Εικονική Επιχείρηση: Πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες από μαθητές

Περίπου 260.000 νεαροί Ευρωπαίοι πολίτες εμπνεύστηκαν, συνεργάστηκαν και σχεδίασαν πρωτότυπες εικονικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του 20ού Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού 'JA-YE (Junior Achievement Young Enterprise) Europe Company of the Year 2009 Award' που ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των βραβείων στις 2-5 Ιουλίου στο Ρότερνταμ, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων για το 2009.

Με τη συμμετοχή 400 περίπου μαθητών, οι εικονικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν σε 32 εθνικούς διαγωνισμούς ισάριθμων ευρωπαϊκών χωρών και κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων, εντυπωσίασαν για την πρωτοτυπία και την αρτιότητά τους, τη διεθνή δυναμική τους και την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία που παρουσίασαν.

Νικητήρια ομάδα του JA-YE 2009 αναδείχθηκε εκείνη της Εσθονίας με την επιχείρηση 'Touch of Green', η οποία δραστηριοποιείται επιτυχώς παρέχοντας στους πελάτες υπηρεσίες δεντροφύτευσης για την εξισορρόπηση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μαθητικές ομάδες άλλων χωρών απέσπασαν επίσης επιμέρους βραβεία (FedEx Global Access Award - Νορβηγία, HP Responsible Business Award - Λιθουανία, Rotterdam European Youth Capital Best Impact Stand Award - Ισραήλ, Accenture Enterprise without Borders High Potential Award - Ιταλία/Σουηδία, HP Responsible Business Ideas Contest - Γερμανία) για τις προτάσεις τους που ποίκιλαν από ρουχισμό για εργάτες και ασφαλείς πουέντ για μπαλαρίνες μέχρι διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία και οικολογικά κουτιά αποθήκευσης.

Τη χώρα μας στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό εκπροσώπησαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου του Εκπαιδευτικού Συγκροτήματος Πλάτων Κατερίνης με την πρόταση SUEZ A.E, μια εικονική επιχείρηση που παράγει μια ποικιλία επιτραπέζιων παιχνιδιών για όλες τις ηλικίες, σχεδιασμένα έτσι ώστε να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή διασκέδαση κατά τη διάρκεια των 15λεπτων σχολικών διαλλειμμάτων. Η SUEZ A.E είχε διακριθεί ως η 'Αρτιότερη Εικονική Επιχείρηση' στον τελικό του εθνικού διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου στην Αθήνα.

Στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Σωματείο 'Επιχειρηματικότητα Νέων' στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος 'Εικονική Επιχείρηση' έλαβαν μέρος 712 μαθητές από 28 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Κρήτης, της Μυτιλήνης, της Ανδρου, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Καστοριάς, της Νάουσας και της Κατερίνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των 6 μαθητικών ομάδων που συμμετείχαν στον τελικό εισέπραξαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την άψογη συμπεριφορά και για τον επαγγελματισμό τους, ενώ όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν ουσιαστική γνώση σε ότι αφορά στη σύγχρονη αγορά και τον κόσμο των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Τσάγκος, Πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου 'Επιχειρηματικότητα Νέων' και Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Ελλάς, κατά την απονομή των ελληνικών βραβείων, 'το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικονική Επιχείρηση προσφέρει στα νέα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία για πρακτική δοκιμή των ικανοτήτων τους στο πεδίο των σύγχρονων επιχειρήσεων. Αποτελεί υποχρέωσή μας να μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία μας και τις γνώσεις μας, παρέχοντας τους τις ευκαιρίες και τα εργαλεία που θα τα ενισχύσουν στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν αύριο ενεργά στη σύγχρονη αγορά των επιχειρήσεων, με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις'.

Το σωματείο 'Επιχειρηματικότητα νέων' είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μέλους του δικτύου Enterprise Europe Network- Hellas, και αποτελείται από 35 μέλη προερχόμενα από τον επιχειρηματικό κόσμο. Σκοπός του Σωματείου είναι η εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματική σκέψη των νέων, σε συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις και το ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό εκπαιδευτικό σύστημα όλων των βαθμίδων, σε ολόκληρη την επικράτεια.

Όσο για το JA-YE Europe, πρόκειται για τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, φτάνοντας τα 2,9 εκατομμύρια μαθητές σε 38 χώρες, σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2008. Με χρηματοδότηση από επιχειρήσεις, οργανισμούς, ιδρύματα και ιδιώτες, το JA-YE ενώνει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια προσφοράς υψηλής ποιότητας προγραμμάτων για εκπαίδευση πάνω στις επιχειρήσεις, το εμπόριο και την οικονομία στην πράξη. Το πρόγραμμα JA-YE αναγνωρίστηκε, μάλιστα, από τη Γ.Δ. Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως 'Βέλτιστη Πρακτική Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης'.