Υποστήριξη γυναικών επιχειρηματιών στην υποβολή αιτήσεων στον Ορίζοντα 2020

Μέσω συμπλήρωσης ενός ερωτηματολογίου, στόχος είναι να χαρτογραφηθούν οι γυναίκες ιδιοκτήτριες ή διευθύντριές καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη και η υποστήριξή τους, εν συνεχεία, στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με το Enterprise Europe Network-Hellas και ως συντονιστής του ερευνητικού έργου “Enhancing more participation of women entrepreneurs’ activities in Horizon 2020 (EMPOWA)”, διεξάγει έρευνα για τη συμμετοχή γυναικών επιχειρηματιών σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και καλεί όλες τις γυναίκες επιχειρηματίες με καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Στόχος του ερωτηματολογίου είναι να χαρτογραφήσει τις γυναίκες ιδιοκτήτριες ή διευθύντριές καινοτόμων επιχειρήσεων στην Ευρώπη και να τις υποστηρίξει στην υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση.

Στα πλαίσια του έργου EMPOWA θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και θα δοθούν εξατομικευμένες συμβουλές και καθοδήγηση σε γυναίκες επιχειρηματίες με καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

Ο χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν ανώνυμα και τα δεδομένα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους ανωτέρω ερευνητικούς σκοπούς.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020, για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα, υποστηρίζει την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτει όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.

Επίσης, το ΕΚΤ, διαθέτοντας προηγμένες τεχνολογικές υποδομές και μακρόχρονη πείρα σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, Μεταφορά Τεχνολογίας και Υπηρεσίες Καινοτομίας, είναι συντονιστής του Enterprise Europe Network – Hellas, του ελληνικού κόμβου του μεγαλύτερου δικτύου που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στις επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με βάση τη γνώση και την καινοτομία. Το Enterprise Europe Network-Hellas βοηθάει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν εντός ΕΕ και πέρα των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς το Enterprise Europe Network διαθέτει 3.000 ειδικούς από 600 οργανισμούς σε περισσότερες από 60 χώρες.