Η σημασία των προηγμένων υλικών στην καθημερινότητα, μέσα από μια ταινία και ένα παιχνίδι

Το έργο STIMULATE προβάλλει με διαδραστικό τρόπο τον ρόλο των προηγμένων υλικών σε θέματα σχετικά με την υγεία, το περιβάλλον, την τεχνολογία, τις καινοτομίες και την ενέργεια.

Τη σημασία των προηγμένων υλικών στην καθημερινότητά μας έρχεται να αναδείξει ένα νέο ερευνητικό έργο, με το όνομα STIMULATE. Το βασικό μήνυμα των αποτελεσμάτων του έργου, στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικοί φορείς, είναι ότι τα προηγμένα υλικά είναι οι σύμμαχοι μας σε ένα βιώσιμο μέλλον, και αυτό προωθείται σε 23  ευρωπαϊκές γλώσσες μέσω της δημιουργίας μιας ταινίας και του σχεδιασμού ενός διαδραστικού ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Το έργο επιδιώκει να προβάλει τον ρόλο των προηγμένων υλικών σε θέματα σχετικά με την υγεία, το περιβάλλον, την τεχνολογία, τις καινοτομίες και την ενέργεια.

Η ταινία “Η μυστική ζωή των υλικών” παρουσιάζει ένα ταξίδι γύρω από την επιστήμη των υλικών, τις διεργασίες που εκτελούνται, τις καινοτομίες, τους ανθρώπους πίσω από την έρευνα και τις τελευταίες εξελίξεις,  σε ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο σε χαρακτήρες.

Ταινία “Η μυστική ζωή των υλικών”

Στόχος του παιχνιδιού Materials Hunter είναι να επισημάνει τη δύναμη των υλικών και τη σημασία της δημιουργικής και λογικής σκέψης στη λύση επιστημονικών προβλημάτων.

Παρουσίαση του παιχνίδιου "Materials Hunter"

Οι χρήστες μπορούν να πουν τη γνώμη τους, να το διαδώσουν στους φίλους τους ή να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτή την προσπάθεια.

Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό πακέτο για μαθητές (ηλικίας14-17), που αναδεικνύει τη σημασία των προηγμένων υλικών. Το πακέτο χωρίζεται σε τρία μέρη, ξεκινώντας με δραστηριότητες που ερευνούν την ανάγκη για προηγμένα υλικά, προχωρώντας στη συνέχεια στην ανακάλυψη διαφορετικών τύπων προηγμένων υλικών και εξετάζοντας τελικά πώς οι ίδιοι οι μαθητές μπορούν να δραστηριοποιηθούν. 

Οι ενότητες και οι δραστηριότητες σε αυτό το πακέτο έχουν γραφτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορείτε να τις δουλέψετε από την αρχή μέχρι το τέλος, ή να επιλέξετε επί μέρους δραστηριότητες. Όπου χρειάζεται, παρέχονται φύλλα εργασίας και σημειώσεις για τον καθηγητή. Οι δραστηριότητες συνδέονται με θέματα από τα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών και της Τεχνολογίας, των Εικαστικών και της Μελέτης Αειφορίας.

Ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες αυτού του πακέτου οι μαθητές θα:

  • κατανοήσουν τι είναι τα προηγμένα υλικά και θα μελετήσουν διάφορες κατηγορίες αυτών
  • κατανοήσουν τη σημασία και τις δυνατότητες των προηγμένων υλικών για ένα βιώσιμο μέλλον
  • έχουν εξερευνήσει πώς θα ήταν να εργάζονται ή να σπουδάζουν στον τομέα της επιστήμης

Το έργο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο συντονίζει η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Συνεργάτες του έργου είναι το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”,  το Ανοικτό Πανεπιστήμιο (The Open University), η Ευρωπαϊκή Ένωση Έρευνας των Υλικών, η Serious Games Interactive, APT Film & Television Limited και η television for the environment.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο του έργου: http://www.materialsfuture.eu/

www.ekt.gr, with information from ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Material Future