Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη

Στα 18 χρόνια από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει 2.530 ερευνήτριες από 112 χώρες.

Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO προκηρύσσουν για 9η χρονιά 3 ετήσια Βραβεία Επιστημονικής Έρευνας, αξίας 10.000 το καθένα. Τα Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO αποτελούν άξονα του διεθνούς προγράμματος  L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Θεσμοθετήθηκαν το 2006 και έχουν επιβραβεύσει μέχρι σήμερα 23 Ελληνίδες Ερευνήτριες. Χορηγούνται σε Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 38 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών.

Οι αιτούσες πρέπει να δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται εδώ ηλεκτρονικά μέχρι την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.

Να σημειωθεί ότι η διεθνής πρωτοβουλία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε το 1998. Από το εναρκτήριο έτος, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO, αγωνίζονται για να υποστηρίζουν και να αναγνωρίζουν διακεκριμένες ερευνήτριες. Παράλληλα, παροτρύνουν περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη και τις βοηθούν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. 

Στα 18 χρόνια από την ίδρυσή του, το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχει τιμήσει 2.530 ερευνήτριες από 112 χώρες. Αυτές οι ευφυείς ερευνήτριες έχουν, η καθεμία με το δικό της τρόπο, κάνει πραγματικά τον κόσμο καλύτερο. Επηρεάζοντας τις ζωές των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, οι ανακαλύψεις τους προσφέρουν νέες λύσεις και απαντούν σε κρίσιμα ερωτήματα. Η επαναστατική καινοτομία τους προάγει ολόκληρα ερευνητικά πεδία και ενίοτε δημιουργεί νέα. Η έρευνα των Βραβευμένων συμβάλλει στη θεραπεία ασθενειών, στην αύξηση των αποθεμάτων τροφίμων, στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και στη διασφάλιση της επιβίωσης του πλανήτη μας, ενισχύοντας τις γνώσεις μας για τα ίδια τα θεμέλια της ζωής.

Το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ιδρύθηκε με ένα στόχο: να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται δίκαια σε όλα τα επίπεδα της επιστήμης. Είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες και το κύρος του επισφραγίστηκε από το γεγονός ότι 2 Βραβευμένες ερευνήτριες  από το Διεθνές πρόγραμμα έλαβαν Νόμπελ το 2009.

«Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς προκλήσεις στον κόσμο μας, όπως μεταξύ άλλων η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ενέργεια, η οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη και η ασφάλεια. Μέρος των λύσεων θα προέλθει από την επιστήμη, και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες. Αυτές που έχουν αναγνωριστεί από το πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO έχουν ήδη αποδείξει πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η επιστήμη τους στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η επιστήμη αποτελεί πράγματι μέρος του μέλλοντος και χρειάζεται κάθε ταλαντούχο μυαλό που υπάρχει, είτε ανδρικό είτε γυναικείο. Στόχος του προγράμματος L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι να διασφαλίζει ότι η έρευνα σε κάθε κλάδο επωφελείται πλήρως από την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα και το πάθος του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες, γιατί οι γυναίκες επιστήμονες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά η Isabel Marey Semper, Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος L’Oréal.

Η Flavia Schlegel, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Φυσιογνωστικών Επιστημών UNESCO συμπληρώνει: «Η ισότητα των φύλων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την UNESCO. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση, ιδίως στην ανώτερη εκπαίδευση, την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Όπως δείχνει η ‘Επιστημονική Έκθεση της UNESCO: Βαδίζοντας προς το 2030’, η ανισότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στις φυσιογνωστικές επιστήμες, όπου ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν στην επιστήμη εξακολουθεί να υστερεί σε πολλούς τομείς, όπως οι φυσικές επιστήμες και η μηχανική. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της UNESCO με το Ίδρυμα της L’Oréal, το πρόγραμμα "Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη" αποτελεί ένα σημαντικό μέσο που προβάλλει ευρέως το έργο και την επιστημονική αριστεία διακεκριμένων ερευνητριών και έχει ενισχύσει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας πολλών νεαρών ερευνητριών παγκοσμίως, προσφέροντάς τους ένα υποστηρικτικό δίκτυο από συναδέλφους και μέντορες.Μπορούν να γίνουν περισσότερα, ώστε να αυξηθούν οι επιστημονικές ικανότητες των γυναικών και να βοηθήσουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν σε όλους τους τομείς της επιστήμης και στη λήψη αποφάσεων υψηλού επιπέδου».

Τα Διεθνή Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO απονέμονται κάθε χρόνια σε πέντε γυναίκες, μία από κάθε περιφέρεια (Αφρική και Αραβικές Χώρες, Ασία-Ειρηνικός, Ευρώπη, Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική), ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στην πρόοδο της επιστήμης. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο καλούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα και μια διεθνής επιτροπή Κρίσης που απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και της οποίας πρόεδρος είναι ένας επιστήμονας βραβευμένος με Νόμπελ, πραγματοποιεί την τελική επιλογή. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών και έχουν έχουν αξία 100.000 δολαρίων το καθένα.

Εκτός από τα ετήσια Βραβεία, η συνεργασία L’Oréal-UNESCO θέσπισε το Πρόγραμμα Διεθνών Ανερχόμενων Ταλέντων που σχεδιάστηκε, για να επιταχύνει την πρόοδο των νέων γυναικών στην επιστήμη παγκοσμίως. Τα Διεθνή Ανερχόμενα Ταλέντα επιλέγονται ανάμεσα στις ερευνήτριες διδακτορικού και μεταδιδακτορικού επιπέδου που έχουν λάβει υποτροφίες από τα διεθνή και περιφερειακά προγράμματα L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Πρόγραμμα L’Oréal-UNESCO