Δρ. Νίκος Μανουσάκης

Ερευνητής, Ακαδημία Αθηνών ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Μανουσάκης σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας στο ΕΚΠΑ και στο ΕΜΠ.

Στη διδακτορική του διατριβή, που εκπονήθηκε στον Τομέα Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, εφάρμοσε μεθόδους Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας στο Αισχύλειο corpus, μελετώντας την πατρότητα του Προμηθέα Δεσμώτη και της εξόδου των Επτά επί Θήβας. Έχει διδάξει στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., όπου εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) για τα αρχαία Ελληνικά.

Επίσης, έχει εργαστεί ως βοηθός σκηνοθέτη του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και στο κομμάτι της δραματουργίας, τόσο σε παραστάσεις κλειστού χώρου όσο και στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το 2020 διασκεύασε μαζί με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη "Το Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή για το Θέατρο Παλλάς. Ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών οργάνωσε και πραγματοποίησε ερευνητικό πρόγραμμα με θέμα το αρχαίο δράμα και τον Όμηρο, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Εργασίες του έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια, και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Το 2020 εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter η πρώτη του μονογραφία για τον Αισχύλο, ενώ εργάζεται σταθερά ως ερευνητής στην Ακαδημία Αθηνών.