Επιστημονική πληροφόρηση από το ΕΚΤ για τον νέο κορονοϊό

Επισκεφθείτε την ενημερωτική ιστοσελίδα για τη νόσο COVID-19, με επιλεγμένα επιστημονικά άρθρα και χρήσιμους συνδέσμους.

Η πανδημία COVID-19 που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός, έχει πλήξει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε. Ανταποκρινόμενο στις νέες συνθήκες, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) δημιούργησε μια ιστοσελίδα (http://www.ekt.gr/covid-19) με στόχο να προσφέρει έγκυρη πληροφόρηση στην ερευνητική κοινότητα και στον καθένα που ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

H ιστοσελίδα, η οποία επικαιροποιείται σε συνεχή βάση, περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα από έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και χρήσιμους συνδέσμους (οργανισμοί, videos, webinars, χάρτες, γραφήματα, κ.ά.) για περισσότερη πληροφόρηση. Με τη δράση αυτή το ΕΚΤ συμμετέχει ενεργά και στην πρωτοβουλία #DigitalSolidarityGR του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση της ερευνητικής κοινότητας αλλά και των πολιτών είναι κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα τόσο για την επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας όσο και για τη θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στον φόβο και τον ανορθολογισμό.

Τη σημασία της ανοικτής πρόσβασης στις επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, έχουν ήδη αντιληφθεί οι περισσότεροι παράγοντες που έχουν σημαντικό ρόλο στην επιστημονική πληροφόρηση. Οι μεγάλοι εκδότες στον χώρο της επιστημονικής δημοσίευσης (π.χ. Elsevier, Springer) έχουν δημιουργήσει ειδικές ιστοσελίδες στις οποίες υπάρχουν νέα, πηγές αλλά και άρθρα ανοικτής πρόσβασης σχετικά με την έρευνα για τον νέο κορονοϊό και τη νόσο COVID-19.

Στις ΗΠΑ, έπειτα από προτροπή του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου  (White House Office of Science and Technology Policy), και σε συνεργασία με φορείς  και εταιρείες όπως η National Library of Medicine, η Microsoft και το Ινστιτούτο Έρευνας στην Τεχνητή Νοημοσύνη Allen Institute for AI,  δημιουργήθηκε βάση δεδομένων (Covid-19 Open Research Dataset, CORD-19) στην οποία ήδη διατίθενται με ανοικτή πρόσβαση πάνω από 29.000 άρθρα (δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά ή προς δημοσίευση) σχετικά με την πανδημία COVID-19.

Το ΕΚΤ είναι ο φορέας που έχει ως αποστολή του, από την ίδρυσή του, τη συλλογή, συσσώρευση, οργάνωση, τεκμηρίωση και διάχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφορίας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν και ιδρύθηκε, το ΕΚΤ αποτελούσε την κύρια πηγή πληροφόρησης των ιατρών μέσω της εύρεσης και παραγγελίας επιστημονικών άρθρων από διεθνείς βάσεις δεδομένων. Κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις προσπάθειες για την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού, χρησιμοποιώντας πλέον τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Εκτός από τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας COVID-19, το ΕΚΤ συνεχίζει να προσφέρει ηλεκτρονικά και αυτό το διάστημα, σημαντικές υπηρεσίες επιστημονικής πληροφόρησης στους ερευνητές: αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας, citation index και βιβλιομετρικών δείκτών, δυνατότητα παραγγελίας πλήρων κειμένων, άρθρων και άλλων δημοσιευμάτων και λειτουργία γραφείου υποστήριξης, ανταποκρινόμενο σε όλες τις ανάγκες των χρηστών.

Λειτουργώντας με σημαντικό ποσοστό του προσωπικού του σε τηλε-εργασία, και με το Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης να παραμένει κλειστό αυτή την περίοδο, το ΕΚΤ παρέχει όλες τις παραπάνω διαμεσολαβητικές υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως, ανταποκρινόμενο στα αιτήματα που υποβάλλονται μέσω των ηλεκτρονικών φορμών και εξασφαλίζοντας για τους χρήστες του, το πληροφοριακό υλικό που θεωρούν απαραίτητο για τη διεξαγωγή της ερευνητικής τους δραστηριότητας.