Η νέα υπηρεσία νέφους openABEKT παρουσιάστηκε στο συνέδριο ELAG2017 για τον αυτοματισμό των βιβλιοθηκών

Το openABEKT είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, με νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, και ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον εργασίας.

H νέα ολοκληρωμένη υπηρεσία νέφους openABEKT για την οργάνωση των βιβλιοθηκών, που ανέπτυξε και διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), παρουσιάστηκε στο 41ο Διεθνές Συνέδριο ELAG (European Library Automation Group) το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με θέμα τον αυτοματισμό των βιβλιοθηκών. Το συνέδριο αποτέλεσε σημείο συνάντησης των Επιστημόνων της Πληροφόρησης και προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κοινότητας των βιβλιοθηκών και των φορέων τεκμηρίωσης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξετάστηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και οι σύγχρονες απαιτήσεις στον αναδυόμενο τομέα του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things). Αναλύθηκαν επίσης θεματικές που αφορούσαν τις αυτοματοποιημένες ροές εργασιών των βιβλιοθηκών (Workflow automation), τα στατιστικά και την οπτικοποίηση δεδομένων (Statistics, Metrics, Visualization), αναδείχθηκαν ζητήματα σχετικά με τη δυνατότητα αυτό-εξυπηρέτησης των μελών των βιβλιοθηκών (Self-service) και παρουσιάστηκαν λογισμικά ανοικτού κώδικα για την υποστήριξη των λειτουργιών των βιβλιοθηκών. Μία τέτοιου είδους υπηρεσία που κέντρισε την προσοχή του κοινού ήταν το openABEKT, η νέα υπηρεσία νέφους που έχει αναπτύξει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για τη διαχείριση καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης.

Τα συνέδρια ELAG για περισσότερο από 40 χρόνια παρέχουν στους επαγγελματίες των βιβλιοθηκών και των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών την ευκαιρία να συζητήσουν για τις νέες τεχνολογίες, να εξετάσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και να ανταλλάξουν τις βέλτιστες πρακτικές. Οι συνεδρίες αποσκοπούν στη διεξαγωγή αναλυτικών συζητήσεων σε συγκεκριμένα ζητήματα αυτοματισμού βιβλιοθηκών και στη προώθηση μιας άτυπης ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών. Σημειώνεται οτι τα ζητήματα που γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας είναι τεχνικά και απευθύνονται σε συμμετέχοντες με το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο.

Φέτος, το Συνέδριο ELAG2017 διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και το Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνα. Κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν ο αυτοματισμός βιβλιοθηκών (Library Automation), ενώ οι επιμέρους θεματικές που συζητήθηκαν αφορούσαν τις αυτοματοποιημένες ροές εργασιών της βιβλιοθήκης (Workflow automation), τα στατιστικά και την οπτικοποίηση δεδομένων (Statistics, Metrics, Visualization), τη δυνατότητα αυτό-εξυπηρέτησης των μελών των βιβλιοθηκών (Self-service), τη μηχανική μάθηση (Machine learning), τα ρομπότ και το υλικό υπολογιστών (Robots, Hardware).

Ένα από τα κύρια θέματα του συνεδρίου που αναλύθηκε διεξοδικά ήταν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT), ένας όρος που πρώτος ο Βρετανός ερευνητής της P&G Κέβιν Άστον χρησιμοποίησε το 1999 και αναφέρεται στη διασυνδεσιμότητα του ψηφιακού και φυσικού κόσμου και στην απαιτούμενη δυνατότητα διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο των αυξημένων απαιτήσεων κίνησης δεδομένων και της μεταξύ τους σημασιολογικής διασυνδεσιμότητας. Η σύνδεση μεταξύ data-driven συστημάτων για ανταλλαγή πληροφοριών θα δημιουργήσει μια ολόκληρη γενιά από έξυπνες υπηρεσίες και οι βιβλιοθήκες οφείλουν να προετοιμαστούν για τις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών τους μέσα στο νέο αυτό πλαίσιο.

Στο συνέδριο εκ μέρους του ΕΚΤ συμμετείχαν η Ελένη Αγγελίδη, Υπεύθυνη Μονάδας Υπηρεσιών ΑΒΕΚΤ και ο Γιώργος Σταύρου, Υπεύθυνος Μονάδας Ανάπτυξης ΑΒΕΚΤ, οι οποίοι παρουσίασαν στους συμμετέχοντες το openABEKT, τη νέα υπηρεσία νέφους που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ προς όφελος της κοινότητας των βιβλιοθηκών.

Στην παρουσίαση με τίτλο τίτλο «From desktop to Software as a Service: transforming Greece’s most widespread library software “ABEKT” into a brand-new cloud service “openABEKT”» δόθηκε έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθήθηκε για την ανάπτυξή του openABEKT, στις συνεργατικές υπηρεσίες που υποστηρίζει και στην επίδραση που έχει στις κοινότητες βιβλιοθηκών και φορέων περιεχομένου. Παρουσιάστηκαν επίσης τόσο οι τεχνολογίες υλοποίησης και τα χαρακτηριστικά του συστήματος openABEKT, όσο και οι διάφορες επιχειρησιακές επιλογές οι οποίες κατέστησαν απαραίτητη την αξιοποίηση των τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι το υπολογιστικό νέφος και το μοντέλο SaaS (Software as a Service, Λογισμικό ως Υπηρεσία).

Η υπηρεσία openABEKT αποτελεί τη μετεξέλιξη του ΑΒΕΚΤ, του ολοκληρωμένου συστήματος βιβλιοθηκών (ILS), που αναπτύσσεται από το ΕΚΤ από το 1986 και το οποίο μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2.670 βιβλιοθήκες και άλλους οργανισμούς, όπως μουσεία και αρχεία. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης και ανοικτής διάθεσης καταλόγου και λειτουργιών βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Η νέα υπηρεσία που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ διαθέτει ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον εργασίας ακόμα και για το μη εξειδικευμένο προσωπικό της βιβλιοθήκης. Στόχος της είναι να υποστηρίζει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, εξασφαλίζει σημαντική εξοικονόμηση πόρων σε όλα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση χρονοβόρων εργασιών σε μία βιβλιοθήκη αλλά και με τη λειτουργία και τη συντήρηση του κεντρικού λογισμικού μία βιβλιοθήκης.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσία openABEKT η οποία αποτελείται από 3 περιβάλλοντα (τον Κατάλογο, την Ανακάλυψη, τις Ροές & Λειτουργίες) απευθύνεται σε βιβλιοθήκες αλλά και σε φορείς περιεχομένου με αυξημένες ανάγκες διαχείρισης περιεχομένου, υπηρεσιών και σύνθετων ροών εργασίας, όπως τεκμηρίωση, ανάπτυξη καθιερωμένων αποδόσεων, διαχείριση ψηφιακών και μη τεκμηρίων, διαχείριση μελών, δανεισμό, στατιστικά, αναφορές, κ.ά.

Περισσότερα για το συνέδριο ELAG2017 μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://elag2017.org. Στη σελίδα του προγράμματος του συνεδρίου θα βρείτε τα abstracts των παρουσιάσεων, ενώ σύντομα θα αναρτηθούν και οι παρουσιάσεις.

Η ομάδα ELAG (European Library Automation Group) οργανώνει το σημαντικότερο στην Ευρώπη συνέδριο για την εφαρμογή, ανάπτυξη και υλοποίηση τεχνολογιών της πληροφορίας για βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης. Με 450 μέλη σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί κομβικό σημείο για την προώθηση επαγγελματικού διαλόγου και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα τεχνολογίας της πληροφορίας.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από ELAG2017, EKT