Νέες υπηρεσίες mentoring από τις Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας

Οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», έχοντας επενδύσει στη δικτύωση των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται και εργάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματιών που μπορούν και θέλουν να λειτουργήσουν ως μέντορες.

Η δυνατότητα για εξειδικευμένο mentoring είναι μια νέα υπηρεσία που πλέον είναι διαθέσιμη από την πλατφόρμα της πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», την οποία υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες των χρηστών, η πρωτοβουλία είναι σε θέση να παρουσιάσει νέες συνεργασίες με αντικείμενο το mentoring, σε συνεργασία με επαγγελματίες αλλά και οργανισμούς με μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.

Τι είναι όμως το mentoring; Είναι μια διαδικασία που περιγράφει την άτυπη μετάδοση της γνώσης, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, την ανάπτυξη που σχετίζεται με την εργασία, την καριέρα, την επικοινωνία συνήθως πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου, ανάμεσα σε ένα πρόσωπο που θεωρείται ότι έχει μεγαλύτερη σχετική γνώση ή εμπειρία, και ένα άτομο που θεωρείται ότι έχει λιγότερη.

Ο μέντορας βοηθάει τον “mentee” να ξεκαθαρίσει στόχους και να οργανώσει ένα πλάνο για να τους επιτύχει, με το να μοιράζεται μαζί του τις εμπειρίες και τη γνώση που έχει αποκτήσει. Η πραγματική καθοδήγηση είναι κάτι περισσότερο από απλές απαντήσεις σε ερωτήσεις ή περιστασιακή παροχή βοήθειας. Πρόκειται για μια συνεχή σχέση διαλόγου και μάθησης. Το mentoring  είναι εμπιστευτικό, συνεργατικό και βοηθητικό.

Mentoring υπήρχε και στην αρχαία Ελλάδα. Από το 1970 έχει εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κυρίως σε πλαίσια κατάρτισης και έχει περιγραφεί ως «μία από τις καινοτομίες».

Οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», έχοντας επενδύσει στη δικτύωση των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται και εργάζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο επαγγελματιών που μπορούν και θέλουν να λειτουργήσουν ως μέντορες σε όσους το χρειάζονται.

Οι νέες πρωτοβουλίες για δικτύωση και συμβουλευτική αφορούν στα εξής:

  • Το «Women on Top» και οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» ξεκίνησαν την πρωτοβουλία «Greek Women of the World». Δηλαδή, γυναίκες που συμμετέχουν στο δίκτυο των «Γεφυρών», Ελληνίδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σαν μέντορες, σε γυναίκες που ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν να βελτιώσουν την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, να αλλάξουν καριέρα, να αδράξουν ευκαιρίες και να αναπτύξουν δυνατότητες που δεν ήξεραν ότι έχουν. Οι γυναίκες του «Greek Women of the World» με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, δέχονται να μοιραστούν την εμπειρία τους με όσες το επιλέξουν για να δημιουργήσουν «γέφυρες» εξέλιξης και ευκαιριών με τις Ελληνίδες παντού στην Ελλάδα. Αν είστε γυναίκα, εργάζεστε ή έχετε εργαστεί για περισσότερα από 3 χρόνια στο εξωτερικό και θέλετε να γίνετε μέντορας στο πρόγραμμα Greek Women Of The World, διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ. Αν είστε γυναίκα και αναζητάτε mentoring από κάποια γυναίκα που εργάζεται ή έχει εργαστεί για περισσότερα από 3 χρόνια στο εξωτερικό, αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες εδώ.
  • Το «The Tipping Point», επίσης, έχει μπει δυναμικά στην εκπαιδευτική ζωή χιλιάδων μαθητών των δημοσίων ελληνικών σχολείων. Η υπηρεσία του Tipping Point απευθύνεται σε καθηγητές και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φέρνει κοντά επιστήμονες και επαγγελματίες με μαθητές, απαντώντας σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως ποιες είναι οι πραγματικές συνθήκες σπουδών, ποιες είναι δυνατότητες που παρέχει η διαρκής επιμόρφωση, ποιες οι σύγχρονες ευκαιρίες της σύγχρονης επαγγελματικής ζωής. Οι «Γέφυρες Γνώσεις και Συνεργασίας» με μεγάλη χαρά «γεφυρώνουν» τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που θέλουν να λάβουν ή να προσφέρουν mentoring με το δίκτυο του «The Tipping Point»! Στο Tipping Point μπορείτε να απευθυνθείτε αν είστε καθηγητής, διευθυντής σχολείου και γνωρίζετε ότι οι μαθητές σας αναζητούν κατεύθυνση για να αποφασίσουν για το μέλλον τους!

Τέλος, οι  «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» ανακοίνωσαν και τη συνεργασία τους με τον Σύλλογο Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των ΗΠΑ (HBA USA-Hellenic Bioscientific Association of the USΑ), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί την επιστημονική διάδραση και συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και ελληνοαμερικάνων βιοεπιστημόνων. Ο οργανισμός υλοποιεί ενδιαφέρουσες δράσεις οι οποίες βοηθούν φοιτητές και ερευνητές στον τομέα των βιοεπιστημών να αναπτυχθούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δράση αποτελεί και το πρόγραμμα «mentorship» που έχει σκοπό να φέρει σε επαφή Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους φοιτητές και νέους ερευνητές από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με Έλληνες και Ελληνοαμερικάνους μέντορες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο της Αμερικής.

Επίσης, μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να εγγραφείτε στην πλατφόρμα δικτύωσης της πρωτοβουλίας προκειμένου να βρείτε Έλληνες σε όλο τον κόσμο και να συνεργαστείτε μαζί τους!

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Γέφυρες Γνώσης & Συνεργασίας