Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για Δίκτυα Γνώσης στον τομέα του τουρισμού

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων με θέμα 'Δίκτυα Γνώσης για την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Τουρισμού' (Knowledge networks for the competitiveness and sustainability of European tourism, ENT/CIP/09/B/N06S00) εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γενικός στόχος της πρόσκλησης είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης του τουρισμού σε ευρωπαϊκή κλίμακα, με την ενθάρρυνση και στήριξη της δημιουργίας περιφερειακών ερευνητικών συνεργατικών σχηματισμών (Δίκτυα Γνώσης) με τη συμμετοχή πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων και περιφερειακών αρχών.

Ειδικοί στόχοι της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων είναι: η βελτίωση συνεργασίας και συντονισμού στις ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του τουρισμού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για τον τουριστικό κλάδο, η ενίσχυση διεθνικών ερευνητικών δραστηριοτήτων με σαφή προστιθέμενη αξία για την ΕΕ, καθώς και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μελλοντική σύσταση ενός ευρωπαϊκού δικτύου γνώσης ('Εικονικό Παρατηρητήριο Τουρισμού') για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν δια-ευρωπαϊκή διάσταση, τόσο όσον αφορά τους εταίρους των δικτύων (κάθε πρόταση θα πρέπει να περιλαμβάνει εταίρους από τουλάχιστον 6 διαφορετικές χώρες), όσο και τις δράσεις (η ερευνητική δραστηριότητα θα πρέπει να εστιάζει σε τουλάχιστον 6 διαφορετικές χώρες). Επιπλέον, οι δράσεις των προτεινόμενων έργων θα πρέπει να περιλαμβάνουν τόσο τη συγκέντρωση γνώσης και την έρευνα, όσο και την ευαισθητοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας, και ιδιαίτερα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Γενικότερα, τα προτεινόμενα έργα θα πρέπει να διαθέτουν προοπτικές ενίσχυσης των δυνατοτήτων για καινοτομία των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, προωθώντας την τεχνογνωσία, την καινοτομικότητα, την έρευνα, καθώς και την αποδοτικότερη εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων αυτής. Παράλληλα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν στρατηγικές για τη βιωσιμότητα των δράσεων και των συνεργασιών και μετά το πέρας της περιόδου του έργου, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 21 μήνες.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 1.000.000 ευρώ, με ανώτατο ποσό χρηματοδότησης ανά έργο τα 330.000 ευρώ. Η μέγιστη ένταση χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται στο 75% του προϋπολογισμού του έργου. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 1η Οκτωβρίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να βρει κανείς στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4474&tpa_id=136&lang=en.

Μάθετε Περισσότερα

  • Subdocument