχονται από  ιδιωτικά κεφάλαια και θα βασίζονται κυρίως στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund, EIF). Η ιδέα αυτού του Ταμείου θα είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα με κεφάλαια σποράς, καταρχάς, και κατόπιν με συμμετοχές σε επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον όσον αφορά την αξιοποίησή τους".

Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές από τις καινοτόμες εφαρμογές και τα διαδραστικά εκθέματα που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της ΓΓΕΤ.

GeoMAREA - Υποθαλάσσιος αισθητήρας ραδιενέργειας μέσης διακριτικής ικανότητας, Eλληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

Ένα εξειδικευμένο επιστημονικό όργανο που μετρά την συγκέντρωση ραδιονουκλιδίων που εκπέμπουν ακτινοβολία-γ στο θαλάσσιο περιβάλλον και μπορεί να ξεχωρίζει τη φυσική από την τεχνητή ραδιενέργεια, αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Πρόκειται για τον αυτόνομο υποθαλάσσιο αισθητήρα ραδιενέργειας GeoMAREA ο οποίος βρίσκει εφαρμογή στην πυρηνική ασφάλεια και στη ράδιο-οικολογία, στη γεωφυσική και στην αναζήτηση υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας. Ο GeoMAREA μετράει επιτόπια την υποθαλάσσια ραδιενέργεια τόσο σε γεωλογικές εφαρμογές (εκπομπές ραδιενεργών αερίων), όσο και σε πιθανές εκλύσεις από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. O αισθητήρας αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου "Έρευνα και ανάπτυξη φασματόμετρου μέτρησης χαμηλών επιπέδων ραδιενέργειας [RADIOSCOPIO]" το οποίο υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με το ΕΜΠ και την κινεζική εταιρεία Tsinghua, με χρηματοδότηση από τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας.

Η πρωτοτυπία και τα πλεονεκτήματα σε σχέση με διεθνή σημεία αναφοράς έγκειται στα ακόλουθα σημεία: α) Είναι παγκοσμίως το πρώτο υποθαλάσσιο φασματόμετρο ακτίνων-γ για μετρήσεις ραδιενέργειας που μπορεί να δώσει ποσοτικά αποτελέσματα για όλες τις ανιχνευόμενες φωτοκορυφές ραδιενεργών ισοτόπων (τεχνητής και φυσικής ραδιενέργειας). β) Είναι σύστημα μέτρησης μέσης διακριτικής ικανότητας για να μπορεί να ξεχωρίζει τη φυσική από την τεχνητή ραδιενέργεια. γ)  Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως αυτόνομη φορητή συσκευή (χωρίς σύνδεση με Η/Υ) είτε ως αισθητήρας ενός πιο σύνθετου εξοπλισμού (πλωτός ωκεανογραφικός σταθμός). δ) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνιες μετρήσεις, λόγω ευστάθειας των ηλεκτρονικών του συστημάτων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης. ε) Έχει μικρές διαστάσεις για να ενσωματώνεται εύκολα σε υποβρύχιες κινητές μονάδες ή ρομπότ.Το σύστημα GeoMAREA βρίσκει σημαντικές εφαρμογές στη ραδιοπροστασία (πυρηνική ασφάλεια) / ραδιοοικολογία (χαρτογράφηση πυθμένα για βιομηχανικά απόβλητα), στη γεωφυσική (μελέτη σεισμών και ηφαιστείων), στους υδάτινους πόρους (ποιότητα, ποσότητα και ηλικία υπόγειων νερών) και στην εκτίμηση υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας (ζώνες υδρογονανθράκων).

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα αξιοποίησης της τεχνολογίας, ο Διονύσης Πατήρης (ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ δηλώνει στο περιοδικό: "Το σύστημα τυποποιείται για βιομηχανική παραγωγή και βρίσκεται στη φάση εμπορευματοποίησης και προώθησης προς πώληση από την ελληνική εταιρεία ΙΤΟ ΕΠΕ και ελπίζουμε ότι μέσα στο 2017 θα αρχίσουν και οι πρώτες εξαγωγές του".

info: http://radioscopio.hcmr.gr/http://www.ito.gr/http://www.hcmr.gr

Δείτε το σχετικό video

Εκπαιδευτικές εφαρμογές για γνωριμία με τον Κόσμο της Θάλασσας, ΕΛΚΕΘΕ - Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium

Ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εφαρμογές από το Ενυδρείο Κρήτης – CretAquarium του ΕΛΚΕΘΕ, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων που είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν "από κοντά" τον κόσμο της θάλασσας, με έναν πρωτότυπο τρόπο. Η εφαρμογή αΚουΑΠΕΛΑ καταφέρνει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο να συνεπάρει τους φίλους του Ενυδρείου και να προβάλει αγαπημένα ζώα μικρών και μεγάλων! Η αΚουΑΠΕΛΑ περιλαμβάνει ανίχνευση προσώπων και προβολή τους σε οθόνη με τη συνοδεία κινουμένων σχεδίων από την εφαρμογή "Psaroneis" - το κοινό απεικονίζεται σε μια οθόνη να φοράει διάφορα "καπέλα" και να μεταμορφώνεται σε κάποιο θαλάσσιο οργανισμό. Η εφαρμογή Psaroneis είναι μια άλλη πρωτότυπη εφαρμογή, που μπορεί να κατεβάσει κάποιος στο κινητό/tablet και μετά με τη χρήση των ειδικών καρτελών να βλέπει θαλάσσιους οργανισμούς να ζωντανεύουν μέσα από τη συσκευή του! Η εφαρμογή Ψαρολογία μαθαίνει, με διασκεδαστικό τρόπο, σε μικρούς και μεγάλους τα ζώα του Ενυδρείου. Σε μία οθόνη αφής, σε ένα όμορφο σκηνικό βυθού, "κολυμπάνε" ψάρια και ζώα που φιλοξενούνται στο Ενυδρείο. Επιλέγοντας κάποιο από αυτά ο καθένας μπορεί να μάθει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη ζωή του και τις συνήθειές του σε 9 διαφορετικές γλώσσες! Η εφαρμογή 360° Θάλασσα δίνει τη χαρά στον χρήστη με την τεχνολογία των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας VR (Virtual Reality) να βρεθεί μέσα στις δεξαμενές του Ενυδρείου Cretaquarium και μέσα από μια εικονική περιήγηση, να δει από κοντά τους καρχαρίες, τις χελώνες και πολλά άλλα ζώα που φιλοξενούνται στον θαλασσόκοσμο.

info: http://www.cretaquarium.gr

Δείτε το σχετικό video

Be There Now! – Ο χρήστης "ενσωματώνεται" στο ψηφιακό περιβάλλον, Ιδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) – Ινστιτούτο Πληροφορικής

Το Be There Now! είναι ένα διαδραστικό σύστημα που επιτρέπει σε πολλαπλούς χρήστες να βλέπουν σε μια οθόνη ζωντανά την εικόνα τους να ενσωματώνεται σε ψηφιακά τοπία και σε πίνακες ζωγραφικής. Το σύστημα αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης (Artificial Intelligence – AmI) του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ. Όπως δηλώνει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" η Ειρήνη Κοντάκη (μέλος του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης του ΙΤΕ): "Το "Be There Now!" είναι ένα διαδραστικό σύστημα που στοχεύει μέσω διεπιστημονικής έρευνας, στην ανάπτυξη ανθρωποκεντρικών τεχνολογιών ΑmΙ και έξυπνων περιβαλλόντων που στόχο έχουν να κατανοούν τις εξατομικευμένες απαιτήσεις του χρήστη. Είναι ένα σύστημα που αναγνωρίζει κάθε χρήστη και τον ενσωματώνει σε ψηφιακά τοπία, δίνοντας του τη δυνατότητα  να βγάλει μέσω του συστήματος τη φωτογραφία του με το τοπίο στο οποίο έχει ενταχθεί, και να την αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στην ουσία ενσωματώνει τεχνολογίες υπολογιστικής όρασης οι οποίες αποσκοπούν στο να αφαιρέσουν το φόντο πίσω από τον χρήστη και να τον ενσωματώσουν στο προβαλλόμενο τοπίο". Το σύστημα περιλαμβάνει έναν αριθμό ψηφιακών τοπίων που προβάλλονται σε μεγάλη οθόνη, στα οποία οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν με τη βοήθεια ενός κύβου. Το Be There Now!  έχει εγκατασταθεί σε πολλούς δημόσιους χώρους πολιτισμού και πληροφόρησης (μουσεία, αεροδρόμια, γραφεία ενημέρωσης, εκθέσεις, ακόμη και σε κινούμενο όχημα) και έχει χρησιμοποιηθεί από χιλιάδες άτομα, αποτελώντας πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

info: http://www.ics.forth.gr/ami/projects/view/All/Be_There_Now

Δείτε το σχετικό βίντεο

Σύστημα συνεργατικής εκμάθησης με ρομπότ στον χώρο εργασίας, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΙΠΤΗΛ

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα δύο έργων (SARAFun και SatisFactory) που υλοποιούνται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ. SARAFun - Ρομποτικό σύστημα έξυπνης συναρμολόγησης αντικειμένων με χρήση εξελιγμένων λειτουργιών.  Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ είναι τεχνικός συντονιστής του ερευνητικού έργου SARAFun. Στόχος του έργου είναι να επιτρέψει σε έναν μη εξειδικευμένο χρήστη να ενσωματώνει μία νέα εργασία συναρμολόγησης που απαιτεί δύο χέρια σε ένα συνεργατικό ρομπότ, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μίας μέρας. Το έκθεμα παρουσίαζε το ρομποτικό σύστημα μαζί με αρχικά αποτελέσματα του έργου που αφορούν την αυτόματη αναγνώριση και εντοπισμό αντικειμένων με χρήση τρισδιάστατων μοντέλων καθώς και την ασφαλή φυσική διεπαφή ανθρώπου-ρομπότ.

SatisFactory - Συλλογικό και επαυξημένης πραγματικότητας οικοσύστημα για την αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και της ανταλλαγής γνώσεων σε “έξυπνα” περιβάλλοντα εργοστασίων.
Το ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ είναι συντονιστής του ερευνητικού έργου SatisFactory. Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη μετατροπή παραδοσιακών βιομηχανιών με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, ώστε να έχουν πιο ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον. Το έκθεμα παρουσίαζε ένα σύστημα Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) για την επιτόπου κατάρτιση προσωπικού σε βιομηχανικούς χώρους με χρήση στοιχείων χωροθέτησης (image markers) τρισδιάστατου περιεχομένου (3D) για την παροχή κινησιολογικής καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο.

Ο Δημήτριος Τζοβάρας, διευθυντής του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ και συντονιστής του έργου SatisFactory, επισημαίνει: "Η βιομηχανία είναι ένα ζωτικής σημασίας συστατικό της κοινωνίας μας, αλλά θα μπορεί να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές της, μόνο αν εναρμονιστεί με τις συνεχιζόμενες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και την τεχνολογία. Υπάρχει μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των πληροφοριών προς τη βελτίωση της λειτουργίας των εργοστασίων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενσωματώσουν ανθρωποκεντρικές τεχνολογίες, αφενός για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και από την άλλη για να προσφέρουν ένα καλύτερο, ελκυστικό και ασφαλέστερο εργασιακό περιβάλλον". Όπως αναφέρει στο περιοδικό ο Θάνος Τσακίρης (ερευνητής του ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ): "Στο πλαίσιο των έργων SARAFun και SatisFactory έχουμε αναπτύξει έναν αλγόριθμο υπολογιστικής όρασης, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ρομπότ σε οποιαδήποτε φάση.  Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιεί υπολογιστική όραση για να εκπαιδεύει τους εργαζόμενους στη γραμμή παραγωγής, πώς να κάνουν δηλαδή συναρμολόγηση αντικειμένων χωρίς να χρειάζεται να τους δείξει κάποιος ή να πρέπει να συμβουλευτούν κάποιο εγχειρίδιο. Το σύστημα αυτό το χρησιμοποιούμε επίσης μαζί με ένα ρομποτικό σύστημα και για την αντίστροφη διαδικασία, να μπορούμε να διδάσκουμε, σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ένα ρομπότ να μιμείται τις κινήσεις του ανθρώπου. Η καινοτομία έγκειται στο ότι χρησιμοποιούμε κάμερα βάθους μέσα από την οποία μπορούμε να εντοπίσουμε στον χώρο πού είναι τα αντικείμενα που πρέπει να συναρμολογηθούν, και με βάση αυτή την τοποθέτηση ξέρουμε σε ποια γωνία σε ποια θέση και πώς μπορούν αυτά τα αντικείμενα να πάνε από τη θέση της συναρμολόγησης στην επόμενη". Όσον αφορά την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας, ο Θ. Τσακίρης επισημαίνει: "Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα εργοστάσια του μέλλοντος, ώστε να εκπαιδεύονται εργάτες-μετανάστες οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας που δουλεύουν. Επίσης  τα ρομπότ μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε εργασίες κουραστικές και επαναλαμβανόμενες, χωρίς όμως να αποκλείουμε τον άνθρωπο από την εργασία, αλλά βάζοντας τον να συνεργάζεται με το ρομπότ στον ίδιο χώρο εργασίας και με ασφάλεια για τον εργαζόμενο.  Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, συνεργαζόμαστε ήδη, στο πλαίσιο έργων, με εταιρείες ρομποτικών συστημάτων και εταιρείες μπαταριών, και στόχος είναι η ίδρυση μιας εταιρείας που να μπορεί να κάνει αξιοποίηση της τεχνολογίας".

info: http://www.iti.gr/http://h2020sarafun.eu/http://www.satisfactory-project.eu

