SearchCulture.gr: Εξερευνήστε 5.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού

Πλέον ο επισκέπτης του SearchCulture.gr μπορεί να αναζητήσει το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει χρησιμοποιώντας και χρονικά κριτήρια. Μπορεί επίσης να εξερευνήσει την εξελικτική πορεία του ελληνικού πολιτισμού μέσω του διαδραστικού χρονολογίου, αλλά και να περιηγηθεί στο περιεχόμενο της πύλης μέσω της σελίδας ιστορικών περιόδων.

Με νέες υπηρεσίες και εργαλεία αναζήτησης και φιλτραρίσματος ψηφιακού περιεχομένου, ανά ιστορική περίοδο, εμπλουτίστηκε η διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr, η οποία προσφέρει κεντρική πρόσβαση και ενιαία αναζήτηση σε ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο που παράγεται στη χώρα από έγκριτους φορείς. Έτσι, ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί, με πολλαπλούς τρόπους, σε ένα πλούσιο σύνολο πολιτισμικών πληροφοριών για την ιστορία, την αρχαιολογία, το περιβάλλον, την ιστορία, την τέχνη και τη μουσική, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Οι νέες υπηρεσίες της πύλης SearchCulture.gr, την οποία αναπτύσσει και εξελίσσει συνεχώς τo Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), περιλαμβάνουν την ομογενοποιημένη χρονολόγηση και την ιεραρχική ταξινόμηση σε ιστορικές περιόδους. Ο χρήστης μπορεί πλέον να αναζητήσει το περιεχόμενο, αλλά και να φιλτράρει τα διαθέσιμα αποτελέσματα, και με χρονικά κριτήρια (διαστήματα χρονολογιών και ιστορικές περιόδους). Επίσης, μπορεί να εξερευνήσει το περιεχόμενο της πύλης είτε μέσω του διαδραστικού χρονολογίου είτε μέσω της σελίδας ιστορικών περιόδων.

Tο SearchCulture.gr παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 160.000 τεκμήρια από 55 συλλογές 43 πολιτιστικών φορέων, με το περιεχόμενο αυτό να εμπλουτίζεται συνεχώς με υλικό από νέους φορείς. Σημειώνεται ότι όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά τεκμήρια έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από το ΕΚΤ με βάση την ποιότητα των μεταδεδομένων που τα συνοδεύουν, ενώ έχουν εμπλουτιστεί και ομογενοποιηθεί ως προς τον τύπο. Υποστηρίζεται έτσι, η δυνατότητας προηγμένης αναζήτησης και εντοπισμού των τεκμηρίων, βάσει μιας μεγάλης γκάμας πεδίων, που περιλαμβάνει τον ομογενοποιημένο από το EKT τύπο τεκμηρίου, τον πρωτότυπο τύπο, τη θεματική κατηγορία, την άδεια χρήσης, τον τύπο της Europeana και τη συλλογή.

Η πύλη SearchCulture.gr αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πράξης "Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου", που υλοποιήθηκε από το ΕΚΤ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση" (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης και βελτίωσης της πύλης, 107.003 τεκμήρια εμπλουτίστηκαν και ομογενοποιήθηκαν από το ΕΚΤ και ως προς τη χρονική τους κάλυψη, βάσει ενός πρότυπου δίγλωσσου ιεραρχικού λεξιλογίου ιστορικών περιόδων και συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Αρχικά, τα διαθέσιμα ψηφιακά τεκμήρια που συνθέτουν τη βάση δεδομένων του SearchCulture.gr εμπλουτίστηκαν με δύο νέα χρονικά πεδία: «EKT Χρονολόγηση» και «EKT Ιστορική Περίοδος». Ο εμπλουτισμός βασίζεται στην πρωτότυπη τεκμηρίωση των πεδίων «χρονική κάλυψη», «ημερομηνία» ή «ημερομηνία δημιουργίας», ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, συνυπολογίστηκε το πεδίo «τίτλος». Στη συνέχεια, αναπτύχθηκε ένα ιεραρχικό δίγλωσσο λεξιλόγιο ιστορικών περιόδων, στο www.semantics.gr, αποτελούμενο από 94 όρους (με συνώνυμα και συνοδευόμενοι από χρονολογικά διαστήματα).

Τεκμήρια τα οποία εξ αρχής περιλάμβαναν χρονολόγηση, ομογενοποιήθηκαν στο πεδίο «EKT Χρονολόγηση» και στη συνέχεια εμπλουτίστηκαν με τους όρους από το λεξιλόγιο ιστορικών περιόδων που συμφωνούσαν με τη χρονολόγηση στο πεδίο «EKT Ιστορική Περίοδος». Αντίστοιχα, τα τεκμήρια που εξ αρχής εντασσόντουσαν σε ιστορικές περιόδους, αντιστοιχήθηκαν με τους όρους του λεξιλογίου του ΕΚΤ στο πεδίο «EKT Ιστορική Περίοδος» και εν συνεχεία εμπλουτίστηκαν με τα αντίστοιχα χρονολογικά διαστήματα των όρων στο πεδίο «EKT Χρονολόγηση».

H υλοποίηση όλης αυτής της διαδικασίας αποσκοπούσε στη βελτίωση της πρόσβασης, της χρηστικότητας και της αξιοποίησης του ψηφιακού περιεχομένου της πύλης. Έτσι, ο επισκέπτης του SearchCulture.gr μπορεί πλέον:

  • να αναζητήσει το περιεχόμενο που τον ενδιαφέρει αλλά και να φιλτράρει αποτελέσματα και με χρονικά κριτήρια,
  • να εξερευνήσει την εξελικτική πορεία του ελληνικού πολιτισμού μέσω του διαδραστικού χρονολογίου,
  • να περιηγηθεί στο περιεχόμενο της πύλης μέσω της σελίδας ιστορικών περιόδων.

Αναζήτηση με βάση χρονικά κριτήρια

Ο επισκέπτης του SearchCulture.gr, μπορεί να αναζητήσει τεκμήρια βάσει χρονικών κριτηρίων, με δύο τρόπους: είτε ανατρέχοντας στο πεδίο “Ιστορική Περίοδος” και στη συνέχεια διαλέγοντας την αντίστοιχη περίοδο από λίστα επιλογών, είτε επιλέγοντας "Χρονολογικό Διάστημα" και στη συνέχεια εισάγοντας το χρονολογικό διάστημα σε ελεύθερο κείμενο (π.χ. "600 - 550 π.Χ." ή "912").

Επιπλέον, προστέθηκαν δύο νέα φίλτρα για τη συγκεκριμενοποίηση των αποτελεσμάτων: ένα ιεραρχικό φίλτρο ιστορικών περιόδων και ένα φίλτρο χρονολογικών διαστημάτων, ανά 50 χρόνια.

Στην αναζήτηση αλλά και στη σελίδα ιστορικών περιόδων, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο τρόπων χρονικής αναζήτησης τεκμηρίων, τον «ευρύτερο» και τον «αυστηρότερο» επιλέγοντας τη θέση Off ή On στην αντίστοιχη επιλογή.

Όταν η επιλογή είναι στη θέση Off (προεπιλεγμένη), η χρονική αναζήτηση είναι ευρύτερη, εντοπίζοντας τεκμήρια με χρονολογικό διάστημα ή ιστορική περίοδο που απλώς επικαλύπτεται με οποιονδήποτε τρόπο με το χρονολογικό διάστημα ή την ιστορική περίοδο της αναζήτησης. Για παράδειγμα, στην αναζήτηση με χρονολογικό διάστημα “1500 - 1600 μ.Χ.”, ένα τεκμήριο με χρονολόγηση “1550 - 1750 μ.Χ. θα εμφανιστεί στη λίστα αποτελεσμάτων. Αντίστοιχα, στην αναζήτηση με ιστορική περίοδο “Κλασική Περίοδος”, ένα τεκμήριο με χρονική κάλυψη “Κλασική έως Ελληνιστική Περίοδος” θα εμφανιστεί στη λίστα αποτελεσμάτων.

Όταν η επιλογή είναι στη θέση On, η αναζήτηση με χρονικά κριτήρια είναι αυστηρή, επιστρέφοντας μόνο τεκμήρια με χρονολογικό διάστημα (ή ιστορική περίοδο) που είτε ταυτίζεται ή περιλαμβάνεται πλήρως στο χρονολογικό διάστημα (ή την ιστορική περίοδο) της αναζήτησης. Ο επισκέπτης μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή αν θέλει να βρει μόνο τεκμήρια που χρονολογούνται αυστηρά εντός συγκεκριμένων διαστημάτων ή περιόδων. Για παράδειγμα στην αναζήτηση με χρονολογικό διάστημα "1500 - 1600 μ.Χ.", το τεκμήριο με χρονολόγηση "1550 - 1750 μ.Χ." δεν θα εμφανιστεί στα αποτελέσματα, ενώ ένα τεκμήριο με χρονολόγηση "1550 - 1570 μ.Χ." θα εμφανιστεί.  Αντίστοιχα, στην αναζήτηση με ιστορική περίοδο “Κλασική Περίοδος”, ένα τεκμήριο με χρονική κάλυψη “Πρώιμη Κλασική” θα εμφανιστεί στη λίστα αποτελεσμάτων, ενώ ένα τεκμήριο με ιστορική περίοδο “Κλασική έως Ελληνιστική Περίοδος” δεν θα εμφανιστεί.

Διαδραστικό χρονολόγιο

Μέσα από το διαδραστικό χρονολόγιο της αρχικής σελίδας, ο επισκέπτης μπορεί να δει την κατανομή των τεκμηρίων στον χρόνο, ανά εκατονταετίες. Επιλέγοντας τη στήλη της εκατονταετίας που επιθυμεί, μεταφέρεται στα τεκμήρια που χρονολογούνται στο διάστημα αυτό. Στο φόντο του χρονολογίου διακρίνονται και τα βασικότερα ιστορικά διαστήματα μέσω των οποίων ο χρήστης μεταφέρεται στα αντίστοιχα τεκμήρια.  

Σελίδα περιήγησης σε ιστορικές περιόδους

Τέλος, αξιοποιώντας την ιεραρχική λίστα ιστορικών περιόδων ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα αντίστοιχα τεκμήρια. Σημειώνεται ότι και εδώ παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του «ευρύτερου» και του «αυστηρότερου» τρόπου κατάταξης τεκμηρίων σε ιστορικές περιόδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος του περιεχομένου (περισσότερα από 25.000 τεκμήρια) του SearchCulture.gr, σε συμφωνία με τους φορείς, τροφοδοτεί αναγνωρισμένες διεθνείς πλατφόρμες πολιτιστικού περιεχομένου, όπως η ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana. Με τον τρόπο αυτό, το ΕΚΤ συμβάλλει στην αύξηση της ευρεσιμότητας, της επανάχρησης και της διεθνούς προβολής του ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου.