Σημαντική διάκριση για το πρωτοποριακό phone-drone της ομάδας SenseLab στο Πολυτεχνείο Κρήτης

To project SaveME, που αφορά το πρώτο κινητό τηλέφωνο - drone παγκοσμίως, επιλέχθηκε αρχικά ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 ομάδες από 160 χώρες και σε τελικό στάδιο στους 3 finalists, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να είναι ο πρώτος ελληνικός φορέας που επιτυγχάνει αυτή τη διάκριση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αντικείμενα τεχνολογικής αιχμής.

Μία σημαντική διάκριση πέτυχε η Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab του Εργαστηρίου Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς το project της SaveME, το πρώτο κινητό τηλέφωνο – drone παγκοσμίως που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έφτασε στους 3 finalists του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού Drones for Good, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Dubai (4-6/2/2016) και είναι ο μεγαλύτερος του είδους. To project επιλέχθηκε αρχικά ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 ομάδες από 160 χώρες και σε τελικό στάδιο στους 3 finalists, με το Πολυτεχνείο Κρήτης να είναι ο πρώτος ελληνικός φορέας που επιτυγχάνει αυτή τη διάκριση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αντικείμενα τεχνολογικής αιχμής.

Το πρωτότυπο και καινοτόμο project SaveME αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones. Τo phone-drone επιτρέπει τη σύνδεση ενός smart-phone (μέσω πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται) με ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να αποκτήσει τις δυνατότητες που παρέχουν οι δύο συσκευές, με πιθανές εφαρμογές στην υγεία, στην καθοδήγηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, σε φυσικές καταστροφές και στη χαρτογράφηση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται, θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό phone-drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία (π.χ. αστυνομία, πυροσβεστική) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη.

Επιπλέον, σε περίπτωση που κάποιος έχει ανάγκη άμεσης λήψης ενός φαρμάκου, το phone-drone, έχοντας καταχωρημένη την οποιαδήποτε πάθηση και φαρμακευτική αγωγή του χρήστη, θα μπορεί να πάει στο πλησιέστερο συμβεβλημένο με την εφαρμογή φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός που θα έχει ήδη ειδοποιηθεί σχετικά, από το phone-drone με ένα SMS ή ένα email, θα τοποθετήσει το φάρμακο σε μια ειδική θήκη και πατώντας ένα κουμπί θα στείλει το drone πίσω στον ιδιοκτήτη του.

Ο επικεφαλής της ομάδας SenseLab, Επίκουρος Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η ομάδα αποτελείται κυρίως από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλες σχεδόν τις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης, καλύπτοντας αρκετά επιστημονικά πεδία και αναλαμβάνοντας όλα τα στάδια υλοποίησης, τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον προγραμματισμό, την παραμετροποίηση, την έρευνα και τη σύνδεση με τα αντικείμενα χωρικών και δορυφορικών δεδομένων.

Επιπλέον, δεδομένου ότι έχει περατωθεί η υλοποίηση του Project και έχει περάσει στο στάδιο των δοκιμών βελτίωσης, ο Π. Παρτσινέβελος επισημαίνει ότι η ομάδα ελπίζει σε ανεύρεση χρηματοδότησης, προσδοκώντας η σημαντική αυτή διάκριση στον διαγωνισμό να φέρει επενδυτές, εταιρίες και οποιαδήποτε Αρχή θα μπορούσε να στηρίξει την εμπορική αξιοποίηση του SaveME.

www.ekt.gr, με πληροφορίες από Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab, News247