H ελληνική εταιρεία Innoetics που εξειδικεύεται στις τεχνολογίες φωνής εξαγοράστηκε από τη Samsung

Η μοναδική τεχνολογία που έχει αναπτύξει η Innoetics για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε προφορικό λόγο σε διάφορες γλώσσες, έχει ήδη αποσπάσει βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Μια σημαντική επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Innoetics και της εταιρείας Samsung ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες. Η Samsung, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών στον κόσμο, επενδύει σε μία καινοτόμο ελληνική τεχνολογία που ανέπτυξε η Innoetics, για να δώσει φωνή στις συσκευές της. Η Innoetics, η οποία αποκτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Samsung Electronics, εξειδικεύεται για περισσότερα από 10 χρόνια στον χώρο των φωνητικών τεχνολογιών και αποτελεί τεχνοβλαστό (spin-off εταιρεία) του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Η ελληνική εταιρεία αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες μετατροπής κειμένου σε ομιλία (text-to-speech synthesis), οι οποίες αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη παράμετρο στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάτι που ενισχύεται και μέσω της συνεχώς αυξανόμενης καθημερινής χρήσης διαλογικών ψηφιακών βοηθών.

Η Innoetics ιδρύθηκε το 2006 από ταλαντούχους και οραματιστές ερευνητές του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου του Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” με στόχο την εξέλιξη και τη μέγιστη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους στις τεχνολογίες φωνής, και για περισσότερα από 10 χρόνια αναπτύσσει και διαθέτει τεχνολογίες Μετατροπής Κειμένου σε Ομιλία σε διάφορες γλώσσες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες που παρέχει η Innoetics, είναι ευρέως αναγνωρισμένες στον τομέα παγκοσμίως, καθώς έχουν αποσπάσει βραβεύσεις στους εγκυρότερους διεθνείς διαγωνισμούς και ξεχωρίζουν γιατί βασίζονται στη διατήρηση των χαρακτηριστικών της φωνής του φυσικού ομιλητή και επειδή προσφέρουν υψηλές επιδόσεις ως προς την ακρίβεια, την κανονικότητα, την εκφραστικότητα και τη φυσικότητα.

Αναφερόμενος στην καινοτόμο τεχνολογία που έχουν αναπτύξει στην innoetics, ο Γιώργος Βαρδαξόγλου, στέλεχος της εταιρείας, είχε δηλώσει στο ΕΚΤ, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 2016): "To προϊόν που έχουμε αναπτύξει βασίζεται στην τεχνολογία σύνθεσης φωνής. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να μετατρέψουμε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό κείμενο, σε φυσική φωνή, χωρίς ο χρήστης να καταλαβαίνει ότι αυτό γίνεται μέσω τεχνολογίας και όχι μέσω ηχογράφησης. Η τεχνολογία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί σε ένα εύρος επιχειρήσεων και διατίθεται στην αγορά ως προϊόν. Αφορά άτομα που έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση, βλέποντες με δυσλεξία ή μη βλέποντες ολικά, και επίσης αφορά και εταιρείες με τηλεφωνικά κέντρα, που χρησιμοποιούν διαδραστικά συστήματα που χρειάζονται κάποια απόκριση από το σύστημα. Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε είναι τρομερά ευέλικτη και μπορεί να αναπτυχθεί μια γλώσσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα μπορούμε να πάρουμε μια ινδική γλώσσα που δεν τη γνωρίζουμε ως ομιλούντες και να την παράγουμε και προσφέρουμε ως προϊόν σε 4 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι αν η αγορά ζητήσει τη σχετική τεχνολογία για μια νέα γλώσσα, μπορούμε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρουμε ένα νέο προϊόν".

Μερικές από τις μέχρι σήμερα συνεργασίες της innoetics για τη διάθεση της τεχνολογίας μετατροπής κειμένου σε ομιλία, ήταν και οι εξής:  COSMOTE, Vodafone, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Χρυσός Οδηγός, ert.gr, meteo.gr, κ.ά.

Ο κορεάτικος κολοσσός, επιδιώκοντας να επιταχύνει τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, αναμένεται να αξιοποιήσει και να ενσωματώσει στις συσκευές που παράγει, τις προηγμένες και φιλικές προς τον χρήστη τεχνολογίες που προσφέρει η καινοτόμος ελληνική τεχνολογία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός περισσότερο φυσικού τρόπου επικοινωνίας με τους καταναλωτές.

Το ακριβές ποσό της εξαγοράς δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο το ύψος του την τοποθετεί στις μεγαλύτερες επενδυτικές κινήσεις των τελευταίων ετών σε ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας και ως την μεγαλύτερη άμεση εξαγορά τεχνοβαστού (spin-off) Ελληνικού Ερευνητικού/Ακαδημαϊκού οργανισμού στην Ελλάδα τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως επισημαίνει ο CEO της εταιρείας, Αιμίλιος Χαλαμανδάρης: "Η επιλογή της Samsung προς την innoetics οφείλεται σε 3 βασικούς παράγοντες: α) στο ταίριασμα της τεχνολογίας της innoetics με τις ανάγκες και την στρατηγική της Samsung, β) στο γεγονός ότι η τεχνολογία που είχε αναπτύξει η innoetics ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο, γ) στην εμπιστοσύνη που έδειξε στην ομάδα και στην τεχνογνωσία αυτής για περαιτέρω ανάπτυξη τόσο της τεχνολογίας όσο και της ομάδας. Τα επόμενα βήματα της innoetics είναι η συνεργασία για άμεση ενσωμάτωση και ολοκλήρωση της τεχνολογίας της στο οικοσύστημα των υπηρεσιών της Samsung, και συμμετοχή στην έρευνα και ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής περαιτέρω μέσα από τη νέα παγκόσμια τεχνολογική οικογένεια στην οποία πλέον ανήκουμε".

Αναμφίβολα το παράδειγμα της Innoetics συνιστά πραγματική ιστορία επιτυχίας μιας ελληνικής νεοφυούς εταιρίας στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας. Η εξαγορά της καταδεικνύει πώς η πρωτοπόρος έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχημένη καινοτομία και δίνει ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς κορυφαίες ελληνικές ερευνητικές ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις παγκόσμιας αξίας και εμβέλειας.

Σημειώνεται ότι η Innoetics θα συνεχίσει την ανάπτυξη πρωτοποριακού λογισμικού για την επέκταση της χρήσης φωνητικής αλληλεπίδρασης με καθημερινές τεχνολογίες, όντας πλέον ανεξάρτητη θυγατρική της Samsung και διατηρώντας τη λειτουργία της στην Αθήνα.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη,  πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιουλίου εκδήλωση στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με κεντρικό σύνθημα «από μικρούς σπόρους φυτρώνουν θαλερά δέντρα» κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκαν οι ερευνητές του «Αθηνά» και τα μέλη της Innoetics. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Αν. Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ «Αθηνά» και καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε: "Στο «Αθηνά» γιορτάζουμε την πώληση της καινοτόμου εφεύρεσης της Innoetics στον τεχνολογικό κολοσσό Samsung, που θα φέρει μια ελληνική τεχνολογία φωνής, εξέλιξη αρχικής ερευνητικής προσπάθειας, στα χέρια εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, ως «γονείς» που βλέπουμε τον «βλαστό» μας να έχει μεγαλώσει και να εντάσσεται σε ένα παγκόσμιο τεχνολογικό οικοσύστημα. Θα αξιοποιήσουμε αυτήν την εμπειρία για να υποστηρίξουμε νέες καινοτόμες προσπάθειες των ερευνητών μας και να ενισχύσουμε την μετατροπή των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν σε αποδοτικές τεχνολογικές λύσεις και νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες".

Ο Αν. Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Κώστας Φωτάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Για τρεις κυρίως λόγους η επιχειρηματική συμφωνία που πέτυχε η Innoetics έχει μεγάλη σημασία. Ο πρώτος συνδέεται με το γεγονός ότι η υψηλού επιπέδου και διεθνώς ανταγωνιστική τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε για τη μετατροπή γραπτού κειμένου σε φωνή, προήλθε από ένα δημόσιο ελληνικό ερευνητικό κέντρο, το «Αθηνά», και από ερευνητές που φοίτησαν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Το γεγονός αυτό ανακλά στην ποιότητα των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας και των προοπτικών που δημιουργούν ακόμη και μέσα στις σημερινές συνθήκες κρίσης. Δεύτερον, η συμφωνία που έγινε διασφαλίζει την παραμονή της Innoetics στην Ελλάδα, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις συνέχειας και μεγιστοποίησης του οικονομικού και κοινωνικού οφέλους που προκύπτει για τη χώρα. Τέλος, συμφωνίες σαν αυτή συμβάλλουν στη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης, ως ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα που θα συνεισφέρει με αξιώσεις στις προκλήσεις για Ανάπτυξη". 

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ερευνητικό Κέντρο "Αθηνά", Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων