Περισσότερες από 1.000 επιχειρηματικές συναντήσεις σε εκδήλωση για τον τομέα των Ενεργειακών Τεχνολογιών

Η εκδήλωση έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς να βρουν τους κατάλληλους εταίρους για διεθνή συνεργασία, στο πλαίσιο των νέων προκηρύξεων του προγράμματος εργασίας της ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της συνθήκης Euratom για τα έτη 2018-2020.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Forum επιχειρηματικών συναντήσεων στον τομέα των Ενεργειακών Τεχνολογιών, το οποίο διοργάνωσαν τα δίκτυα C-Energy 2020 (Energy) και NUCL-EU 2020 (Euratom) των Εθνικών Σημείων Επαφής στον Ορίζοντα 2020, με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού δικτύου Εnterprise Europe Network στις 24 Οκτωβρίου 2017 στις Βρυξέλλες (Βέλγιο). Τη συμμετοχή ελληνικών φορέων στην εκδήλωση υποστήριξε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas, ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου διεθνούς δικτύου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Enterprise Europe Network, και Εθνικό Σημείο Επαφής για τα προγράμματα «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια» και «Euratom» στον Ορίζοντα 2020, καθώς το Forum διοργανώθηκε και σε συνδυασμό με τις ενημερωτικές ημερίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσίαση του νέου προγράμματος εργασίας «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια» για την περίοδο 2018-20.

Στο Forum επιχειρηματικών συναντήσεων συμμετείχαν περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι οργανισμών από 34 χώρες, οι οποίοι πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 συναντήσεις. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι οργανισμοί που συμμετείχαν ήταν 14 και πραγματοποίησαν περισσότερες από 140 συναντήσεις. Η εκδήλωση απευθυνόταν σε επιχειρήσεις και ερευνητικούς φορείς που επιδιώκουν ερευνητικές, τεχνολογικές αλλά και επιχειρηματικές συνεργασίες και έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες φορείς να βρουν τους κατάλληλους εταίρους για διεθνή συνεργασία, στο πλαίσιο των νέων προκηρύξεων του προγράμματος εργασίας της ενέργειας και της πυρηνικής ενέργειας στο πλαίσιο της συνθήκης Euratom για τα έτη 2018-20.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν το δίκτυο των επαφών τους, να ανακαλύψουν καινοτόμες τεχνολογίες και προϊόντα, να ενημερωθούν για τις χρηματοδοτικές δυνατότητες του Προγράμματος Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία "Horizon 2020", να αναζητήσουν εταίρους για την υποβολή προτάσεων στο “Horizon 2020” ή/και το κατάλληλο Ηorizon 2020 project που να ταιριάζει στο αντικείμενό τους και να πραγματοποιήσουν στοχευμένες διμερείς συναντήσεις 30 λεπτών με επιχειρήσεις, ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια.

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υποστήριξης στον κόσμο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με διεθνείς φιλοδοξίες, με 3.000 εμπειρογνώμονες σε 600 οργανισμούς και καλύπτοντας περισσότερες από 60 χώρες. Ο ελληνικός κόμβος του ευρωπαϊκού δικτύου, το Enterprise Europe Network-Hellas, αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ, ως συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas (www.enteprise-hellas.gr), του μεγαλύτερου ελληνικού δικτύου επιχειρηματικής υποστήριξης, υποστηρίζει καινοτόμες και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και χρηματοδότηση. Παρέχει εξατομικευμένες υπηρεσίες για διαχείριση καινοτομίας και scaling up των επιχειρήσεων. Ενημερώνει για ευρωπαϊκές πολιτικές και δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαβουλεύσεις για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Το ελληνικό δίκτυο μεσολαβεί σε περίπου 100 διακρατικές συνεργασίες ανά έτος.

Επιπλέον, το EKT, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα, υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτει όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης