Το περιοδικό Entomologia Hellenica διαθέσιμο με ανοικτή πρόσβαση στην πλατφόρμα eJournals του ΕΚΤ

Το περιοδικό "Entomologia Hellenica" εξετάζει όλους του κλάδους της εντομολογίας και της ακαρολογίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά, από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΕΕΕ) το 1983.

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η πλήρης μετάβαση του επιστημονικού περιοδικού "Entomologia Hellenica" που εκδίδει η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΕΕΕ), στην πλατφόρμα έκδοσης ηλεκτρονικών περιοδικών eJournals του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων, το ΕΚΤ παρέχει τις υποδομές για την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού και η ΕΕΕ έχει την επιστημονική επιμέλεια του περιεχομένου. Με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού περισσότερα από 217 επιστημονικά άρθρα υψηλού επιπέδου διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο σε ερευνητές και στο ευρύ κοινό.

Το περιοδικό "Entomologia Hellenica" εξετάζει όλους του κλάδους της εντομολογίας και της ακαρολογίας και εκδόθηκε για πρώτη φορά, από την ΕΕΕ, το 1983. Μέχρι σήμερα το περιοδικό αριθμεί 26 τόμους (33 τεύχη), το σύνολο των οποίων διατίθεται ηλεκτρονικά με ανοικτή πρόσβαση για το κοινό, στη διεύθυνση https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/entsoc/issue/archive?issuesPage=1#issues.

Οι αναγνώστες που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της εντομολογίας, μπορούν να αναζητήσουν το υλικό που τους ενδιαφέρει, ανάμεσα σε 217 περίπου επιστημονικά άρθρα που είναι ανοικτά για ανάγνωση ή για ξεφύλλισμα, να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποβολής της εργασίας τους στο περιοδικό, αλλά και να υποβάλλουν εργασία προς αξιολόγηση, διαδικτυακά.

Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας το διαδικτυακό περιβάλλον των ηλεκτρονικών εκδόσεων EKT ePublishing, o επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει ενιαία αναζήτηση και να πλοηγηθεί στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών εκδόσεων του ΕΚΤ συνολικά, δηλαδή σε περισσότερα από 8.400 άρθρα και πλήθος από ηλεκτρονικά βιβλία και πρακτικά συνεδρίων. Οι καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες του ΕΚΤ για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις απορρέουν από τον θεσμικό ρόλο του φορέα για τη συγκέντρωση, ανοικτή διάθεση και προβολή της επιστημονικής παραγωγής της χώρας και ενισχύουν το όραμα του φορέα να συμβάλει ουσιαστικά στη μετάβαση σε νέα μοντέλα ψηφιακής έρευνας (open science) με όχημα τις νέες τεχνολογίες.

Σε αυτή τη κατεύθυνση, το ΕΚΤ ePublishing, το οποίο περιλαμβάνει 3 ξεχωριστές πλατφόρμες για περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και βιβλία-μονογραφίες, επεκτείνει ολοένα και περισσότερο το δίκτυο συνεργασιών του με έγκριτους επιστημονικούς εκδότες.

Η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΕΕΕ) ενδιαφέρεται για την προαγωγή της Επιστήμης της Εντομολογίας. Φροντίζει για την ανάπτυξη της εντομολογίας στην Ελλάδα, τη διεύρυνση και διάδοση των γνώσεων που αναφέρονται στην ύπαρξη, διασπορά, οικολογία, φυσιολογία, ηθολογία και γενικά στη ζωή εντόμων και ακάρεων και λοιπών αρθροπόδων και κυρίως αυτών που είναι βλαβερά στα φυτά, τα ζώα, τα γεωργικά προϊόντα και τους ανθρώπους. Η Εταιρεία ενδιαφέρεται επίσης και για την μελέτη των ωφελίμων και παραγωγικών εντόμων, των εχθρών και ασθενειών αυτών, καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος από τη μη ορθολογική χρήση κάθε φύσεως μέσων, εντομοκτόνων και άλλων χημικών ουσιών.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΕΕΕ)