Ενίσχυση συνεργασίας της Ελλάδας με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο CERN

Οι δυνατότητες διερεύνησης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας μας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων του ΥΠΠΕΘ με την Πρόεδρο του ερευνητικού κέντρου.

Επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, με στόχο τη συνδιαμόρφωση νέων στρατηγικών συνεργασίας και την υλοποίηση μελλοντικών προγραμμάτων, πραγματοποίησε  τη Δευτέρα, 11/2, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN Dr Ursula Bassler, μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματέως Έρευνας και Τεχνολογίας, Δρ Π. Κυπριανίδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός  Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, ο Αναπλ. Υπουργός Κ. Φωτάκης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας  Π. Κυπριανίδου και ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, καθηγ. Κ. Φουντάς και ακολούθησε ανοιχτή εκδήλωση με επιστήμονες και εταιρείες που συνεργάζονται με το CERN, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. 

Ο K. Φωτάκης αναφέρθηκε στις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN (έρευνα, εκπαίδευση, βιομηχανία) στη νέα εποχή οικονομικής ανάκαμψης. Η U. Bassler από την πλευρά της τόνισε τη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων στα προγράμματα του CERN και ανέφερε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διένυσε η χώρα, από το 2015  έως σήμερα επιδεικνύει απόλυτη συνέπεια στην καταβολή της συνεισφοράς της.

Όπως σημείωσε η U. Bassler στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων«Πρέπει οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν περισσότερο το CERN, συμμετέχοντας σε προγράμματά του και παράλληλα ενισχύοντας τη μεταφορά τεχνολογίας από αυτό μέσω εταιρειών, εδραιωμένων ή νεοσύστατων. Υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση στη συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανικών και άλλων επιχειρήσεων στις προμήθειες και στα προγράμματα του CERN. Η Ελλάδα είναι πολύ δυνατή στο να στέλνει νέους ανθρώπους στο CERN, π.χ. φοιτητές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεών μας».

Επιπλέον, η U. Bassler τόνισε πως η εμπιστοσύνη του CERN προς την Ελλάδα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια και μπορούμε να σχεδιάσουμε τους τομείς στρατηγικής μελλοντικής συνεργασίας. Τα επιμέρους στοιχεία αναφορικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας της χώρας με το CERN συμφωνήθηκε να εξειδικευθούν σε επόμενη συνάντησή τους στη Γενεύη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης,  ζητήματα ανταποδοτικότητας της ελληνικής συμμετοχής στο CERN, η οποία είναι υψηλότερη από ποτέ, που αφορούν την εκπαίδευση και εξειδίκευση μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών, την επίσκεψη μαθητών στις εγκαταστάσεις του CERN, την κατάρτιση καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διάχυση της επιστήμης και τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στα προγράμματα του CERN και την αντιμετώπιση χρεών παλαιότερων κυβερνήσεων. 

Στη συνέχεια, η U. Bassler, μαζί με τον Κ. Φωτάκη και την Π. Κυπριανίδου, συμμετείχαν σε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου συζήτησαν με εκπροσώπους του ελληνικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, και ιδιαίτερα της φυσικής υψηλών ενεργειών, καθώς και ελληνικών επιχειρήσεων, για τη βέλτιστη αξιοποίηση της συμμετοχής της χώρας στο CERN, το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής.

Η Π.Κυπριανίδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δυνατότητες διεύρυνσης και ενίσχυσης της συμμετοχής της χώρας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το CERN και παράλληλα, ευχαρίστησε τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής  της ΓΓΕΤ για τη συμβολή τους στην κατεύθυνση αυτή. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι από ελληνικά ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σχετικά αντικείμενα.

Το CERN ιδρύθηκε το 1954 από 12 χώρες, με την Ελλάδα να αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Σήμερα αριθμεί 22 χώρες-μέλη. Στις εγκαταστάσεις του εργάζονται περίπου 6.500 επιστήμονες περισσότερων των 80 εθνικοτήτων, οι οποίοι χρησιμοποιώντας τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους και σύνθετους  επιταχυντές και ανιχνευτές, διερευνούν τη θεμελιώδη δομή της ύλης και τους βασικούς νόμους του σύμπαντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες χρήστες του CERN φθάνουν τους 240 και από αυτούς οι 150 έχουν έδρα την Ελλάδα. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων εκπαιδευτικών (844 σε σύνολο σχεδόν 9.900 από όλες τις χώρες μέλη) έχει παρακολουθήσει προγράμματα του CERN τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας συμβάλλει σε ποσοστό 1,2% στον προϋπολογισμό του CERN, συνολικού ύψους 1.150 εκατ. ελβετικών φράγκων.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΥΠΠΕΘ, ΓΓΕΤ, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων