Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας διαθέτει πλέον τον κατάλογό της μέσω της υπηρεσίας openABEKT

Με το openABEKT θα ενισχυθούν οι δράσεις της Βιβλιοθήκης τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών υπηρεσιών.

Μία από τις πιο δραστήριες βιβλιοθήκες της χώρας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, λειτουργεί πλέον με τη νέα υπηρεσία νέφους openABEKT του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).  Μέσω της υπηρεσίας openABEKT, η βιβλιοθήκη διαθέτει πλέον τον Κατάλογο της ανοικτά για ανακάλυψη περιεχομένου από τον σύνδεσμο http://konitsalib.openabekt.gr/ με στόχο την προβολή της συλλογής στα μέλη της αλλά και στο ευρύ κοινό. Η συλλογή της βιβλιοθήκης αποτελείται από 9.602 τίτλους, με περισσότερα από 11.000 αντίτυπα, περιέχει πολλά σπάνια τεκμήρια του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, έργα για την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής, 545 τίτλους περιοδικών εκδόσεων (σειρές και περιοδικά) καθώς και μια αξιόλογη συλλογή για τους μικρούς της φίλους.

Η Βιβλιοθήκη Κόνιτσας ανήκει στην κοινότητα του ΑΒΕΚΤ (σύστημα Αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΕΚΤ) από το 1996 και είναι από τις πρώτες δημόσιες βιβλιοθήκες που επέλεξε την αναβάθμισή της σε openABEKT ώστε να ανταποκριθεί στις νέες τάσεις και ανάγκες των χρηστών της για σύγχρονες δικτυακές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μεγάλη μείωση του λειτουργικού της κόστους.

Η Βιβλιοθήκη έλαβε την Υπηρεσία Ενισχυμένης Mετάπτωσης σε openABEKT για την ομαλή και αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων από το ΑΒΕΚΤ 5.6. Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει μια πρότυπη διαδικασία επικύρωσης, αυτόματων διορθώσεων και εμπλουτισμού δεδομένων. Εφαρμόστηκε σε 9.602 βιβλιογραφικές και 18.170 καθιερωμένες εγγραφές, καθώς και σε περισσότερα από 11.000 αντίτυπα και τεύχη, ενώ εξασφάλισε την ποιοτική βελτίωση των μεταδεδομένων και την πληρέστερη συμβατότητα με την προτυποποιημένη διάταξη UNIMARC.

Πλήρη εικόνα για το περιεχόμενο της συλλογής της Βιβλιοθήκης μπορείτε να έχετε από τον Κατάλογο Θεμάτων. Ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί να πλοηγηθεί ελεύθερα σε πληθώρα εκδοτών και δημιουργών για να εξερευνήσει το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης, χρησιμοποιώντας παράλληλα τα φίλτρα πολύπλευρης αναζήτησης του openABEKT. Οι εγγραφές διατίθενται με πλήρη μεταδεδομένα, με ενεργούς συνδέσμους θεμάτων και δημιουργών και αυτόματες διασυνδέσεις σε σχετικές εγγραφές.

Σημειώνεται ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας έχει περισσότερα από 2.175 μέλη και έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 500 δανεισμούς στο openABEKT. Η Βιβλιοθήκη εξυπηρετεί εδώ και 57 χρόνια την τοπική κοινότητα της Κόνιτσας, πραγματοποιώντας εκθέσεις, ομιλίες και πρωτότυπες δράσεις, όπως π.χ. δωρεάν διδασκαλία Μιστιώτικης Γλώσσας. Είναι δε ιδιαίτερα δραστήρια όσον αφορά τις δραστηριότητες για παιδιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων με ποικίλη θεματολογία όπως π.χ. τέχνη, λογοτεχνία, φύση της περιοχής κλπ. Περισσότερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα της Βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί εδώ και 57 χρόνια, καθώς και για την τοπική κοινότητα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook.

Με το openABEKT θα ενισχυθούν οι δράσεις της Βιβλιοθήκης τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι των ψηφιακών υπηρεσιών.

Η υπηρεσία openABEKT αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΑΒΕΚΤ, του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών (ILS), που αναπτύσσεται από το ΕΚΤ από το 1986 και το οποίο μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2.670 βιβλιοθήκες και άλλους οργανισμούς, όπως μουσεία και αρχεία. Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες νέφους (cloud) το openABEKT ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις και ανάγκες των βιβλιοθηκών για προηγμένες υπηρεσίες με ταυτόχρονη μείωση του λειτουργικού κόστους. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Η νέα υπηρεσία που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ διαθέτει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον εργασίας ακόμα και για το μη εξειδικευμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης. Στόχος της είναι να υποστηρίζει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε όλα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση χρονοβόρων εργασιών σε μία βιβλιοθήκη αλλά και με τη λειτουργία και τη συντήρηση του κεντρικού λογισμικού μία βιβλιοθήκης.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία openABEKT η οποία αποτελείται από 3 περιβάλλοντα (τον Κατάλογο, την Ανακάλυψη, τις Ροές & Λειτουργίες) απευθύνεται σε βιβλιοθήκες αλλά και σε φορείς περιεχομένου με αυξημένες ανάγκες διαχείρισης περιεχομένου, υπηρεσιών και σύνθετων ροών εργασίας, όπως τεκμηρίωση, ανάπτυξη καθιερωμένων αποδόσεων, διαχείριση ψηφιακών και μη τεκμηρίων, διαχείριση μελών, δανεισμό, στατιστικά, αναφορές, κ.ά.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από EKT, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας