Enhancement SGA4

Το έργο απευθύνεται, κυρίως, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Το έργο λειτουργεί συμπληρωματικά με το EEN-Hellas και έχει ως σκοπό την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας που βασίζεται στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων – μέσα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους –  συμβάλλοντας και στη διαμόρφωση ικανοποιητικών ρυθμών ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμο οικονομικό επίπεδο.  
Στο πλαίσιο του έργου υλοποιούνται οι εξής δράσεις:
1. Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης (“Key Account Management - KAM” services) για την ενίσχυση της καινοτομίας, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης των επιχειρηματικών τους σχεδίων και η εδραίωση μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, σε επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων EIC, SME Instrument, Fast Track to Innovation (FTI), και Future and Emerging Technologies (FET Open). Οι υπηρεσίες παρέχονται μέσω του ΕΕΝ και συμπεριλαμβάνουν συμβουλευτική και καθοδήγηση  για εξειδικευμένες ανάγκες.
2. Η υποστήριξη στην ενδυνάμωση του δυναμικού των επιχειρήσεων και της ικανότητας διαχείρισης καινοτομιών, μέσω της χρήσης αυτοδιαγνωστικών εργαλείων (Benchmarking Analysis) συμβουλευτικής υποστήριξης τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τη γερμανική εταιρεία ΙMProve Academy και προσφέρονται μέσω πιστοποιημένων συμβούλων από το ευρωπαϊκό δίκτυο Enterprise Europe Network, το IMP3rove Assessment και το IMP3rove Digital Innovation Quotient.
Το έργο υφίσταται με διάφορα σχήματα πριν από το 2000. Με τη σημερινή σύνθεση έχει ξεκινήσει να παρέχει υπηρεσίες από το 2008 και ανανεώνει τις προγραμματικές του περιόδους συνήθως ανά διετία.
 

Διάρκεια
2020 έως 2021
Φορέας Χρηματοδότησης
Ευρωπαϊκή Ένωση - Ορίζοντας 2020
Θεματικό Πεδίο
Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα
Ρόλος ΕΚΤ
Για τη διετία 2020 - 2021 το ΕΚΤ έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου, καθώς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ρόλο αυτό, όπως την παρακολούθηση και τον συντονισμό των εταίρων, την εκπροσώπηση σε συνέδρια και κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συγκεκριμένο έργο έχει συνέργειες με άλλα έργα/ δραστηριότητες στο ΕΚΤ, όπως το έργο Enteprise Europe Network Hellas, τη Μονάδα στατιστικών ΕΤΑΚ, κ.ά.
Αποτέλεσμα
Μέσω του έργου, υποστηρίζονται οι ΜμΕ στη διαμόρφωση καινοτομικής κουλτούρας, στην ορθολογικότερη αξιοποίηση αλλά και στη βελτίωση του δυναμικού καινοτομίας και των ψηφιακών δεξιοτήτων που διαθέτουν, στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αδυναμιών διαχείρισης της καινοτομίας και στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού, και την εδραίωση μακροπρόθεσμων προοπτικών βιωσιμότητας.
Στόχος
Το έργο στοχεύει στα εξής: βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους, ενδυνάμωση της ικανότητάς τους για καινοτομία, ενίσχυση της παραγωγικότητάς τους, υποστήριξή τους για πρόσβαση σε νέες αγορές, αύξηση των εξαγωγών και σύναψη συμφωνιών εταιρικής σχέσης (τεχνολογικές, επιχειρηματικές και ερευνητικές συνεργασίες) με εταίρους σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.