Τη Βιβλιοθήκη και το Datacenter του ΕΚΤ επισκέφτηκαν μαθητές Λυκείων στο πλαίσιο των «Ερευνητικών Περιηγήσεων»

Η εκπαιδευτική δράση «Ερευνητικές Περιηγήσεις» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών προσφέρει τη δυνατότητα σε μαθητές Λυκείου να επισκεφθούν τα Ινστιτούτα του ΕΙΕ και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές, τα εργαστήρια και την ερευνητική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε αυτά.

Την εβδομάδα 5-9 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο της δράσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Ερευνητικές περιηγήσεις: σχολικές επισκέψεις για μαθητές λυκείου», το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) φιλοξένησε στον χώρο της Βιβλιοθήκης μαθητές της Γ’ Λυκείου του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής και μαθητές της Α΄ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Γλυφάδας. Oι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης και να περιηγηθούν στο Datacenter του ΕΚΤ.

Η εκπαιδευτική δράση «Ερευνητικές περιηγήσεις» διοργανώνεται από το ΕΙΕ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Κατά τη διάρκειά της, μαθητές Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα Ινστιτούτα του ΕΙΕ (Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής και Χημείας) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και να έρθουν σε επαφή με τους ερευνητές, τα εργαστήρια και την ερευνητική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σε αυτά.

Οι επισκέψεις οργανώνονται με στόχο τη διερευνητική μάθηση των μαθητών στους χώρους που καλλιεργείται η έρευνα, τη γνωριμία με το επάγγελμα και τον χώρο εργασίας του ερευνητή, τα εργαλεία της έρευνάς του και την παρακολούθηση πειραμάτων εν εξελίξει. Πέρα από την προφανή συμβολή σε θέματα διεύρυνσης της γνώσης και επαγγελματικού προσανατολισμού, η δράση αποσκοπεί στην προβολή της ελεύθερης κριτικής σκέψης ως θετικό πρότυπο αντίληψης της πραγματικότητας.

Στη Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας, Πολιτισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έναν σημαντικό κρίκο στην ροή της Έρευνας: την αξιοποίηση της νέας παραγόμενης γνώσης, αφού το ΕΚΤ είναι ο εθνικός φορέας που συλλέγει, οργανώνει, τεκμηριώνει και διαχέει προς την ερευνητική κοινότητα: την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική πληροφορία, αλλά και τη μελέτη της προϋπάρχουσας δημοσιευμένης ή μη επιστημονικής έρευνας.

Οι μαθητές των λυκείων της Αγίας Παρασκευής και της Γλυφάδας που επέλεξαν να περιηγηθούν στις ερευνητικές υποδομές του ΕΚΤ, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το περιβάλλον, τις πληροφοριακές πηγές και τη χρήση μίας από τις μεγαλύτερες επιστημονικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις νέες τάσεις στη διαδικασία των επιστημονικών εκδόσεων, όπως η ανοικτή πρόσβαση, οι ηλεκτρονικές εκδόσεις, τα αποθετήρια, η ανοικτή επιστήμη και κατανόησαν έννοιες όπως η ηθική στην έρευνα και στη χρήση της ακαδημαϊκής πληροφορίας. Στους μαθητές δόθηκε επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουν επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ροή της επιστημονικής πληροφόρησης, και να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι εκτός της εκπαιδευτικής δράσης «Ερευνητικές περιηγήσεις», τις ερευνητικές υποδομές του ΕΚΤ επισκέφτηκαν μαθητές του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Καισαριανής και του 1ου ΕΠΑΛ Αιγάλεω αλλά και μαθητές της Β’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου.

Οι περιηγήσεις των μαθητών ολοκληρώνονταν κάθε φορά με επίσκεψη στο Datacenter του ΕΚΤ, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες φυσικούς και εικονικούς εξυπηρετητές και αποτελεί e-υποδομή σημείο αναφοράς για τον ελληνικό χώρο.

Η επόμενη προγραμματισμένη εβδομάδα σχολικών επισκέψεων είναι στις 23-27 Απριλίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες για τις "Ερευνητικές Περιηγήσεις" στο ΕΙΕ διατίθενται εδώ

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ΕΚΤ, ΕΙΕ