Δείτε το σχετικό video

SMARTEGE -  Έξυπνο Σύστημα Εκπαιδευτικών  Διαδικασιών βασισμένων στη μεθοδολογία Gamification, ΣΑΪΚΟΝ, ΚΙΝΝΟ, EPIS

To SMARTEGE αποτελεί μια πιλοτική εφαρμογή, συμβατή με κινητά, φορητές συσκευές και υπολογιστές, για την εκπαίδευση χρηστών σε θέματα διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, με χρήση εκπαιδευτικού παιχνιδιού και της μεθοδολογίας gamification. Στόχος της εφαρμογής είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς του χρήστη σε θέματα ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της εκπαίδευσης και της συναισθηματικής εμπλοκής του με την εφαρμογή. Το έργο SMARTEGE υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΠΑΒΕΤ με τη συγχρηματοδότηση της ΓΓΕΤ,  από τις εταιρείες  ΣΑΪΚΟΝ,  KINNO και EPIS. Στο πλαίσιο του έργου, η μεθοδολογία gamification ευθυγραμμίζεται τόσο με εκπαιδευτικές αρχές όσο και με χαρακτηριστικά των κινητών συσκευών, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη εκπαιδευτική αξία της εφαρμογής. Το έργο χρησιμοποιεί σύγχρονους τρόπους εκπαίδευσης, όπως εξομοιωτή και βιβλιοθήκες εικονικών ενεργειακών αντικειμένων. Κατά αυτόν τον τρόπο ο χρήστης λειτουργεί ενεργά, διαχειρίζεται δεδομένα που λαμβάνει από πραγματικά ή εικονικά εξομοιούμενα αντικείμενα και πηγές, σε πραγματικό χρόνο και καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σε πραγματικό επίσης χρόνο. Το υπό μορφή παιχνιδιού εκπαιδευτικό λογισμικό είναι διαθέσιμο σε όλο το φάσμα κινητών συσκευών (smartphones, tablet σε Android και σε iOS). 

Όπως υπογραμμίζει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" η Άννα Τατσιοπούλου (Σύμβουλος Πληροφορικής στην εταιρεία EPIS): "Η συγκεκριμένη εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό και ενσωματώνει την τεχνολογία του gamification έτσι ώστε να δίνει κίνητρα (όπως την επιβράβευση με πόντους) στους παίκτες-εκπαιδευόμενους για να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Το SMARTEGE ενσωματώνει δύο επίπεδα αναφοράς, την κατοικία και τον επαγγελματικό χώρο του γραφείου. Ο  χρήστης παρακολουθεί αρχικά ένα εκπαιδευτικό βίντεο που του δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η εφαρμογή, ενώ έχει τη δυνατότητα να χειριστεί κάποιες συσκευές που είναι προεγκατεστημένες στους χώρους και στη συνέχεια να ρυθμίσει τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της κάθε συσκευής. Καθώς ο χρήστης εκπαιδεύεται στο ενεργειακό στάδιο Β στο οποίο βρίσκεται, ο στόχος είναι να φτάσει στο Α+ ή και παραπάνω, οπότε έχει σταδιακά τη δυνατότητα να "καταχωρήσει" δικές του συσκευές με χαρακτηριστικά που αυτός επιλέγει, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και το επίπεδο της παραγωγής ενέργειας, με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών στον εξωτερικό χώρο".

info: http://www.smartege.gr

Δείτε το σχετικό video

Φωτονικοί Αισθητήρες Ασύρματης Δικτύωσης για Αμυντικές, Περιβαλλοντικές και Βιομηχανικές Εφαρμογές, Εθνικό Ίδρυμα  Ερευνών - Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας

Οι αισθητήρες πλαστικών οπτικών ινών χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, χαμηλό κόστος και πολυπλοκότητα, καθώς και ασφαλή λειτουργία και υψηλή ανθεκτικότητα σε απαιτητικά περιβάλλοντα (εύφλεκτα, εκρηκτικά, υψηλών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, κ.ά.), επιτρέποντας την ενσωμάτωση τους σε ασύρματα δίκτυα, για τη συνεχή παρακολούθηση διαφόρων κρίσιμων διεργασιών και παραμέτρων λειτουργικής κατάστασης σε βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και αμυντικές εφαρμογές. Πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα που αναπτύχθηκε από την ερευνητική ομάδα του Χρήστου Ριζιώτη στο Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας του ΕΙΕ (και) σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και ιδιωτικές  πολυεθνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι European Defence Agency-EDA, Bayern Chemie GmbH (Germany),  KLEEMANN Lifts S.A. και PRISMA electronics S.A. H πλατφόρμα αισθητήρων πλαστικών ινών μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: A) παρακολούθηση φυσικών/μηχανικών παραμέτρων, όπως μετατόπιση, εφελκυσμό, μηχανική καταπόνηση στο γενικότερο πλαίσιο Παρακολούθησης Δομικής Κατάστασης.

Σχετικές ειδικές εφαρμογές είναι η παρακολούθηση της δομικής κατάστασης κατασκευών, κτιρίων, μηχανημάτων, αεροσκαφών, κ.λπ. Β) Παρακολούθηση χημικών περιβαλλοντικών παραμέτρων, όπως συγκεντρώσεις ειδικών, εύφλεκτων ή τοξικών ουσιών σε ελεύθερο χώρο ή σε υγρά/υδάτινα περιβάλλοντα, για την αξιολόγηση ποιότητας περιβάλλοντος και τη βελτιστοποίηση σχετικής παραγωγής, π.χ. ιχθυοκαλλιεργειών. Γ) Παρακολούθηση διεργασιών στη βιομηχανία και στις βιομηχανικές υποδομές ή παρακολούθηση διαδικασιών γήρανσης σε σχετικές βιομηχανικές διεργασίες για την υλοποίηση της αποτελεσματικής προληπτικής συντήρησης και διαχείρισης τεχνικών πόρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τον βιομηχανικό φορέα και συνεργάτη Prisma Electronics AE  στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου WelCOM (http://welcom-project.ipet.gr), αναπτύχθηκαν διάφορες πρωτότυπες μονάδες ασύρματων οπτικών κόμβων για ειδικές εφαρμογές παρακολούθησης βιομηχανικών υποδομών και περιβάλλοντος. 

info: http://www.eie.gr/nhrf/institutes/tpci/researchteams/pn/pn-AppliedPhotonics-en.html

Δείτε το σχετικό video

"Κύπριος Χαρακτήρ" - Ένας ιστότοπος για την Αρχαία Κύπρο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών

Ένας νέος ιστότοπος με το όνομα "Κύπριος Χαρακτήρ", καρπός του ερευνητικού έργου "Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαίας και κλασικής περιόδου (6ος – 4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)" του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, είναι πλέον προσβάσιμος στο Διαδίκτυο, στα ελληνικά και στα αγγλικά, και φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αρχαία Κύπρο, και ειδικότερα την αρχαία κυπριακή νομισματική, ιστορία και αρχαιολογία, τόσο για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα όσο και για το ευρύ κοινό. Το ερευνητικό έργο "Τα αργυρά νομίσματα των βασιλέων της Κύπρου: νομισματική και ιστορία της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου (6ος-4ος αι. π.Χ.) (SilCoinCy)", υπό την επιστημονική εποπτεία και τον συντονισμό της ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Ευαγγελινής Μάρκου, ξεκίνησε ως μια ιδέα που είχε ως στόχο τη συγκέντρωση και μελέτη των νομισμάτων που εξέδωσαν οι βασιλείς της Κύπρου (σε συνέχεια ολοκλήρωσης παρόμοιας μελέτης με αντικείμενο τις χρυσές νομισματικές εκδόσεις).

Στον ιστότοπο "Κύπριος Χαρακτήρ" ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικές με τα αρχαία νομίσματα των κυπριακών πόλεων - βασιλείων και τη σχετική νομισματική βιβλιογραφία. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για εκδηλώσεις και να συμβουλευτεί συνδέσμους ενδιαφέροντος με έμφαση στην Αρχαία Κύπρο και στη Νομισματική. Tον πυρήνα του ιστότοπου αποτελεί η νομισματική βάση δεδομένων με ποικίλες δυνατότητες αναζήτησης, η οποία φιλοξενεί σημαντικό αριθμό αρχαίων κυπριακών νομισμάτων που φυλάσσονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές από ολόκληρο τον κόσμο. Όπως δηλώνει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" η Ευαγγελινή Μάρκου "Η νομισματική βάση δεδομένων ενισχύεται από 50 πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα, στα ελληνικά και τα αγγλικά, τα οποία εντάσσονται σε 9  θεματικές ενότητες και πραγματεύονται πτυχές της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της νομισματικής της Αρχαίας Κύπρου. Τα άρθρα έχουν συγγράψει εξωτερικοί συνεργάτες, συνοδεύονται από βιβλιογραφία, εικόνες και ψηφιακούς χάρτες, και είναι ελεύθερα διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς".

info: http://kyprioscharacter.eie.gr

Δείτε το σχετικό video

Επιτυχής μεταφορά τεχνολογιών από το Διάστημα στη Γη, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Στην 81η ΔΕΘ παρουσιάστηκαν δύο καινοτόμες τεχνολογίες που αξιοποιούν τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στο Διάστημα, σε εφαρμογές στην ιατρική και τη βιομηχανία.

"Συσκευή φασματοσκοπίας ηλεκτρικής εμπέδησης για έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου" 
Η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου γίνεται με μια πρωτότυπη πειραματική διάταξη, με την εφαρμογή καινοτόμου φασματοσκοπικής μεθόδου ηλεκτρικής εμπέδησης (Cor-IS). Η μέθοδος αξιοποιεί τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί για τη διάγνωση της νόσου αποσυμπίεσης στους αστροναύτες, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (Εuropean Space Agency, ESA). Είναι μη-επεμβατική, ακριβής, οικονομικά προσιτή και απλή στη χρήση (φορητή). Σημειώνεται ότι η μέθοδος Cor-IS συμπεριλήφθηκε στις 100 μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως για το 2015 (Falling Walls, Berlin 2015) και έχει λάβει 2 διεθνή βραβεία καινοτομίας. Όπως δηλώνει ο Θοδωρής Καραπάντσιος (Καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ, υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας Multiphase Dynamics Group): "Οι αστροναύτες βγαίνουν μέσα στα διαστημικά σκάφανδρα και μένουν πάρα πολλές ώρες, κάνοντας εργασίες έξω από τον διαστημικό σταθμό. Μέσα στο σκάφανδρο η πίεση είναι χαμηλή, αναπτύσσουν τη νόσο των δυτών και χρειάζεται ένας αισθητήρας που θα μετρήσει την παρουσία φυσαλίδων στο αίμα τους. Με την υποστήριξη της ESA αναπτύξαμε αυτό τον αισθητήρα και προχωρήσαμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας για εφαρμογή στο έδαφος. Το ιατρικό εργαλείο, η συσκευή που προέκυψε, αφορά την έγκαιρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου που χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές, αλλά με διαφορετική ρύθμιση και διαφορετικά στοιχεία εξοπλισμού. Υπάρχει ευρωπαϊκή πατέντα τόσο στη συσκευή για τους αστροναύτες, όσο και για τη συσκευή για το έδαφος για τη στεφανιαία νόσο. Θεωρείται δηλαδή από την ESA μια επιτυχημένη μεταφορά τεχνολογίας από το Διάστημα στο έδαφος".

Αναφερόμενος στη αξιοποίηση του αισθητήρα, ο Θ. Καραπάντσιος επισημαίνει: "Είμαστε στη φάση που έχουμε φτιάξει το πρωτότυπο, έχουμε κάνει και τα κλινικά τεστ, και είμαστε στη φάση της αναζήτησης του επενδυτή για να προχωρήσουμε στην εμπορευματοποίηση και στη διάθεση της ως ιατρική συσκευή. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά. Στόχος είναι κατασκευάσουμε κάτι που να είναι πολύ φτηνότερο, οικονομικότερο, φορητό, να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο κάθε ασθενής, διαβητικός ή με κάποια χρόνια προβλήματα και είναι ύποπτος για στεφανιαία νόσο, χωρίς να καταφεύγει στο ακριβό και χρονοβόρο εργαλείο της στεφανιογραφίας. Δεν υποκαθιστούμε τη στεφανιογραφία, αλλά θέλουμε να μειώσουμε τα κόστη, τους χρόνους χρήσης των μηχανημάτων, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σε προγνωστικό επίπεδο, στο σπίτι των ασθενών. Είμαστε αισιόδοξοι, ότι μπορούμε να βρούμε επενδυτές για την αξιοποίησή της".

Δείτε το σχετικό video

"Βρασμός ροής για εφαρμογές ψύξης στο Διάστημα"    
Μια ρομποτική συσκευή τύπου καρουζέλ αναπτύχθηκε από ερευνητές του ΑΠΘ για την πειραματική μελέτη του φαινομένου του βρασμού σε πορώδη μέσα, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Η Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής έχει πετάξει στο Διάστημα σε πλήθος αποστολών παραβολικών πτήσεων τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους αξιοποιούνται σε εφαρμογές που βασίζονται στο φαινόμενο του βρασμού (π.χ. εναλλάκτες θερμότητας, συστήματα ψύξης διαστημοπλοίων κ.λπ.). Όπως δηλώνει ο Θοδωρής Καραπάντσιοςο διαστημικό πείραμα για τη μελέτη του βρασμού μέσα σε πορώδη μέσα έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως από Έλληνες ερευνητές, με όλο τον εξοπλισμό να έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία της ESA. O στόχος είναι διπλός: Nα βελτιώσουμε τα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για να ψύξουμε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως υπολογιστές, συστήματα σε δορυφόρους, αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα, φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στο τηγάνισμα. Επειδή ακριβώς στο πείραμά μας χρησιμοποιούμε ένα πορώδες υλικό που είναι γεμάτο με νερό και το οποίο ξαφνικά το εκθέτουμε μέσα σε καυτό λάδι, καταλαβαίνετε την ομοιότητα με μια πατάτα που βυθίζεται ξαφνικά σε καυτό λάδι. Αν και δεν το είχαμε στους στόχους μας, η ίδια η NASA και η ESA έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την εφαρμογή, καθώς στις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές οι αστροναύτες ζητούσαν να τηγανίσουν πατάτες. Επίσης, οι πληροφορίες που δίνουμε προς τη ΝASA και την ESA αφορούν την ψύξη των ηλεκτρονικών συστημάτων". 

