1,5 εκατ. ευρώ για τις startups της υγείας από το EIT Health

Παρακολουθήστε το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο στις 26 Οκτωβρίου και υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό RIS Innovation Call 2021, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Το EIT Health διοργανώνει τον διαγωνισμό RIS Innovation Call 2021 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προκειμένου να υποστηρίξει νέες ιδέες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, που υλοποιούνται από καινοτόμες ομάδες στις πιο ανεπτυγμένες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των πολλά υποσχόμενων ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Κάθε επιλεγμένο έργο λαμβάνει χρηματοδότηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και αποκτά πρόσβαση στο δίκτυο των κορυφαίων «παικτών» της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, ώστε οι δημιουργικές ομάδες να αναπτύξουν τις καινοτόμες λύσεις τους. Τα τελευταία δύο χρόνια, χρηματοδοτήθηκαν με συνολικά 3 εκατ. ευρώ, έξι νεοφυείς επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, τέσσερις από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Κροατία και μια από την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους έως και 15 Νοεμβρίου 2020 εδώ, εάν πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • H πρόταση να υποβληθεί από συνεργατικό σχήμα μεταξύ μίας επιχείρησης (SME) (υποχρεωτικό) και τουλάχιστον έναν ακόμη συνεργάτη (ακαδημαϊκό ίδρυμα, ερευνητικό φορέα ή μονάδα υγειονομικής περίθαλψης).
  • Ο συντονιστής της ομάδας θα πρέπει να διαθέτει υποκατάστημα στην περιοχή NUT2, όπου βρίσκεται ένας από τους κόμβους του EIT Health. Στην περίπτωση της Ελλάδας ο συντονιστής πρέπει να έχει έδρα στην Αττική.
  • Οι προτεινόμενες λύσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο ωριμότητας σύμφωνα με το μοντέλο του CIMIT: Τα έργα που θα επιλεχθούν θα πρέπει αυστηρά να έχουν περάσει από το στάδιο IML 2 (Ιδέα) και να μπαίνουν στο στάδιο IML 3 (Proof of Concept) τουλάχιστον σε 2 από τους 4 τομείς). 

Οι λύσεις θα πρέπει να εντάσσονται στις βασικές περιοχές εστίασης (focus areas) που έχει επιλέξει το EIT Health:

  • Αναδιαμόρφωση όλων των σταδίων παροχής φροντίδας από την πρόληψη έως την θεραπεία. (Reforming Care Pathways)
  • Μετασχηματισμός της παροχής υγειονομικής φροντίδας (Healthcare Transformation)
  • Αξιοποίηση των δεδομένων πραγματικού κόσμου (Harnessing Real-world Data)
  • Φέρνοντας την φροντίδα στο σπίτι (Bringing care home)
  • Υγεία στον χώρο εργασίας (Health in the Workplace)
  • Ενίσχυση της υγιούς διαβίωσης (Fostering Healthier Lives)

Κάθε χρηματοδοτούμενο έργο λαμβάνει συνολικά έως και 75.000 ευρώ για περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτοποριακού προϊόντος ή της υπηρεσίας, με το μέγιστο ποσό ανά εταίρο να μην ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση από τις αντίστοιχες προσκλήσεις του 2017, 2018, 2019, καθώς και όσοι  έχουν λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα InnoStars Awards, European Health Catapult, EIT Health Headstart, Startups Meet Pharma και Bridgehead funding για τα προαναφερθέντα έτη δεν μπορούν να υποβάλουν πρόταση.

Δείτε περισσότερα στην πρόσκληση και παρακολουθήστε οπωσδήποτε το διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο στις 26/10/2020, 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), ακολουθώντας τον σύνδεσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον Γιώργο Μέγα (email: megas@ekt.gr, τηλ: 210 220 4921), ή στο EIT Health Innostars InnoStars.ris@eithealth.eu.

Σχετικά με το RIS Innovation Call

Στόχος του RIS Innovation Call είναι η χρηματοδότηση ενός δυναμικού, ισορροπημένου, και υψηλής ποιότητας χαρτοφυλακίου έργων, από τοπικά ακαδημαϊκά ινστιτούτα, ερευνητικές ομάδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νέα έργα θα λάβουν στήριξη και από τους κόμβους του EIT Health, σε κάθε χώρα, καθώς και τους τοπικούς οργανισμούς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη των περιφερειακών οικοσυστημάτων: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community στη Ρουμανία,  University of Porto στην Πορτογαλία, Ljubljana University Incubator στη Σλοβενία, Consorzio Arca στην Ιταλία,  University of Zagreb στην Κροατία,  DEX Innovation Centre στην Τσεχία,  Riga Stradins University στη Λετονία και το Lithuanian University of Health Sciences, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στην Ελλάδα. 

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις  δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στο πεδίο της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για το μέλλον, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EIT Health, EKT