Αύξηση των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2016 στην Ελλάδα

Στο 0,99% του ΑΕΠ ανέρχεται το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη, σύμφωνα με τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης
16.10.2017

Στο 0,99% ανέρχεται το ποσοστό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ το 2016, συνεχίζοντας την αυξητική πορεία των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία (http://metrics.ekt.gr/el/node/346) που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και έχουν αποσταλεί στη Eurostat. Η δημοσίευση των δεικτών εντάσσεται στο πλαίσιο της τακτικής παραγωγής και έκδοσης των επίσημων στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί το ΕΚΤ, ως φορέας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, με τη συνεργασία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Αναλυτικότερα, οι δαπάνες για Ε&Α στη χώρα παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία έτη. Το 2016 οι δαπάνες Ε&Α ανήλθαν σε 1.733,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 29,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015. Ο δείκτης "Ένταση Ε&Α", που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώνεται το 2016 στο 0,99%, από 0,97% το 2015.

Τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον δείκτη έχει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο επιχειρηματικός τομέας, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες Ε&Α ύψους 722,9 εκατ. ευρώ (0,41% του ΑΕΠ). Ακολουθεί ο τομέας της τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 566,6 εκατ. ευρώ (0,32% του ΑΕΠ). Στον κρατικό τομέα πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 428,9 εκατ. ευρώ (0,25%, του ΑΕΠ), ενώ ο τομέας των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έχει τη μικρότερη συνεισφορά (14,8 εκατ. ευρώ, 0,01% του ΑΕΠ).

Η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης Ε&Α για το 2016 παραμένει η κρατική χρηματοδότηση με 737,1 εκατ. ευρώ και μερίδιο 42,5% επί του συνόλου. Η κρατική χρηματοδότηση υποστηρίζει δραστηριότητες Ε&Α σε όλους τους τομείς εκτέλεσης Ε&Α και αποτελεί την κυριότερη πηγή χρηματοδότησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον κρατικό τομέα. Επιμερίζοντας την κρατική χρηματοδότηση, αύξηση καταγράφεται στα κονδύλια τα οποία διατέθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό (κατά 95,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015) και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (κατά 24,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015). H συνεισφορά του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση Ε&Α, κατά το πρώτο έτος υλοποίησής του είναι σημαντικά μειωμένη, κατά 287,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, έτος ολοκλήρωσης του προηγούμενου ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σημαντική αύξηση καταγράφεται στη δεύτερη μεγάλη πηγή χρηματοδότησης, τον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος χρηματοδοτεί με 691 εκατ. ευρώ (ποσοστό 39,9%) τις δραστηριότητες Ε&Α στη χώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, 633,7 εκατ. ευρώ, επενδύεται σε Ε&Α που διενεργείται στις ίδιες τις επιχειρήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτεί δραστηριότητες Ε&Α στον τομέα της τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (41,2 εκατ. ευρώ), στον κρατικό τομέα (14 εκατ. ευρώ) και σε ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα (2,2 εκατ. ευρώ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την τρίτη πηγή χρηματοδότησης, με αυξητική πορεία κατά τα τελευταία έτη, καθώς υλοποιείται ο Ορίζοντας 2020, το τρέχον Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και Καινοτομία. Το 2016 η ΕΕ χρηματοδότησε με 207,6 εκατ. ευρώ (ποσοστό 12,0%) ερευνητικά έργα σε όλους τους τομείς, γεγονός που καταδεικνύει την υψηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών φορέων.

Τα προαναφερόμενα προκαταρκτικά στοιχεία δαπανών Ε&Α για το 2016 στην Ελλάδα θα οριστικοποιηθούν έως τον Ιούνιο 2018 (Ευρωπαϊκός Κανονισμός 995/2012). Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το προσωπικό που απασχολείται σε δραστηριότητες Ε&Α θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου 2017.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι δείκτες για την Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στην Ελλάδα, τα οποία παράγονται και εκδίδονται από το ΕΚΤ, αποστέλλονται σε τακτική βάση στη Eurostat και τον ΟΟΣΑ. Η ανάλυση των στοιχείων και η εξαγωγή των σχετικών δεικτών δημοσιεύονται σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις του ΕΚΤ που διατίθενται στον δικτυακό τόπο http://metrics.ekt.gr.

Επικοινωνία για δημοσιογράφους
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Μαργαρίτης Προέδρου, τηλ.: 210 7273966, e-mail: mproed@ekt.gr
http://www.ekt.gr 

Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης
Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) λειτουργεί ως επιστημονική εγκατάσταση εθνικής χρήσης στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ως εθνική υποδομή, το ΕΚΤ έχει θεσμικό ρόλο τη συλλογή, οργάνωση, διάθεση και διατήρηση του συνόλου της ελληνικής επιστημονικής, ερευνητικής και πολιτιστικής παραγωγής (περιεχόμενο και δεδομένα) και τη διάχυσή της, εντός και εκτός της χώρας. Παρέχει ευρεία πληροφόρηση για τα θέματα έρευνας & καινοτομίας, υποστηρίζει τη συμμετοχή ερευνητικών ομάδων σε εθνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα, προωθεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων. Είναι φορέας του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, αρμόδιος για την παραγωγή των επίσημων  στατιστικών & δεικτών για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στην Ελλάδα. 

Το ΕΚΤ αναπτύσσει και λειτουργεί ηλεκτρονική υποδομή, με υψηλή επενδεδυμένη αξία και διαδικασίες, που εξυπηρετεί εθνικές πολιτικές, παρέχει προηγμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε πλήθος φορέων και χρηστών, και διασφαλίζει ανοικτή πρόσβαση σε έγκριτη γνώση σε οποιονδήποτε από οπουδήποτε.