«Γυναίκα της Χρονιάς» η Μαρίλη Νίκα σε παγκόσμιο διαγωνισμό τεχνολογίας

Ο διαγωνισμός «FDM Everywoman in Technology Awards» προβάλλει τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM.

Η Δρ. Μαρίλη Νίκα, manager προγραμμάτων Πληροφορικής στα κεντρικά γραφεία Google στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναδείχθηκε "Γυναίκα της Χρονιάς" για το 2018 στο πλαίσιο του διαγωνισμού "FDM Everywoman in Technology Awards”, διακρινόμενη μέσα σε μεγάλο πλήθος υποψηφιοτήτων. Η βράβευση έλαβε χώρα στο Λονδίνο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018.

Μεταξύ των πολλων πεπραγμένων της, η Mαρίλη Νίκα έχει λάβει  διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη των υπολογιστών στο Imperial College London, όπου ίδρυσε την πρώτη ομάδα γυναικών στον τομέα των υπολογιστών. Ίδρυσε επίσης το London Geekettes, μια παγκόσμια πλατφόρμα που συνδέει πάνω από 2.000 γυναίκες που ασχολούνται με τεχνολογία, ενώ έχει καθοδηγήσει προσωπικά πάνω από 1.000 γυναίκες. Η δουλειά της στη Google επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, αφού μεταξύ άλλων έχει αναπτύξει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής σε όλες τις γλώσσες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Όπώς είπε η ίδια χαρακτηριστικα: "Αυτό απονέμεται σε μια γυναίκα από την Ελλάδα ... Όταν άκουσα αυτές τις λέξεις τα έχασα εντελώς.  Δεν έχω λόγια να εκφράσω το πώς αισθάνομαι. Παρακαλώ συνεχίστε να διαμορφώνετε κοινότητες, συνεχίστε να υποστηρίζετε ανθρώπους που είναι παθιασμένοι με την τεχνολογία, πάντα να είστε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σας και να συνεχίσετε να κυνηγάτε ακόμη και τα πιο τρελά όνειρά σας, γιατί αν δεν προσπαθήσετε, ποτέ δεν θα ξέρετε".

Στην πρόσφατη συνέντευξή της στην πρωτοβουλία "Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας" του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η Μαρίλη Νίκα είχε αναφερθεί στη σημασία της δικτύωσης όλων των Ελλήνων, στη συνεργασία της ίδιας με Έλληνες, αλλά και στον τρόπο που βοηθάει στην ένταξη της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο "ψηφιακό χάρτη".

Ο θεσμός "FDM Everywoman in Technology Awards" προβάλλει κάθε χρονο τις πιο δυναμικές και δραστήριες γυναίκες που δουλεύουν στους κλάδους STEM (Science, Technology, Engineering and Maths), δείχνοντας στην πράξη ότι οι προοπτικές απασχόλησης για το γυναικείο φύλο στην τεχνολογία είναι πολλές.

Το πρόγραμμα του φετινού διαγωνισμού, με τίτλο "Εμπνέοντας τον Kόσμο του Αύριο" (Inspiring Tomorrow's World), είχε επικεντρωθεί στην ανάδειξη προτύπων για τα νέα παιδιά, επιμένοντας στη σημασία της καλλιέργειας του ενδιαφέροντος για τα επαγγέλματα STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Φυσική και Μαθηματικά) από νεαρή ηλικία. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν την μεγάλη έλλειψη φοιτητριών που επιλέγουν αυτά τα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης των υπολογιστών (17,2% των γυναικών) και της μηχανικής και τεχνολογίας (17% των γυναικών). Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο θεσμός έχει παρουσιάσει επιτυχημένα πρότυπα γυναικών που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας και που μπορούν να εμπνεύσουν τη νεότερη γενιά ώστε να ακολουθήσει τα βήματά τους.

Εκτός από το βραβείο "Γυναίκα της Χρονιάς", δόθηκαν ακόμη 12 βραβεία, μεταξύ των οποίων βραβείο καινοτομιας, βραβείο «ψηφιακό αστέρι», βραβείο «ανερχόμενο αστέρι», βραβείο διεθνούς εμπνεύσεως, βραβείο επιχειρηματικότητας κ.ά.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από FDM Everywoman in Technology Awards