Ημερίδα "Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας"

Πότε και πού;

11.09.2018
Αθήνα - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα), Bασ. Κωνσταντίνου 48

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικά Σημεία Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της ΕΕ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες για την Έρευνα και την Καινοτομία στον τομέα της Υγείας". Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας – Tομέας Υγείας (EIT Health) και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 (9:00-14:30), στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας (Βασ. Κωνσταντίνου 48). 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασίας του 2019 για την Κοινωνική Πρόκληση "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και ευημερία” του προγράμματος Ορίζοντας 2020. Θα παρουσιαστούν, επίσης, οι "Συμπράξεις Δημόσιου/Δημοσίου & Δημόσιου/Ιδιωτικού Τομέα στον τομέα των Επιστημών Υγείας", όπου υπήρξε εθνική συμμετοχή, καθώς και η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ΕIT-Health.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, θα γίνει παρουσίαση της εμβληματικής εθνικής πρωτοβουλίας «Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στη Ογκολογία», καθώς και η εθνική ερευνητική υποδομή pMedGR/The Greek Research Infrastructure for Personalized Medicine. Επιστήμονες που είτε έχουν πάρει μέρος σε αξιολογήσεις ερευνητικών προτάσεων είτε πέτυχαν και έχουν χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της Υγείας, θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους και θα δώσουν συμβουλές για επιτυχημένες προτάσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα παρουσιάσει τις δράσεις και υπηρεσίες του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 και μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, αλλά και ως συντονιστής του EIT-Health Hub στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020”, το χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για τη Έρευνα και τη Καινοτομία την περίοδο 2014-2020, αναμένεται να διαθέσει το 2019, περίπου 700 Mio ευρώ στον τομέα "Υγεία, δημογραφική αλλαγή και ευημερία", συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ηλεκτρονικής υγείας (eHealth) και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών για την ευγηρία. Σημειώνεται ότι το 20% του προϋπολογισμού απευθύνεται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), μέσα από συνεργατικά έργα (13%) και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ΜΜΕ (7%). Στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στις προκηρύξεις της Κοινωνικής Πρόκλησης "Υγεία, Δημογραφική αλλαγή και Ευημερία" την περίοδο 2014-2017, διατίθενται στην ιστοσελίδα http://metrics.ekt.gr/el/node/371

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή, με τη συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής.

Η εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Επικοινωνία

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Cristina Pascual, cpascual@ekt.gr, 210 7273920

Γιώργος Μέγας, megas@ekt.gr, 210 7273921

Διοργάνωση