Μεταπολεμική και σύγχρονη τέχνη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου στο SearchCulture.gr

Η συλλογή έχει συγκεντρώσει έναν πυρήνα έργων καλλιτεχνών με αιτωλοακαρνανικές ρίζες, όπως είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής, οι ζωγράφοι Χρήστος Μποκόρος, Γιάννης Λουκάς και η Ουρανία Σταθοπούλου, ο χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης και ο γλύπτης Θόδωρος, αναδεικνύοντας την τοπική εικαστική παραγωγή.

Ένα μωσαϊκό που συγκροτεί την εικαστική σκηνή των νεότερων χρόνων, η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου δημοσιεύτηκε στον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), επαυξάνοντας το περιεχόμενο τέχνης που διατίθεται στο SearchCulture.gr.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου συγκέντρωσε το εικαστικό της κεφάλαιο, 167 έργα 125 καλλιτεχνών, μέσα από δωρεές των ίδιων, των κληρονόμων τους, συλλεκτών και ευεργετών. Η συλλογή περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, γλυπτικής, μικτής τεχνικής και φωτογραφίας τα οποία ιχνηλατούν τις διαδρομές της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης.

Τα ζωγραφικά έργα, πολυπληθέστερα σε αριθμό, καλύπτουν το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και προτείνουν πολλαπλές αναγνώσεις του κόσμου: της υπαίθρου και του αστικού τοπίου, των ονείρων, της ανθρώπινης μορφής, της μνήμης, του χώρου, του χρόνου.

2 Women, Κωνσταντίνα Σκορδοπούλου, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0

Η συλλογή έχει συγκεντρώσει έναν πυρήνα έργων καλλιτεχνών με αιτωλοακαρνανικές ρίζες, όπως είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης Χρήστος Γαρουφαλής, οι ζωγράφοι Χρήστος Μποκόρος, Γιάννης Λουκάς και η Ουρανία Σταθοπούλου, ο χαράκτης Μιχάλης Κότσαρης και ο γλύπτης Θόδωρος, αναδεικνύοντας την τοπική εικαστική παραγωγή. Ταυτόχρονα, δίνεται η σπάνια ευκαιρία να συναντήσει κανείς έργα γνωστών καλλιτεχνών, όπως του Γιάννη Μόραλη, του Γιώργου Σταθόπουλου, του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Γιάννη Γαΐτη, σε συνομιλία με έργα καλλιτεχνών που γεννήθηκαν το ‘70 και το ‘80 και διαμορφώνουν το εικαστικό γίγνεσθαι.

Καθρέφτης, Δημήτρης Μυταράς, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0

Διατρέχοντας τα έργα της συλλογής στο SearchCulture.gr μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη χροιά της καλλιτεχνικής δημιουργίας του σήμερα, εξερευνώντας την εγχώρια παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών. Αναδύονται οι τάσεις και οι αντιφάσεις της σύγχρονης εικαστικής σκηνής, όπως για παράδειγμα η συνύπαρξη νέων και παλιών μέσων- η ελαιογραφία, μια τεχνική 800 ετών, συνεχίζει να αποτελεί όχημα για πολλούς νέους ζωγράφους, ενώ μεστοί καλλιτέχνες, στην 8η δεκαετία της ζωής τους, όπως είναι ο Κώστας Τσόκλης, πειραματίζονται με νέα μέσα πχ. βίντεο.

Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στις 38 γυναίκες εικαστικούς της συλλογής, οι οποίες, σε σχέση με την έμφυλη αντιπροσώπευση στις μεγάλες συλλογές τέχνης στην Ελλάδα, υπερτερούν σε αριθμό. Οι γυναίκες στη συλλογή της Πινακοθήκης Αγρινίου είναι το ένα τρίτο των δημιουργών, γεγονός που μαρτυρά την αυξανόμενη γυναικεία παρουσία στις Σχολές Καλών Τεχνών, τις γκαλερί και την αγορά έργων τέχνης, ανοίγοντας προοπτικές για μια έμφυλη ισοπολιτεία στην τέχνη του σήμερα.

Καλλιτέχνιδες με δεκαετίες έργου, όπως η Άρια Κομιανού και η Έλλη Μουρέλου, συνευρίσκονται ψηφιακά με νεότερες εικαστικούς, όπως είναι οι κεραμίστριες Στέλλα Γιακουμάτου και Χριστίνα Μόραλη, η εννοιολογική καλλιτέχνις Φωτεινή Γουσέτη, η χαράκτρια Πατρίτσια-Ευγενία Δεληγιάννη, η Αγρινιώτισσα φωτογράφος Λένα Αρκουμάνη και πολλές άλλες.

Στη συλλογή της Πινακοθήκης παίρνει μορφή το όραμα της ελληνίδας φεμινίστριας Καλλιρόης Παρρέν η οποία, πριν από 133 χρόνια, ίδρυσε την πρώτη στην Ελλαδα καλλιτεχνική σχολή για γυναίκες.

Χωρίς τίτλο, Γεωργία Γιαννέλου, Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, άδεια χρήσης CC BY-NC 4.0

Συλλογές τέχνης στον ψηφιακό δημόσιο χώρο

Μέσω της συνεργασίας με τη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, το ΕΚΤ ενδυναμώνει το δίκτυο φορέων τέχνης και διευρύνει το  εικαστικό περιεχόμενο στον ψηφιακό δημόσιο χώρο, διαθέτοντάς το για έρευνα, δημιουργία, αισθητική καλλιέργεια και εικαστική παιδεία.

Τα έργα της συλλογής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, μαζί με τις συλλογές των άλλων μουσείων και πινακοθηκών στο συσσωρευτή, όπως είναι η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, συγκροτούν ένα ψηφιακό πανόραμα της ελληνικής τέχνης, παρακολουθώντας τη χρονογραμμή της εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, η αξία των ψηφιακών πόρων αυξάνεται εκθετικά όσο πολλαπλασιάζεται η ποσότητα των τεκμηρίων που συγκεντρώνονται στο SearchCulture.gr. Μπορούν να τεθούν νέα ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό παραγωγής ενός έργου ή την πολιτιστική διάδοση ενός στυλ ή μιας τεχνικής και να πραγματοποιηθεί έρευνα σε μικροκλίμακες και μακροκλίμακες που επεκτείνουν τις παραδοσιακές μεθόδους παρατήρησης και ανάλυσης που χρησιμοποιούν οι ιστορικοί τέχνης και οι ανθρωπιστές επιστήμονες.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

«Το σχολειό για να μάθουμε να εκτιμούμε τα έργα της τέχνης, είναι τα άλλα έργα της τέχνης και τίποτε άλλο…».

Με αυτή τη σκέψη του Γιώργου Σεφέρη σαν οδηγό, οι ιδρυτές της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου δημιούργησαν μια δομή πολιτισμού που αποτελεί πλέον τοπόσημο στον ιστό της πόλης. Στεγασμένη σε ένα μοντερνιστικό κτίριο του μεσοπολέμου η Πινακοθήκη Αγρινίου είναι μια κιβωτός της καλλιτεχνικής έκφρασης του τόπου, αλλά και ένας χώρος διαμόρφωσης αισθητικής και γνώσης. Ως ζωντανός φορέας προβάλλει τη μοντέρνα και σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και θέτει σαφείς εκπαιδευτικούς στόχους για όλες τις ηλικιακές ομάδες των επισκεπτών. Σε σχέση με το παρελθόν, όπου το Αγρίνιο διακρίθηκε ως τόπος παραγωγής και εμπορίας καπνού, η σύγχρονη πόλη, στο πλαίσιο μιας νέας περιφερειακότητας, διεκδικεί μια διευρυμένη ταυτότητα η οποία αγκαλιάζει τον πολιτισμό και προάγει την εικαστική παιδεία.

Δημοτικές Πινακοθήκες: θεσμοί εικαστικής αυτοδιοίκησης

Ζωντανά κύτταρα διαλόγου για θέματα τοπικής ιστορίας, τέχνης, δημιουργικής έκφρασης και πολιτισμού, οι δημοτικές πινακοθήκες συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των πολιτιστικών θεσμών στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε σχέση με τα μεγάλα μουσεία της πρωτεύουσας, των οποίων το κύριο κοινό είναι οι τουρίστες, οι δημοτικές πινακοθήκες λειτουργούν σε ανθρώπινη κλίμακα με και για την τοπική κοινωνία. Καλύπτουν ζωτικές ανάγκες της κοινότητας για πολιτιστική ενημέρωση, εικαστική παιδεία, πνευματική καλλιέργεια και έμπνευση για νέα δημιουργία. Στο SearchCulture.gr έχουν ενταχθεί πρόσφατα δύο από τις σπουδαιότερες δημοτικές πινακοθήκες της χώρας, η Πινακοθήκη Αγρινίου και η Πινακοθήκη Λάρισας.

Η αναβάθμιση και επέκταση του SearchCulture.gr με νέες λειτουργικότητες, πραγματοποιείται από το ΕΚΤ στο πλαίσιο της πράξης “Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας: Υποδομή Συσσώρευσης, Τεκμηρίωσης και Διάθεσης Ψηφιακού Περιεχομένου με διασφάλιση διαλειτουργικότητας, μακροχρόνιας διατήρησης και ανοικτής πρόσβασης”. Η πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα” (ΕΣΠΑ 2014-2020) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.

Κύρια εικόνα άρθρου: Άνθρωποι, Γιάννης Γαΐτης, πάροχος: Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Αγρινίου, άδεια χρήσης: CC BY-NC 4.0

www.ekt.gr, with information from Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, ΕΚΤ