Ημερίδα για την υποστήριξη της καινοτομίας, από ΕΚΤ, NBG Business Seeds και EIT Health

Η ημερίδα γνωριμίας, δικτύωσης και καθοδήγησης διοργανώθηκε από το EKT, το πρόγραμμα NBG Business Seeds και το ΕΙΤ Health.

Με παρουσία 15 εταιρειών από τον χώρο της υγείας και περισσότερα από 45 άτομα διοργανώθηκε η ημερίδα γνωριμίας, δικτύωσης και καθοδήγησης την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και το ΕΙΤ Health.

Επί τέσσερις ώρες συζητήθηκαν καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις στον χώρο της υγείας. Συζητήθηκαν επίσης τρόποι χρηματοδότησης και εισόδου στην αγορά. Τις δύο κεντρικές εισηγήσεις έκαναν οι εταιρείες InSyBio και Synoesis Therapeutics. Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη από το Unifund, το Βig Pi  και το PJ Tech Catalyst, τη Cosmote, τη Bayer, το Κέντρο Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ και το BSRC Alexander Fleming, καθώς και εκπρόσωποι του e-trikala και του startupper.gr. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης.

Ο Γιώργος Μέγας και ο Νίκος Μανιαδάκης από το ΕΚΤ αναφέρθηκαν στα προγράμματα και τους διαγωνισμούς του ΕΙΤ Health για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και στις πρωτοβουλίες του Enterprise Europe Network-Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με βάση τη γνώση και την καινοτομία, και του οποίου συντονιστής είναι το ΕΚΤ.

Για μια ακόμη φορά ο διάλογος ήταν επικοδομητικός και οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και για τις υπηρεσίες του ΕΚΤ και του ΕΙΤ Health. Όλοι οι φορείς σχολίασαν και συμβούλευσαν τις εταιρείες ενώ έγινε παρουσίαση των επιμέρους δράσεων τους για τη στήριξη της καινοτομίας μέσα από διαγωνισμούς, συνεργατικές πλατφόρμες και προγράμματα συμβουλευτικής και χρηματοδότησης. Κοινή διαπίστωση ήταν η ωριμότητα των εταιρειών και οι σημαντικές προοπτικές τους. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα σεμιναρίων του ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds είναι μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας για τη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.

Το EIT Health KIC (Knowledge and Innovation Community) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, έχει στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων στον χώρο της Υγείας, οι οποίες έχουν προκύψει είτε ως νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) είτε μέσω της δημιουργίας τεχνοβλαστών (spin offs) από ερευνητικές ομάδες.

Το ΕΚΤ είναι o κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα. Tο 2019 το ΕΚΤ υποστήριξε περισσότερες από 20 νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του EIT Health. Περισσότεροι από 60 σπουδαστές στον τομέα της Υγείας ενημερώθηκαν για προγράμματα του EIT Health και 12 από αυτούς επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν σε θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, NBG Busimess Seeds