Ξεφυλλίστε τώρα online την ελληνική έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey

Το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey είναι το πλέον διαδεδομένο ταξινομικό σύστημα σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας τις ανάγκες των βιβλιοθηκών για την οργάνωση της γνώσης.

Ένα μοναδικό επιστημονικό έργο, η ελληνική έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, το οποίο κυκλοφόρησε το 2002 ως έντυπη έκδοση από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), διατίθεται πλέον και ηλεκτρονικά για ξεφύλλισμα και ανάγνωση. Η μεταφορά της έκδοσης σε περιβάλλον ξεφυλλίσματος διευκολύνει τις εργασίες των επιστημόνων της πληροφόρησης προσφέροντας μια σειρά από προηγμένες λειτουργίες. Η έκδοση καλύπτει τις ανάγκες των ελληνικών βιβλιοθηκών στην ταξινόμηση και οργάνωση της γνώσης, διευκολύνοντας την πρόσβαση στον αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών.

Η έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey είναι διαθέσιμη μέσω του eReader του ΕΚΤ, που προσφέρει δυνατότητες εστίασης (zoom), αυτόματου ξεφυλλίσματος (auto-flip), αναζήτησης ενός όρου με τα αποτελέσματα της αναζήτησης να προβάλλονται ανά σελίδα εμφάνισης του όρου, προβολής σελίδων σε thumbnails, αντιγραφής κειμένου (copy text), καθώς και δυνατότητα εκτύπωσης. Όλες αυτές οι λειτουργικότητες προσφέρουν μια αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης, κάνοντας την ηλεκτρονική έκδοση ένα πολυτιμότατο εργαλείο στην υπηρεσία των επιστημόνων της πληροφόρησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Βιβλιοθηκονομίας.

Το έργο της μετάφρασης στα ελληνικά υλοποιήθηκε το 2002 από το ΕΚΤ με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία της τότε Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκάριων (Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, όπως ονομάζεται σήμερα). Η έκδοση αυτή καλύπτει τις ανάγκες των ελληνικών βιβλιοθηκών, σε μια περίοδο που η ταξινόμηση της γνώσης ήταν άμεσο ζητούμενο και απαραίτητη προϋπόθεση για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον διαρκώς αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο έργο 1.156 σελίδων που περιλαμβάνει οκτώ μέρη: Εισαγωγή, Γλωσσάριο, Ευρετήριο στην Εισαγωγή και στο Γλωσσάριο, Βοηθητικοί Πίνακες, Περιλήψεις, Ταξινομικοί Πίνακες, Ευρετήριο Σχετικών Όρων και Εγχειρίδιο.

Η σημασία της ελληνικής μετάφρασης της 13ης Συνοπτικής ‘Εκδοσης Dewey είναι μεγάλη: συμβάλλει στην ενιαία εφαρμογή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης και στην καθιέρωση ενός κοινού ταξινομικού εργαλείου στις ελληνικές βιβλιοθήκες που τους επιτρέπει να συμβαδίζουν με διεθνείς πολιτικές τεκμηρίωσης, ενώ παράλληλα καλύπτει τις ανάγκες της βιβλιοθηκονομικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία μέχρι σήμερα βασιζόταν σε ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης Dewey είναι ένας τρόπος οργάνωσης της ανθρώπινης γνώσης και χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό βιβλιοθηκών σε όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά του από τον Μέλβιλ Ντιούι (Melvil Dewey,1851-1931) ο οποίος επινόησε το σύστημα το 1876 για να οργανώσει τη συλλογή βιβλίων της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Άμχερστ. Πρόκειται για το πλέον διαδεδομένο ταξινομικό σχήμα σε ολόκληρο τον κόσμο (χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 135 χώρες, σε 200.000 βιβλιοθήκες), το οποίο συνεχώς βελτιώνεται σε ό,τι αφορά τη θεματική του ενημέρωση στις νέες επιστήμες. Η εκτεταμένη χρήση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται στη διεθνή γλώσσα των αριθμών, και είναι προσιτή, ευέλικτη και προσαρμόσιμη στις ποικίλες ανάγκες κάθε βιβλιοθήκης. Σημειώνεται ότι η Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey αναπτύσσεται, υποστηρίζεται και εφαρμόζεται από τo Online Computer Library Center (OCLC).

H Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey μαζί με το Σύστημα Ταξινόμησης της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από μεγάλες ερευνητικές βιβλιοθήκες, είναι τα δύο επικρατέστερα συστήματα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται από βιβλιοθήκες διεθνώς.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο της έκδοσης «Από την εποχή του Αριστοτέλη η ταξινόμηση των γνώσεων αποτέλεσε μια άσκηση λογικής,  μια φιλοσοφική συμβολή στην επίμονη αναζήτηση της αρχής και της αιτίας των πάντων». Και όπως ο Αριστοτέλης ταξινομεί τις έννοιες σε 10 «Κατηγορίες», έτσι και ο Dewey ταξινομεί την ανθρώπινη γνώση σε 10 μεγάλες τάξεις επιστημονικών κλάδων και γνωστικών πεδίων:

  • 000 - Γενικά θέματα
  • 100 - Φιλοσοφία και ψυχολογία
  • 200 - Θρησκεία
  • 300 - Κοινωνικές επιστήμες
  • 400 - Γλώσσα
  • 500 - Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
  • 600 - Tεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες)
  • 700 - Τέχνες και διασκέδαση (Καλές και διακοσμητικές τέχνες)
  • 800 - Λογοτεχνία και ρητορική
  • 900 - Ιστορία και γεωγραφία

Για καλύτερη κατανόηση της χρήσης της ελληνικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, σας προτείνουμε να δείτε και τον Πρακτικό Οδηγό για τη Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey.

Σημειώνεται ότι η έντυπη μορφή της ελληνικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey έχει διατεθεί από το ΕΚΤ σε περισσότερες από 2.000 βιβλιοθήκες: δημόσιες, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με τα περιφερειακά παραρτήματά τους και τα τοπικά αρχεία, καθώς και βιβλιοθήκες και αρχεία που λειτουργούν σε μουσεία, νοσοκομεία, υπουργεία, τράπεζες, ΟΤΑ, σωματεία, πολιτιστικά ιδρύματα, κέντρα μελετών, επιμελητήρια, εκδοτικοί οίκοι και άλλοι οργανισμοί.