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Θ. Καραπάντσιος δηλώνει "Τα αποτελέσματα της δουλειάς μας αξιοποιούνται ήδη και θα αξιοποιηθούν περισσότερο, στο να βελτιώσουμε βιομηχανικές διεργασίες βρασμού. Ο βρασμός χρησιμοποιείται σε πολλές βιομηχανίες για να ψύξουμε συστήματα γρήγορα και σε μικρό όγκο συσκευών. Άρα λοιπόν, με τις καινούργιες επιφάνειες που μελετάμε -στο έδαφος μελετώνται και από άλλους, στο Διάστημα όμως είναι η πρώτη φορά που μελετήθηκαν- προσπαθούμε να βελτιώσουμε την απόδοσή τους, δηλαδή να κερδίσουμε 10-15% στην ενεργειακή απόδοση. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε να εφαρμόζεται τα επόμενα 10-15 χρόνια στη βιομηχανία. Κάναμε μια πτήση τον Απρίλιο που μας πέρασε, πήγαμε καλά και έχουμε ήδη στείλει δημοσιεύσεις σε μεγάλα περιοδικά, όπως το Nature. Η επόμενη προγραμματισμένη πτήση είναι τον επόμενο Απρίλιο του 2017.  Έχουμε μελετήσει κάποιες συγκεκριμένες επιφάνειες, καταλάβαμε πού πλεονεκτούν, αλλά και πού μειονεκτούν και με βάση αυτό σχεδιάσαμε τις επόμενες αποστολές. Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε σε μεγαλύτερο κλάσμα πορώδους, και πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουμε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά. Στόχος μας είναι να δώσουμε κάποια στιγμή μια ολοκληρωμένη λύση στη βιομηχανία, με ικανοποιητική απόδοση".                        

info: http://karapant.webpages.auth.gr/

Δείτε το σχετικό video

Σύστημα αυτοματοποιημένης και πιστοποιημένης κατάθεσης και έκδοσης εγγράφων, UNIXFOR

Το Σύστημα Αυτοματοποιημένης και Πιστοποιημένης Κατάθεσης και  Έκδοσης Εγγράφων (ΣΑΠΙΚΕΕΕ) είναι μία πρωτοποριακή και ολοκληρωμένη λύση αυτοεξυπηρέτησης για την ορθή και αποτελεσματική διαχείριση φυσικών εντύπων. Το ΣΑΠΙΚΕΕ απευθύνεται σε δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις, ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με πολίτες μέσω εγγράφων, που θέλουν να απλοποιήσουν και να επιταχύνουν τις συναλλαγές τους με ιδιώτες. To Σύστημα Πιστοποιημένης Κατάθεσης & Έκδοσης Εγγράφων (ΣΑΠΙΚΕΕ) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013 του ΕΣΠΑ. Όπως δηλώνει στο "Καινοτομία, Έρευνα και Τεχνολογία" η Βασιλική Βουγιουκλή από την εταιρεία UNIXFOR "Το μηχάνημα είναι ένας τρόπος να μπορεί ο πολίτης να καταθέσει τα έγγραφα/δικαιολογητικά που ζητούνται από μια υπηρεσία αποφεύγοντας τις ουρές, να πηγαίνει στο μηχάνημα, να πιστοποιείται, να καταθέτει τα έγγραφά του και να παραλαμβάνει μια απόδειξη ότι τα έχει καταθέσει. Αντίστοιχα μπορεί  και να εκτυπώσει ένα δικαιολογητικό που έχει αιτηθεί σε προηγούμενη φάση, αφού βεβαίως έχει πριν πιστοποιηθεί. Το σύστημα επιταχύνει τις διαδικασίες κατάθεσης και έκδοσης δικαιολογητικών και καταργεί τη γραφειοκρατία, ενώ η σχεδίασή του είναι βασισμένη ώστε η συναλλαγή να είναι ασφαλής και χωρίς λάθη". Συγκεκριμένα, ο  πολίτης ταυτοποιείται με την εισαγωγή κάρτας ή την πληκτρολόγηση στοιχείων (τα στοιχεία του χρήστη συνδέονται ηλεκτρονικά με βάση δεδομένων, που κάνει και την πιστοποίησή του).

