Συνέδριο «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης» από το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ

Το συνέδριο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο μια ιδιαίτερη ορθόδοξη προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ θρησκείας και φυσικών επιστημών.

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών διοργανώνει το δεύτερο διεθνές συνέδριο του ερευνητικού έργου Science and Orthodoxy around the World (SOW) στις 9 και 10 Φεβρουαρίου 2018, με θέμα «Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης» (Orthodox Christianity and the Reassessment of Scientific Knowledge). Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο «Λεωνίδας Ζέρβας», Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

Το έργο Science and Orthodoxy around the World (SOW) μελετά τον διάλογο μεταξύ φυσικών επιστημών και θρησκείας στον ορθόδοξο κόσμο σήμερα. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων επιστήμης και θρησκείας σε ολόκληρο τον ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια πλειάδα κρατών, εδραιώνοντας μια πλατφόρμα διαρκούς διαλόγου σε διεθνές επίπεδο μεταξύ ανθρώπων των φυσικών επιστημών και της ορθόδοξης διανόησης. Στο έργο συμμετέχουν πάνω από 50 ειδικοί από 15 χώρες και από διάφορα ερευνητικά πεδία από τις Θετικές Επιστήμες και τη Φιλοσοφία, μέχρι την Ιστορία, τη Θεολογία και την Εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές των σχετικών πεδίων, τους μελετητές των σχέσεων επιστημών και θρησκείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ζητήματα που ανακύπτουν από τις σχέσεις των επιστημών με τη θρησκευτική πίστη.

Το δεύτερο συνέδριο του έργου εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο μια ιδιαίτερη ορθόδοξη προσέγγιση μπορεί να συμβάλει στην επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ θρησκείας και φυσικών επιστημών. Οι πόλεμοι, ο φόβος πυρηνικού ολέθρου και οι οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών έχουν υπονομεύσει την ελπίδα ότι τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θα οδηγούσαν σε ένα λαμπρό μέλλον για την Ανθρωπότητα. Έχουμε, όμως, ξεπεράσει την αντίληψη ότι μόνο ο επιστημονικός θετικισμός μπορεί να ανοίξει τον δρόμο προς τη γνώση; Υπάρχει μία ενιαία αντίληψη περί επιστήμης ή συναγωνίζονται μεταξύ τους διάφορες αντιλήψεις; Έχει θέση το θαύμα και το θείο στον σημερινό κόσμο; Γιατί τα επιστημονικά ευρήματα εμφανίζονται συχνά να μην ταιριάζουν με τις προσδοκίες της Ανθρωπότητας για το μέλλον;

Το συνέδριο θα μεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο (live streaming) στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live, με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Γλώσσα εργασίας του συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο παρέχονται στη διεύθυνση: http://project-sow.org/conf2

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Εθνικό ίδρυμα Ερευνών