Ο Πολιτισμός στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο: Ένα σεμινάριο γνωριμίας με το SearchCulture.gr

Πότε και πού;

01.12.2020
Διαδικτυακά

Διαδικτυακό σεμινάριο γνωριμίας με τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου SearchCulture.gr διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 (11.00 - 13.00). Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την υποδομή, τα οφέλη και τις προϋποθέσεις ένταξης των συλλογών τους στο SearchCulture.gr.

Στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου συγκεντρώνονται 700.000 ψηφιακά τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, από 68 φορείς περιεχομένου, όπως μουσεία, αρχεία, πινακοθήκες, πολιτιστικά ιδρύματα και δήμοι. Μέσω του SearchCulture.gr, οι χρήστες μπορούν να εξερευνήσουν εύκολα και γρήγορα μεγάλα και ποικιλόμορφα σύνολα δεδομένων που ανήκουν σε συλλογές διαφορετικών φορέων.
Παράλληλα, διαμορφώνεται με συστηματικότητα, συνέπεια και συνέχεια ένας ψηφιακός δημόσιος χώρος για την ανάδειξη και τον διαμοιρασμό του δημόσιου πολιτιστικού αγαθού. Το ΕΚΤ, μέσω της υποδομής του SearchCulture.gr, συμβάλλει στη διεθνή προβολή του ελληνικού πολιτισμού, τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με έγκριτο ελληνικό περιεχόμενο.

Σε ποιoυς απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται στους φορείς του πολιτισμού, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχεία, δήμους και ιδρύματα, όπως επίσης και στους τεχνικούς αναδόχους που συμμετέχουν σε έργα ψηφιοποίησης πολιτιστικών συλλογών. Απευθύνεται τόσο στους φορείς που ήδη συμμετέχουν στο SearchCulture.gr, όσο και σε νέους φορείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτό.

Περιεχόμενο σεμιναρίου: Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα παρουσιαστεί, από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΚΤ, η υποδομή του SearchCulture.gr και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η συλλογή ενός φορέα για να ενταχθεί στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, αλλά και τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή στο μεγάλο αυτό δίκτυο φορέων πολιτισμού. Θα παρουσιαστούν ακόμη κάποιες από τις διαδικασίες που συμβαίνουν στην “αφανή” πλευρά του συσσωρευτή και που βελτιώνουν σημαντικά την αξία χρήσης του πολιτιστικού περιεχομένου, όπως οι δίγλωσσοι σημασιολογικοί εμπλουτισμοί. Στη συνέχεια, η Χαρά Αποστολάκη από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα μιλήσει για τη συνεργασία του Ιδρύματος με το ΕΚΤ, ενώ ο Δημήτρης Μπουρίκος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Θεοδώρα Γκένιου, θα παρουσιάσουν την αξία της χρήσης του SearchCulture.gr από την πλευρά του ερευνητή και της εκπαιδευτικού αντίστοιχα.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Σειρά σεμιναρίων SearchCulture.gr: Σε ξεχωριστά διαδικτυακά σεμινάρια που θα ακολουθήσουν, θα παρουσιαστούν σε βάθος οι σημασιολογικοί εμπλουτισμοί και οι τεχνικές εργασίες που προσθέτουν αξία στο περιεχόμενο. Επίσης, θα υπάρξουν στοχευμένα σεμινάρια για τις δυνατότητες που ανοίγει του SearchCulture.gr για την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ερευνητές.

Οnline Eγγραφή: H συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφέρομενο, αλλά είναι απαραίτητη η online εγγραφή σας.

Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στα ελληνικά. Δεν θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οδηγίες σύνδεσης

Το σεμινάριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσω του διαδικτυακού εργαλείου Microsoft Teams Live, θα ξεκινήσει στις 11:00 ακριβώς.
Για να παρακολουθήσετε το διαδικτυακό σεμινάριο του ΕΚΤ, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020, πατήστε εδώ λίγο πριν τις 11:00.

Μπορείτε να συνδεθείτε στο webinar είτε από κινητό, είτε από tablet είτε μέσω σταθερoού υπολογιστή/ laptop. Για αρτιότερο αποτέλεσμα προτείνεται η παρακολούθηση σε σταθερό υπολογιστή/ laptop. Συγκεκριμένα:

  • Aπό σταθερό υπολογιστή/ laptop: στην πρώτη οθόνη που θα εμφανιστεί πατήσετε την επιλογή «watch on the web». Στην επόμενη οθόνη πατήστε να εισέλθετε ανώνυμα «join anonymously». Όσοι έχετε εισέλθει anonymously, παρακαλείσθε να προσθέσετε το όνομά σας, προτού υποβάλλετε μία ερώτηση στο Q&A.
  • Από κινητό/ tablet: Κάντε copy-paste το url https://bit.ly/385R46U στον browser της συσκευής σας (Προσοχή: το Safari δεν υποστηρίζεται) και πατήστε "Συμμετοχή ως επισκέπτης". Εκεί θα ερωτηθείτε αν θέλετε να συνδεθείτε μέσω web ή μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams, για όσους την έχουν εγκατεστημένη.Μπορείτε να συνδεθείτε με όποιον από τους δύο τρόπους (μέσω web ή εφαρμογής) επιθυμείτε.

Αφού εισέλθετε στο περιβάλλον του Live, θα μπορείτε καθ'όλη τη διάρκεια του webinar να υποβάλετε τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας στους ομιλητές μέσω του live Q&A.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, μπορείτε να αποστείλετε email στο events@ekt.gr ή να καλέσετε στο 210 2204950.

 

H αναβάθμιση και περαιτέρω επέκταση του SearchCulture.gr πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης "Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας, Τεχνολογίας, Ανάπτυξης, Καινοτομίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου & Δεδομένων με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης" που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα" και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.