Όταν ο χρήστης θέλει να κάνει κατάθεση δικαιολογητικών, εισάγει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για σάρωση. Στη συνέχεια το σύστημα δημιουργεί εξώφυλλο και συρράπτει τις σελίδες ως τεύχος το οποίο οδηγείται αυτόματα στο ασφαλές κιβώτιο φύλαξης. Ο πολίτης λαμβάνει  μία απόδειξη πιστοποίησης συναλλαγής, ενώ ηλεκτρονικά αντίγραφα αποστέλλονται σε συγκεκριμένους παραλήπτες. Όταν ο πολίτης θέλει να κάνει έκδοση πιστοποιητικών, αφού ταυτοποιηθεί, στην οθόνη του μηχανήματος εμφανίζονται όλα τα διαθέσιμα προς εκτύπωση πιστοποιητικά. Το σύστημα εκτυπώνει το πιστοποιητικό που ζήτησε ο πολίτης. Πριν την παράδοση, το σύστημα συρράπτει όλα τα πιστοποιητικά μαζί και, τέλος, ο πολίτης παραλαμβάνει τα πιστοποιητικά και απόδειξη για τη συναλλαγή του. Αναφερόμενη στα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση του η Β. Βουγιουκλή δηλώνει: "Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από το εξωτερικό για χρήση του συστήματος, τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες. Επίσης, δεδομένου ότι το ΣΑΠΙΚΕΕ  μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την ελληνική δημόσια διοίκηση, έχουν γίνει αντίστοιχες επαφές με αντίστοιχους φορείς, με στόχο την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας".

info: http://www.unixfor.com/el/kiosks/ΣΑΠΙΚΕΕ

Δείτε το σχετικό video

Μια ΙΔΕΑ για την εξέλιξη της σκέψης και της τεχνολογίας των Αρχαίων Ελλήνων

Μία σημαντική μετεφερόμενη έκθεση που αναδεικνύει τα τεχνολογικά επιτεύγματα που κατέστησαν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, παγκόσμια αναγνωρίσιμο και τα οποία καθόρισαν την πρόοδο του δυτικού και συνακόλουθα του σύγχρονου πολιτισμού, σχεδίασε και κατασκεύασε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος". Η έκθεση "ΙΔΕΑ - Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία" που παρουσιάζει την εξέλιξη της σκέψης των Αρχαίων Ελλήνων, την πρόοδό τους σε διάφορα πεδία της επιστήμης και των τεχνών, καθώς και την επινόηση πλήθους τεχνικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, εγκαινιάστηκε στις 11/09/16 από τον Αν. Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της 81ης ΔΕΘ, και έγινε αφορμή για τη θερμή υποδοχή παιδιών προσφύγων και την ξενάγηση τους στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ που βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και τη σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Με σκοπό τη διεθνή ανάδειξη μιας λιγότερο προβεβλημένης πτυχής του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και τη διάδοση των τεχνολογικών επινοήσεών του, η έκθεση πρόκειται να παρουσιασθεί σε Μουσεία και Κέντρα Επιστημών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα πλαίσια ανταλλαγών ή εκμίσθωσής της. Στο ευρύτερο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΝΟΗΣΙΣ είχε ανοίξει τις πύλες του από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της ίδιας μέρας για να υποδεχθεί στους χώρους του παιδιά προσφύγων. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΕΘ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δήμο Θέρμης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του ΝΟΗΣΙΣ, συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παρακολούθησαν μεταγλωττισμένη στα αραβικά ταινία στο Πλανητάριο.

info: http://www.noesis.edu.gr/idea/

Ημερίδα για την Έρευνα & Καινοτομία στο νέο ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, πραγματοποιήθηκε στις 10/09/16  ημερίδα με θέμα "Έρευνα και καινοτόμος επιχειρηματικότητα: Η νέα προσέγγιση και το ΕΣΠΑ 2014-2020", η οποία συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ για Έρευνα, Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη, τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, καθώς και τις Α. Σπηλιώτη, Διευθύντρια Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών και Δράσεων ΕΤΑΚ της ΓΓΕΤ, και Λ. Πουλακάκη, Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ). H ημερίδα βιντεοσκοπήθηκε με την υποστήριξη του ΕΚΤ και το βίντεο της είναι διαθέσιμο στο Αποθετήριο Ήλιος του ΕΙΕ. 

Δείτε την Ημερίδα: http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/15365