Ημερίδα για τα 10 χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

15.03.2017
Αθήνα - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβα), Bασ. Κωνσταντίνου 48

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (Horizon 2020), σας προσκαλεί στην Ημερίδα που διοργανώνει για τα 10 Χρόνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council, ERC) στο πλαίσιο του Ορίζοντα 2020 (Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της ΕΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου (09.00 - 14.30), στην Αθήνα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας, Bασ. Κωνσταντίνου 48). Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εβδομάδας εορτασμού των 10 χρόνων επιτυχούς λειτουργίας του ΕRC (13-19 Μαρτίου 2017), διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας.

Στην εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας Δρ Θ. Παπάζογλου (European Research Council Executive Agency - ERCEA) θα παρουσιάσει τη συμβολή του ERC στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας καθώς και τις αναμενόμενες προκηρύξεις, ενώ ο Καθηγητής Ν. Ταβερναράκης, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας του ERC & Προέδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) θα μιλήσει για τα ερευνητικά προγράμματα του ERC και τη συμβολή τους στη στρατηγική ανάπτυξης της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα.

O Καθηγητής Γ. Κόλλιας, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλ. Φλέμιγκ" (ΕΚΕΒΕ Φλέμιγκ), θα παρουσιάσει τη συμβολή του Προγράμματος του ERC στην στρατηγική ανάπτυξης ενός Οργανισμού Υποδοχής. Ο Δρ Γ. Χουρδάκης Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος (Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας) θα παρουσιάσει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, έναν νέο θεσμό στήριξης της "Επιστημονικής Αριστείας" για νέους και έμπειρους ερευνητές. Επιτυχημένοι υποψήφιοι του προγράμματος ERC θα παρουσιάσουν τη συμβολή του προγράμματος ERC στη σταδιοδρομία των ερευνητών και χρήσιμες συμβουλές για την προετοιμασία και την υποβολή ανταγωνιστικών προτάσεων.

Το πρόγραμμα του ΕRC, με προϋπολογισμό περίπου 13 δισ. ευρώ (2014-2020), υποστηρίζει την "έρευνα αιχμής" αποκλειστικά στη βάση της επιστημονικής αριστείας. Η έρευνα μπορεί να διεξαχθεί σε οποιονδήποτε τομέα της επιστήμης ή της τεχνολογίας. Ενθαρρύνεται η διεπιστημονικότητα και χρηματοδοτείται η έρευνα η οποία, αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αγορά, βρίσκεται στην "πρώτη γραμμή" της δημιουργίας νέας γνώσης που είναι απαραίτητη για τις εφαρμογές του μέλλοντος. Στατιστικά στοιχεία για την ελληνική συμμετοχή στις πρώτες προκηρύξεις του ERC στον Ορίζοντα 2020 διατίθενται σε πρόσφατη μελέτη του ΕΚΤ (http://metrics.ekt.gr/el/node/325).

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται online προ-εγγραφή στη διεύθυνση: http://www.ekt.gr/el/event-registration?event_id=1. H εκδήλωση θα μεταδίδεται ζωντανά στη διεύθυνση: http://media.ekt.gr/live

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα 2020 (http://innovation.ekt.gr/horizon2020) και για μια σειρά από επιμέρους προγράμματα του (όπως το πρόγραμμα του ERC), υποστηρίζοντας την ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα για τη συμμετοχή της. Καλύπτοντας όλα τα στάδια των ερευνητικών έργων, από την προετοιμασία της πρότασης έως την υλοποίηση και την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, οι υπηρεσίες του ΕΚΤ περιλαμβάνουν: Πληροφόρηση και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, Λειτουργία Γραφείου Υποστήριξης, Ανάπτυξη και Διακίνηση ενημερωτικού υλικού, Διοργάνωση εκδηλώσεων και σεμιναρίων, Εξεύρεση συνεργατών για την συγκρότηση κοινοπραξιών και την από κοινού υποβολή προτάσεων, Καταγραφή της εθνικής συμμετοχής και έκδοση στατιστικών στοιχείων και δεικτών απόδοσης.