Ελληνίδες ερευνήτριες βραβεύθηκαν για το ερευνητικό τους έργο με τα Ελληνικά Βραβεία 2019 L’Oréal - UNESCO

Στόχος των Ελληνικών Βραβείων είναι η προώθηση, η ενίσχυση, καθώς και η στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα.

Τρεις Ελληνίδες ερευνήτριες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και διεθνώς, βραβεύθηκαν για το πολύ σημαντικό ερευνητικό τους έργο, αλλά και για τη συνεισφορά και την αφοσίωσή τους στην επιστήμη, κατά την 10η απονομή των Ελληνικών Βραβείων του Προγράμματος L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, καθώς και του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Οι 3 ερευνήτριες που βραβεύθηκαν για την έρευνα τους στον τομέα των Βιοεπιστημών και Φυσικών Επιστημών είναι οι εξής:

Η Δρ Μαρία Αντωνοπούλου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης & Νανοτεχνολογίας (ΙΝΝ), ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Διδάσκουσα/Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου  Πατρών η οποία βραβεύτηκε για την έρευνα της στις «Διεργασίες μετασχηματισμού οργανικών ρύπων και την ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών απομάκρυνσής τους από φυσικά και επεξεργασμένα ύδατα».

Η Δρ Μαρία Σταμέλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νευρολογίας, του Πανεπιστημίου Marburg της Γερμανίας και Υπεύθυνη του Τμήματος Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ», η οποία βραβεύτηκε για το έργο της «Αναζητώντας βιοδείκτες και θεραπεία για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ειδικά για τα σύνδρομα Πάρκινσον».

Η Δρ Ιωάννα Τζουλάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής με έμφαση στην Επιδημιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ιmperial College του Λονδίνου, η οποία βραβεύτηκε για το έργο της στην «Έρευνα των Παραγόντων Κινδύνου Καρδιαγγειακών Παθήσεων».

Τα Ελληνικά Βραβεία  L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη διοργανώνονται από τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO από το 2006 και εντάσσονται στο Διεθνές πρόγραμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 για να συμβάλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης. Στόχος των Ελληνικών Βραβείων είναι η προώθηση, η ενίσχυση, καθώς και η στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών και Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Βραβεία μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 29 σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες από 15 κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Εκτός από ηθική επιβράβευση, τα βραβεία ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο στη χώρα μας, καθώς συνοδεύονται από χρηματική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα μιλώντας για το θεσμό τόνισε : «Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα τόσο για την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, όσο και για τη L'Oréal Hellas, καθώς γιορτάζουμε τη 10η Επέτειο των Ελληνικών Βραβείων L'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.  Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις 3 Βραβευθείσες που αποτελούν σημαντικό επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας μας, αλλά και για το Πρόγραμμα το οποίο αναγνωρίζει, επιβραβεύει και υποστηρίζει έμπρακτα νέες ερευνήτριες. Οι 29 Ελληνίδες επιστήμονες, που έχουν μέχρι σήμερα βραβευθεί στο πλαίσιο των Ελληνικών Βραβείων L'Oréal–UNESCO αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση για τις νεαρές Ελληνίδες προκειμένου να κατακτήσουν το όνειρό τους για μια καριέρα στον χώρο της επιστήμης, καθώς και ζωντανή απόδειξη ότι οι γυναίκες επιστήμονες μπορούν να θέσουν υψηλούς στόχους και να τους πετύχουν, συμβάλλοντας τα μέγιστα σε ένα καλύτερο αύριο».

Ο Γενικός Διευθυντής της L'Oréal Hellas, Mehdi Khoubbane δήλωσε «Η ίση εκπροσώπηση των φύλων στην έρευνα και την επιστήμη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τις αξίες της L'Oréal. Για αυτό και θα παραμείνουμε σταθεροί στη δέσμευσή μας να στηρίζουμε και να επιβραβεύουμε τις Ελληνίδες επιστήμονες που με την έρευνά τους καταφέρνουν να επηρεάζουν τις εξελίξεις και να καινοτομούν. Η Ελλάδα είναι μία από τις 117 χώρες που έχουν αναπτύξει Εθνικά Προγράμματα στο πλαίσιο του παγκόσμιου θεσμούL'ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Φέτος, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι και υπερήφανοι, καθώς τα ελληνικά βραβεία πραγματοποιούνται για δέκατη χρονιά. Μέσα από το θεσμό αυτό, οι νέες Ελληνίδες επιστήμονες που έχουν βραβευτεί, έλαβαν πολύτιμη αναγνώριση, αλλά και την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να μπορέσουν να συνεχίσουν την έρευνά τους στη χώρα μας».

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Βραβεία L’Oréal-UNESCO