Προκήρυξη του Β΄ Κύκλου της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ– Καινοτομώ», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ

Βασικός στόχος της Δράσης είναι η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Προκηρύχθηκε ο  Β΄ Κύκλος της Ενιαίας Δράσης Κρατικών Ενισχύσεων Ερευνητικών Έργων «Ερευνώ – Δημιουργώ– Καινοτομώ», του ΕΣΠΑ 2014 -2020,με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος της δράσης είναι  η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων προς διεθνείς αγορές, μέσω της αποτελεσματικής διοχέτευσης των διαθέσιμων πόρων για την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και την εφαρμογή καινοτομιών στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 28 Μαρτίου και λήγει την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019.

Η Ενιαία Δράση συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020) του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και έχει συνολική Δημόσια Δαπάνη 542,5 εκ. ευρώ. Αρμόδιος Ενδιάμεσος Φορέας για τη διαχείριση της έχει οριστεί η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Αναλυτικότερα η δράση αυτή αποσκοπεί: στην οικονομική ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και τη βιώσιμη εξειδίκευση, στην ενσωμάτωση της νέας γνώσης και της καινοτομίας στα υπάρχοντα αλλά και σε νέα προϊόντα, υπηρεσίες, παραγωγικά συστήματα και αλυσίδες αξίας, καθώς και στη σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς και την οικονομία.

Για την υλοποίηση των σχεδίων τους, οι δυνητικοί Δικαιούχοι μπορούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο για την περίπτωσή τους μίγμα ενεργειών, αξιοποιώντας ένα ευρύ φάσμα ενισχυόμενων δαπανών από τις ακόλουθες κατηγορίες:

  • Κλασικές δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη, μελέτες σκοπιμότητας)
  • Δράσεις προώθησης της καινοτομίας (π.χ. απόκτηση/ επικύρωση/ προστασία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, απόσπαση προσωπικού από οργανισμούς έρευνας και διάδοσης γνώσεων)
  • Υποστηρικτικές ενέργειες (π.χ. συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες).

Ο  Β΄ κύκλος της Δράσης περιλαμβάνει τέσσερις (4) παρεμβάσεις:

I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων 
IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις

Η παρέμβαση Ι στοχεύει και σε μεγάλες επιχειρήσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού. Οι παρεμβάσεις ΙΙ και ΙΙΙ  παραμένουν ίδιες με τον Α΄ Κύκλο, ως προς τη στόχευσή τους.

Επίσης προστίθεται η νέα παρέμβαση «IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις», που αφορά στη χρηματοδότηση προτάσεων που πέρασαν το κατώφλι βαθμολογίας του SME Instrument του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» της Ε.Ε., δηλαδή έλαβαν τη «Σφραγίδα Αριστείας» ως ιδιαίτερα καινοτόμες, αλλά δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω εξαντλήσεως των διαθέσιμων κονδυλίων. Η παρέμβαση αυτή απευθύνεται μόνο σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά καινοτομική δραστηριότητα.

Η Δράση αφορά τις 13 Περιφέρειες της χώρας και όλους τους θεματικούς τομείς προτεραιότητας σύμφωνα με την επικαιροποιημένη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης σε εθνικό επίπεδο (national RIS3).

H χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων του Β΄ Κύκλου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους τριάντα (30) μήνες. Για τις προτάσεις της Παρέμβασης «IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις», η διάρκεια κάθε έργου θα είναι όπως εγκρίθηκε από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά (www.ependyseis.gr), στην ελληνική γλώσσα. Για τον Β΄ Κύκλο, η υποβολή ξεκινά την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019 και ώρα 18.00 και λήγει την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 16:00.

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση παρέχονται από:

  • την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ), Μονάδα Α’, Λεωφ. Μεσογείων 14-18, 115 27 Αθήνα. Για ερωτήματα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν το σχετικό Υπόδειγμα Ερωτήσεων (βλέπε σχετικό αρχείο) και να το αποστέλλουν προς την ηλεκτρονική διεύθυνση unitA.eyde@gsrt.gr.
  • το Γραφείο Πληροφόρησης ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ: Μεσογείων 56, Αθήνα, τηλεφωνική ενημέρωση στο 801 11 36 300 από σταθερό τηλέφωνο με αστική χρέωση.

Ο Αν. Υπουργός  Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, δήλωσε: «Η προκήρυξη του Β’ κύκλου του προγράμματος «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» με έμφαση στη στελέχωση τμημάτων R&D καινοτόμων επιχειρήσεων και στις τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης εντάσσεται σε μια σειρά στοχευμένων προγραμμάτων για τη σύμπραξη και την ανάδειξη των σχετικών δυνάμεων που υπάρχουν στη χώρα σε επίπεδο επιχειρηματικό και ερευνητικό.  Με την προκήρυξη αυτή, τεχνολογίες στις οποίες η Ελλάδα σημειώνει αξιοσημείωτες επιδόσεις, όπως η νανοτεχνολογία, η φωτονική, η βιοτεχνολογία, οι κατασκευαστικές τεχνολογίες, τα προηγμένα υλικά και η πληροφορική, βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ο στόχος της προκήρυξης είναι διττός. Καταρχάς να ενισχύσει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του brain drain και του brain waste με τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Κατόπιν, με τη στόχευση στη στήριξη των τεχνολογιών και των αλυσίδων αξίας να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για τον ρόλο της Ελλάδας στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, δήλωσε: «Ο Β΄ Κύκλος της εμβληματικής Δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» είναι και αυτός υψηλού προϋπολογισμού και αναμένεται να ξεπεράσει  τα 250 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Α΄ Κύκλος έκλεισε με τη χρηματοδότηση 600 περίπου ερευνητικών έργων με ισχυρό αναπτυξιακό χαρακτήρα, συνολικού προϋπολογισμού 388 εκ., εκ των οποίων η δημόσια δαπάνη είναι 332 εκ. ευρώ, ενώ αναμένονται περί τις 4.000 νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας στην Έρευνα. Στον Β΄ κύκλο αναμένεται επίσης μεγάλη συμμετοχή του ερευνητικού οικοσυστήματος».

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ, ΓΓΕΤ